x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tipuri de invelitori pentru acoperis: Metalul este la putere

Tipuri de invelitori pentru acoperis: Metalul este la putere

de Catiusa Ivanov    |    27 Iul 2006   •   00:00
Tipuri de invelitori pentru acoperis: Metalul este la putere

Sfaturi si preturi direct de la producatori

Sfaturi si preturi direct de la producatori
Acoperisul influenteaza confortul, siguranta dar si aspectul unei locuinte, fiind numit de arhitecti cea de-a cincea fatada a unei case. Fiindca vara este sezonul constructiilor, iar acoperisul este un element atat de important in arhitectura unei cladiri, incepand din acest numar vom prezenta un serial in care vom lua in discutie toate tipurile de invelitori pentru acoperis.

Dintre toate tipurile de invelitori pentru acoperis, invelitorile metalice sunt cele mai bine vandute, avand un avans constant fata de celelalte tipuri de invelitori traditionale. Acest lucru se datoreaza in primul rand datorita raportului calitate pret foarte bun, dar si datorita faptului ca produsele de acest gen sunt foarte rezistente in timp si ofera foarte multa libertate din punct de vedere estetic. Specialistii de la Ruuki, producator de invelitori metalice, afirma ca invelitorile metalice se pot monta pe acoperisuri cu pante mai mari decat cele uzuale, adimise pentru alte tipuri de invelitori.

TIGLA METALICA

Tiglele metalice pot fi folosite ca invelitoare pentru acoperis atat la constructiile noi cat si la constructiile vechi, in cazul renovarii sau restaurarii, fiindca pot fi montate fara sa se inlature vechiul acoperis. Principalul avantaj al folosirii lor este ca se monteaza foarte repede si foarte usor gasindu-se in panouri de format mare (4 pana la 6 mp). De asemenea, tiglele metalice sunt foarte usoare, producatorii recomandandu-le pentru acoperirea mansardelor sau a constructiilor care nu pot fi incarcate cu o greutate mare la acoperis.

Aceasta invelitoare pentru acoperis se gaseste intr-o gama larga de culori (peste 20 de culori) asortandu-se usor atat la constructiile cu arhitectura clasica, cat si la cele cu o arhitectura moderna. Pretul acestui produs se incadreaza intre 15 si 20 euro/mp.

TABLA PLANA

Acest material are un potential estetic extrem de ridicat, fiind adaptabil atat la constructiile cu o arhitectura moderna cat si la cele cu arhitectura clasica si veche. Se recomanda pentru realizarea invelitorilor, a solzilor si a ornamentelor, dar si pentru placarea peretilor, impunandu-se prin durabilitate si aspect deosebit. Pentru mai multa libertate in alegerea culorii, Lindab a creat o vopsea speciala , disponibila in 16 culori, pentru tabla plana care ofera protectie speciala la coroziune, rezistenta mare a culorii in timp precum si usurinta in intretinere. Pretul pe care il platiti pentru un mp de tabla plana este de aproximativ 50 RON.

TABLA CUTATA

Tabla cutata este un material economic si cu cea mai flexibila aplicabilitate din domeniu. Specialistii de la Rova, producator de invelitori metalice, ne-au informat ca, desi nu prea este folosita pentru spatiile rezidentiale, tabla cutata este la mare inaltine pentru consumatorii industriali, fiind folosita pentru construirea halelor si spatiilor de productie. Avantajele alegerii tablei cutate se concretizeaza prin: usurinta in montaj si greutate mica ce genereaza, pe langa performantele tehnice deosebite, o serie de avantaje economice, incepand cu transportul si terminand cu timpul necesar montajului; paleta cromatica bogata si modalitati de prindere variate.

SFATURI PENTRU MONTARE

Pentru o comportare optima a acoperisului din tabla, acesta se monteaza impreuna cu o folie anticondens, fixata intre sipca de sustinere si astereala.
Rolul acestei folii este sa permita ventilarea straturilor sarpantei prin evacuarea aerului incarcat cu vapori, si de protectie impotriva infiltratiilor de apa. Montarea se realizeaza prin suprapunerea panourilor si fixarea lor in suruburi prevazute cu saibe de neopren, care etanseaza perfect zona de fixare.
Acest sistem de prindere nu permite infiltrarea apei si a curentilor de aer intre elementele acoperisului, eliminand posibilitatea de desprindere a tiglei (fenomen frecvent intalnit la acoperisurile din tigla ceramica, in momentul in care apa infiltrata intre placi ingheata).
In plus, panourile din tigla metalica sunt prevazute la imbinare cu un canal de drenaj al apei patrunse accidental in urma actiunii factorilor de mediu.

SFAT
Se recomanda montarea tablei la temperaturi de peste 0°C pentru a nu aparea microfisuri in stratul de protectie in momentul indoirii tablei, si pentru a impiedica deplasarea elementelor de fixare din cauza procesului de dilatatie

UTILE
Atunci cand alegeti un acoperis, trebuie sa va ganditi la urmatoarele aspecte:
  • rezistenta in timp si calitate
  • sa se pastreze in culoarea initiala cat mai mult timp
  • sa fie o buna bariera termica si fonica si sa fie un bun hidroizolant
  • sa se monteze usor
  • sa necesite o intretinere minima dupa montaj
  • sa se prezinte ca un sistem unitar
  • sa aiba o garantie si o durata de viata cat mai indelungata
  • ×
    Subiecte în articol: tabla invelitori