x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tunderea de primavara a tufelor si a gardului viu

Tunderea de primavara a tufelor si a gardului viu

28 Apr 2005   •   00:00

Pentru a da o nota de originalitate unui colt al gradinii sau chiar pentru a marca anumite zone de vegetatie se folosesc, de cele mai multe ori, tufe sau arbusti pentru gard viu. Tufele sunt cultivate fie pentru flori, fie pentru frunzis, iar pentru gardul viu sunt alese plante cu ramuris bogat si cu frunze permanente. Desi par elemente vegetale care nu necesita o atentie speciala, acestea trebuie totusi toaletate la o anumita perioada de timp, pentru a le pastra forma. In ceea ce priveste gardul viu, mai ales daca il folositi ca inlocuitor natural al gardului traditional, tunderea periodica este imperios necesara.

Cele doua lucrari pe care trebuie sa le faceti asupra tufelor si arbustilor sunt toaletarea sau tunderea si luminarea sau rarirea. Astfel, tunderea se face de cele mai multe ori prin ajustarea inaltimii sau a formei plantei, in vreme ce luminarea presupune curatarea de ramurile uscate sau neproductive si eliminarea celor care aglomereaza tulpina excesiv.

Ingrijirea tufelor cu flori difera in functie de perioada de inflorire. Daca aveti in gradina tufe care infloresc primavara foarte devreme, tineti seama de faptul ca trebuie tunse la sfarsitul iernii, inainte de a aparea primele flori, sau dupa ce acestea se scutura, la sfarsitul primaverii. Tufele care infloresc vara pot fi toaletate si primavara devreme. In general, tufelor cu flori decorative nu li se dau forme speciale, tocmai pentru ca inflorescentele lor sunt spectaculoase. Extinderea ramurisului trebuie totusi tinuta sub control, pentru a nu-si pierde efectul estetic. Luminarea tufelor se face mai rar, o data la un an sau doi, in functie de rapiditatea de crestere a ramurilor noi. Este insa o activitate absolut necesara, pentru ca incurajeaza concentrarea sevei asupra ramurilor viguroase si ajuta infloririi.

Arbustii individuali, compacti sau cei care alcatuiesc gardul viu respecta un alt set de reguli. Acestia pot avea, la randul lor, frunze permanente sau cazatoare. Daca sunt proaspa t plantati, acesti arbusti se lasa sa creasca pana depasesc cu cativa centimetri inaltimea dorita, apoi se tund pentru a avea un aspect ingrijit. Tunderea se va repeta, in primavara, de cateva ori, pentru a incuraja o dezvoltare deasa a arbustului. Daca gardul viu este deja plantat de mai multi ani, se va tunde la mijlocul primaverii - daca este arbust cu frunze per manente - sau dupa miezul verii - daca este planta cu frunze cazatoare - pentru a-i pastra forma. O a doua tundere nu ar trebui sa fie necesara. Observati insa dezvoltarea arbustilor si taiati-i ori de cate ori este nevoie. In cazul gardului viu, tunderea este foarte comoda, cu ajutorul unui foarfece special, electric, special destinat acestei lucrari. Foarfecele electric, asa cum este Viking HE 400 de la Stihl, este o unealta extrem de confortabila, puternica - fara insa a fi grea sau dificil de manuit - , dotata cu un sistem de lame rezistente, care se pot bloca rapid la orice manevrare accidentala. Astfel, este asigurata protectia deplina a utilizatorului. In plus, daca aveti garduri vii foarte inalte sau foarte late, puteti utiliza foarfece electrice cu brat telescopic.

Tineti seama, atunci cand dati un anumit aspect gardului viu, ca o forma rotunjita protejeaza ramurile de deformare in urma depunerii zapezii. Daca vreti totusi ca gardul viu sa fie paralelipipedic, va trebui sa aveti grija ca iarna sa indepartati zapada in exces, adunata in partea superioara a acestuia, pentru a-l proteja de orice deteriorare. De asemenea, daca aveti arbusti cu frunze permanente, pe care vreti sa-i transformati in repere geometrice ale gradinii, nu trebuie decat sa construiti un schelet din sarma, direct pe arbust, dupa contururile caruia sa taiati apoi crengutele care ies din tipar.

Pentru a ingriji tufe si arbusti, nu aveti nevoie decat de uneltele potrivite. Restul este floare la ureche. In plus, veti avea in gradina mici exemple de arhitectura vegetala, care vor da o nota clasica peisajului din jurul casei.

Material realizat in colaborare cu Stihl Romania
×