x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Trucuri pentru gradina dumneavoastra

Trucuri pentru gradina dumneavoastra

de Cornelia Constantin    |    27 Iul 2006   •   00:00

MEREU VERDE
Solutii ingenioase pentru a rezolva diverse probleme
MEREU VERDE
Solutii ingenioase pentru a rezolva diverse probleme
Daca aveti o gradina, stiti deja ca de-a lungul anului apar tot felul de probleme: cum sa inverzesti un spatiu care e deja pavat, cum sa obtii un efect decorativ mai interesant daca ai un bazin, cum sa scapi de buruieni si spatiul verde sa aiba un aspect ingrijit cat mai multa vreme sau cum se mascheaza locul de unde a fost taiata o creanga prost plasata. Evident ca in timp s-au gasit mai multe solutii, noi va propunem doar unele dintre ele.

PAVAJ GRI SI NEINTERESANT?

Terasele, aleile de tot felul se pot pava in atat de multe feluri si cu atat de variate materiale, incat problema reala este alegerea celei mai bune solutii pentru pavajul dorit. Dar daca aveti deja o suprafata pavata si nu mai doriti sa schimbati, ci sa colorati sau sa imbunatatiti, iata o solutie: amenajati o gradina de ghivece sau cumparati o jardiniera de mari dimensiuni in care sa plantati flori anuale, putin pretentioase. Petuniile sunt mereu la moda si in fiecare an apar noi varietati, care de care mai interesant colorate. Daca vreti sa pavati o alee in gradina, mai ales daca aceasta are o expunere insorita, puteti sa folositi cu succes varianta din imaginile alaturate: dale romboidale cu un spatiu decupat in care se poate planta Portulaca - o planta scunda care isi deschide florile multicolore sub razele puternice ale soarelui.

PLANTE LANGA BAZIN

Fie ca e vorba de piscina sau doar de un bazin cu rol decorativ si de improspatare a atmosferei din gradina, e bine sa folositi plante care sa nu va solicite atentia prea mult. Din nou petuniile in culori intense reprezinta o alegere buna. Daca va intereseaza sa amenajati o adevarata gradina de apa, sunt mai multe de spus si vom reveni asupra acestui aspect intr-un material viitor.

GRADINA INGRIJITA

Stiu ca v-ati intrebat de multe ori ce e de facut ca sa scapati de buruieni, care in anumite perioade din an parca invadeaza gradina cu totul. Specialistii considera ca, intr-o anumita masura, scoarta de copac si pietrisul protejeaza gradina de buruieni. Dar solutia nu este infailibila. In timp, scoarta de copac se taseaza si ajunge sa se transforme in solul gradinii, iar pietrisul este invins destul de rapid. Pana la urma tot grija gradinarului si traditionala sapa curata gradina.

Atunci cand tundeti copacii raman mereu acele cioturi inestetice, pe care nu mai stim cum sa le mascam. Fie ca e vorba de crengi prost plasate, fie ca au devenit un risc in caz de furtuna e bine ca ele sa fie taiate cu grija. Puteti folosi vopseluri pe baza de ulei si mastic, in culori naturale, pentru a masca acele taieturi. Pentru copii, un chip zambitor pictat pe copaci poate fi prilej de amuzament.

Nu avem cum sa comparam gradinile cu scoarta de copac cu cele care au gazon ca element de legatura. O gradina cu gazon pare din start mai ordonata si mai plina de viata. O sa spuneti ca gazonul este mai greu de pastrat ingrijit decat scoarta de copac, lucru adevarat. Dar si recompensele sunt pe masura. Multi designeri moderni de gradini propun pavaje, bazine, elemente geometrice etc. O sa-mi spuneti traditionalista, dar eu cred ca nici un designer nu se poate compara cu mama natura. Si de ce sa folosim betoane cand toti tanjim dupa un petec de verdeata?


Dalele pentru pavaj care permit plantarea de suculente scunde sunt ideale pentru aleile rocariilor sau ale gradinilor insorite


Scoarta de copac poate opri dezvoltarea buruienilor in gradina dumneavoastra. Avantaj - aspect natural, dezavantaj - in timp se taseaza


Daca aveti in gradina un bazin, puteti planta de jur imprejurul lui petunii intens colorate. Ele sunt indicate si in cazul piscinelor
×
Subiecte în articol: grădina