x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Umbre si lumini

Umbre si lumini

08 Iun 2005   •   00:00

Locuinta unui designer de moda a fost intotdeauna o curiozitate pentru profani, dar nu numai. Oricum, este de asteptat sa fie spectaculoasa. Pentru a exemplifica, ne-am oprit acasa la Razvan Ciobanu, considerat cel mai avangardist dintre designerii de moda romaneasca.

Cunoscutii si partenerii de lucru ne-au spus ca si l-au inchipuit cu greu pe Razvan Ciobanu locuind intr-un apartament de bloc cu trei camere. Dar imaginatia renumita a acestuia a reusit sa-i uimeasca si de aceasta data. Accesul in apartament se face direct in spatiul bucatariei legat de hol. De fapt, acesta din urma nu este delimitat in amenajare decat printr-o piesa simpla de mobilier, o masa din lemn masiv finisat negru.

Farmecul insa este dat de obiectele de decor, florile si lampa amplasata sub blatul mesei, aproape de covor. Culoarea rosie a acestuia este extrem de importanta in intreaga amenjare, asortandu-se cu peretii vopsiti tot in rosu.

Bucataria deschisa catre hol, de fapt in acelas i spatiu cu holul, este foarte simplu amenajata "de decor, pentru ca nu mananc aproape niciodata acasa" dupa cum ne marturiseste Razvan Ciobanu. Spectaculos este locul de luat masa, ridicat ca nivel pe un podium din lemn vopsit in negru. Masa si scaunele cu design modern sunt foarte bine evidentiate tocmai datorita acestei diferente de nivel.

Este drept ca peretii rosii ne-au atras atentia intr-un mod poate putin violent pentru noi, dar reconfortant pentru proprietar.

Pentru a obtine ambianta relaxanta, Razvan Ciobanu a recurs la artificii de lumina: lampi si veioze amplasate in diverse colturi ale incaperii. Inclusiv obiectele de iluminat clasice din tavan dispun de variator pentru stabilirea intensitatii luminii din incaperi, pentru ca, in acest mod, tonurile de culoare variaza de la maro inchis pana la roz si frez.

Apartamentul a fost transformat intr-o maniera eleganta si extrem de functionala. Peretii inutili au fost eliminati si s-a obtinut un spatiu generos, original. Foarte importante sunt accesoriile cu care a fost ambientata locuinta. De fapt, Razvan Ciobanu s-a purtat cu apartamentul lui ca un pictor cu o panza. A desenat fundalul pe care vor veni apoi in prim plan diferite elemente. Piesele de mobilier sunt clasice: canapele, masute de cafea, fotolii. Perdelele sunt din organza aleasa intr-o nuanta grena si filtreza lumina intr-un mod special, definitoriu pentru atmosfera casei.

De asemenea, pernele decorative de diferite marimi, lucrate manual cu broderii de margele, creeaza o ambianta degajata, mai ales ca locul acestora este pe parchetul finisat cu un lac special, care contine praf de aur.

Amanunt scos in evidenta, de altfel, si de lumina lumanarilor aromate si decorative prezente peste tot. Cu toate acestea, ele au locul si lumina lor definitorie. Ne-am dat seama ca si florile naturale joaca un rol important. Fiind schimbate la cateva zile, speciile diferite si vasele in care sunt asezate creeaza efecte deosebite.

Dormitorul inspira calm, datorat din nou mobilierului minimal prezent aici. Dressingul are usi finisate in sticla portocalie, accentuata din nou de lumina, de data aceasta din interiorul corpului de mobilier. Patul este amplasat la un nivel foarte jos, la fel cu etajera pe care a fost pus televizorul. Astfel, toate actiunile petrecandu- se foarte aproape de podea, atmosfera camerei este din nou creata de lumina filtrata de perdelele de organza, de flori si lumanarile aprinse peste tot.

Pentru finisajele baii nu s-a folosit nici o placa ceramica, pentru ca "urasc gresia si faianta din bai" ne marturiseste din nou Razvan Ciobanu. Peretii sunt vopsiti tot in rosu si sunt protejat i de stropii de apa cu placi de plexiglas negru. Din nou abunda efectele de lumina ale lumanarilor aprinse peste tot si obiectele decorative. Toate aceste detalii au fost cumparate fie cu intentia de a le folosi aici, fie din intamplare, dar important este faptul ca toate la un loc sunt unitare intr-un decor elegant.

Trebuie sa spunem ca toate pernutele, perdelele si o parte din piesele mici de mobilier au fost realizate in atelierul designer-ului Razvan Ciobanu si sunt creatie proprie.

Gabriela Sarbu
Arhiva Ideal Decor
×
Subiecte în articol: lumina