x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Topul celor mai ciudate case europene

Topul celor mai ciudate case europene

de Cristian Ing. Lucian    |    28 Mar 2009   •   00:00
Topul celor mai ciudate case europene

Un top interesant care cuprinde, poate nu în ordinea stabilită de specialiştii adevăraţi, câteva dintre cele mai ciudate, spectaculoase şi din acest motiv celebre, clădiri din Europa (socotind faptul că Rusia este europeană în întregul ei).



Pe site-ul  www.villageofjoy.com (magazin online în cadrul căruia sunt prezentate cele mai ciudate, interesante, nemaipomenite lucruri din această lume), pe primul loc în rândul celor mai citite articole publicate, se află un top al clădirilor ciudate din lume. Din rândul acestora am ales să facem o prezentare a şapte dintre construcţiile din Europa, celebre pentru faptul că reuşesc "să păcălească" şi să surprindă ochiul celor care le privesc.

Una din cele mai curioase construcţii europene este Crooked House (Casa Strâmbă) din Sopot, Polonia. Aşezată pe cea mai cunoscută şi circulată arteră pietonală a oraşului, creaţie a arhitectului Szotynscy Zaleski, casa întinsă pe 4.000 de mp adăposteşte un hotel cu braserie şi restaurant.

Construirea clădirii se bazează pe desenele lui Jan Marcin Szancer (un faimos desenator şi ilustrator de cărţi pentru copii din Polonia) şi Per Dahlberg (un pictor suedez care locuieşte în Sopot) şi ea a fost ridicată în 2003-2004. Interiorul este decorat cu picturi de Dahlberg iar scara care urcă la etaj este acoperită în întregime cu lemn în timp ce acoperişul, de culoare albastră-verzuie sugerează solzii unui dragon.

GEOMETRIE REGULATĂ
Oraşul Rotterdam solicită în anii 1970 arhitectului Piet Blom să construiască un complex de locuinţe. Fiecare clădire este concepută ca un cub înclinat ce se sprijină pe o bază hexagonală, structura cub bază simbolizând un arbore. Astfel în zonă apare o "pădure". Fiecare cub are în partea de jos spaţiu pentru living, la mijloc se găsesc dormitorul şi grupul sanitar iar în partea superioară dormitoare sau alt spaţiu de zi. În apartament se pătrunde prin structura hexagonală inferioară care poate adăposti şi magazine, baruri, etc. Totul se bazează pe beton armat şi bare de oţel. Există un apartament ce poate fi vizitat de turişti.

Centrul Civil de Justiţie din Manchester este altă construcţie cu  o structură strict geometrică. Proiectată de 2 australieni, D.C. Marshall şi Mott MacDonald, ridicată între anii 2003 şi 2007, înaltă de 17 etaje, cu o lungime a părţii de vest de 80 m, unde există un perete de 11.000 mp de geam suspendat, cel mai mare de acest gen din Europa. Este renumită în mod special însă prin capetele clădirii unde etajele se termină la diferite lungimi în console mai mari sau mai mici.

REVENIRE LA LINIA CURBĂ
Una dintre cele mai aspectuoase clădiri din Europa de Est este Dancing House (Casa Dansatorilor) din Praga, Cehia. Alura construcţiei aminteşte doi  dansatori înlănţuiţi, motiv pentru care a mai fost numită  Fred şi Ginger (după Fred Astaire şi Ginger Rogers). Ridicată între 1992-1996 de iugoslavul născut în Cehia Vladimir Mulunici şi canadianul Frank Gehry este cea mai fotografiată clădire din Praga.

Tot în acest top se află Casa Mila contruită între 1906-1912 care reprezintă una dintre cele mai pline de imaginaţie clădiri din istoria arhitecturii, fiind mai mult o sculptură decât o clădire. Proiectată de celebrul arh. Antoni Gaudí şi construită aproape fără linii drepte, cu o curte interioară fantastică, apare ca un deal în care locatarii şi-au săpat singuri locuinţele.

×
Subiecte în articol: constructii celebre