x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Toţi încep… Cine termină?

Toţi încep… Cine termină?

de Adrian Parvu    |    29 Oct 2008   •   00:00

Avem pe-aici, mai cu seamă între Carpaţi şi Dunăre, o meteahnă de care, bag seama, nu ne putem dezbăra cu nici un chip: toţi vrem să-ncepem câte ceva, nimeni nu prea termină ce-a început…



Dacă un scriitor se apucă de un roman pe care nu-l termină niciodată e treaba lui, s-au mai văzut şi cărţi neterminate, de succes, publicate post-mortem. Dacă un ambiţios se apucă să-şi construiască o casă pe care, dintr-o mie de motive, o lasă neterminată iar e treaba lui, poate o termină copiii sau nepoţii. Dacă un timid începe o relaţie şi nu o poate duce la bun sfârşit, să fie sănătos, să-nceapă alta, cu mai mult noroc şi finalizare! Nu acelaşi lucru se întâmplă însă atunci când vorbim despre proiecte mari, de anvergură, de interes public sau cu impact naţional. Pentru că atunci când se demarează astfel de proiecte ele sunt intens mediatizate, aduc beneficii de tot felul iniţiatorului (de la voturi la  milioane de euro), unele dau speranţă sau, dimpotrivă, pun deznădejde în sufletele oamenilor. Astfel de proiecte trebuie în mod obligatoriu duse la bun sfârşit, şi nu oricum, ci în interiorul termenelor contractuale şi respectând bugetul alocat, care n-ar trebui sub nici un motiv să primească majorări mai mari de 10%. Aici, unde totul de vede (la televizor…), se află (mai devreme sau mai târziu…) şi se penalizează (asta-i vrăjeală…) nu se poate admite să începi ceva şi, la un moment dat, să laşi totul baltă, să pleci şi să-ţi vezi, senin, de-ale tale.

Dacă ne priveşte ce facem cu noi şi cu viaţa noastră sau a apropiaţilor noştri în particular (şi aici până la o limită!), în public tot ce facem şi tot ce spunem că vom face e cu dare de socoteală, conform unor riguroase norme legale şi morale. Pentru că finalizarea sau ratarea obiectivelor noastre afectează semeni nevinovaţi, toacă banii contribuabilului, poate salva sau poate arunca în haos o societate şi aşa nesigură şi dezorientată. De-aia zic, avem mare nevoie de oameni capabili să termine ce-au început şi să nu înceapă nimic din ce nu se poate termina.

×
Subiecte în articol: editorial