x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un plus de stil şi confort în living

Un plus de stil şi confort în living

de Alina Iancu    |    28 Aug 2010   •   00:00
Un plus de stil şi confort în living
Sursa foto: BOCONCEPT/

În teorie, orice locuinţă ar trebui să reflecte personalitatea proprietarilor şi să se muleze perfect necesităţilor fiecărui locatar în parte. Piesele de mobilier şi accesoriile trebuie alese cu grijă, după mai multe criterii: culoare, dimensiunea spaţiului, stil şi, bineînţeles, buget. Deciziile sunt cu atât mai greu de luat, cu cât gama de oferte este extrem de diversificată, iar tendinţele în designul de interior evoluează cu o rapiditate năucitoare.

Dacă dormitorul este spaţiul intim al fiecăruia, livingul reprezintă cartea de vizită a unei locuinţe, iar imaginea lui se conturează de cele mai multe ori în jurul canapelei. În 2010, pe piaţa de profil s-au impus canapelele cu forme atipice, cu finisaje naturale, care permit configuraţii multiple şi oferă un plus de confort. La toate acestea se adaugă tehnologiile de ultimă oră care transformă canapeaua în cel mai recent apărut gadget.

PIESA DE REZISTENŢĂ
Canapeaua este văzută de Elena Oancea, partener Lemon Interior Design, ca "un must have al livingului, piesa fără de care totul pare protocolar. Este zona plină de familiaritate, zona de odihnă şi totodată cea care dă căldură ambientului şi personalitate, căci acolo ţesem poveşti şi socializăm. Când porneşti să cumperi o canapea, înarmat cu dimensiuni şi cu imaginea a ceea ce există deja, trebuie să ţii cont că aceea trebuie să aibă personalitate, să îţi ofere confort, să împace nevoia de utilitate cu spaţiul şi bugetul".

O canapea de calitate se traduce prin materialele rezistente, cu proprietăţi ignifuge, uşor de curăţat, realizate în linii îndrăzneţe şi uşor de potrivit într-un spaţiu. Confortul este un alt aspect demn de luat în seamă, însă diferă în funcţie de preferinţele şi anatomia fiecăruia. "Vorbind strict de design, specialiştii BoConcept, spun că, de cele mai multe ori, canapeaua este piesa centrală a designului livingului, cea care atrage atenţia prin rolul important, ca funcţiune, şi în jurul căreia se realizează de obicei întreaga amenajare."

Aveţi de ales între două tipuri de canapele: fixe şi extensibile. Acestea din urmă sunt recomandate celor care pun accent pe funcţionalitatea sporită a acestui corp de mobilier. Majoritatea clienţilor preferă însă canapelele fixe, care sunt mai comode şi îndeplinesc cele mai capricioase gusturi. În aceeaşi categorie se înscriu şi modelele care au încorporată tehnologie de ultimă oră. Pe lângă designul inedit, prin intermediul unor sisteme electrice, la anumite modele poate fi glisată partea de şezut, iar tetierele încorporate pot fi ajustate.

JOC DE FORME ŞI CULOARE
Ce soluţie ar putea fi mai bună pentru eliminarea monotoniei în amenajarea unui spaţiu, dacă nu o combinaţie cromatică inedită, alături de forme mai puţin obişnuite? Acestea sunt, de fapt, o parte din caracteristicile definitorii pentru modelele de canapele propuse anul acesta de designeri. Se poartă tonurile de mov, lila, fucsia sau prune, aceasta din urmă preferată nu doar pentru aspect, ci şi pentru rezistenţa la trafic, aspect apreciat îndeosebi de persoanele care au copii. Din punct de vedere al culorii canapelei, designerii recomandă alegerea acesteia în contrast cu peretele pe care este aşezată, dar în legătură cu celelalte obiecte din încăpere.

Liniile îndrăzneţe şi formele voluptoase au devenit şi ele un reper al canapelelor "la modă". Indiferent că vorbim de colţare, de chaiselongue, de canapele în formă de U ori de canapele normale, toate au în componenţa lor perne voluminoase realizate din materiale cu densităţi diferite, astfel încât să se preteze pretenţiilor fiecărui client în parte.
Forma clasică a canapelelor a cunoscut modificări, iar astăzi pot avea în componenţă module care permit crearea configuraţiilor după forma spaţiului. "Anul acesta se poartă canapelele modulare destinate mobilării camerelor moderne, dar şi spaţiilor largi şi aerisite. Un aspect de care trebuie să ţinem cont este echilibrul compoziţional. O încăpere prea încărcată sau mult prea modestă poate avea un impact hotărâtor asupra spaţiului, aşadar trebuie realizat un echilibru între verticalitate şi orizontalitate, lumină sau umbră, plin sau gol. Deşi poate fi considerat de mulţi un accesoriu comun, impactul vizual creat de canapeaua modulară este mult mai intens şi mai spectaculos", spune Loredana Preda, general manager la Galeriile Noblesse.

CONFORTUL, LA EL ACASĂ
Indiferent că vorbim despre modele simple, viu colorate, cu imprimeuri şi forme ciudate, clasice sau moderne, canapelele rămân un accesoriu-cheie în orice living. Majoritatea modelelor existente pe piaţă reflectă o notă modernistă în design cu detalii perfect conturate, funcţionalitate şi stil, dar şi un plus de confort. "Tendinţa este de întoarcere la natură prin folosirea materialelor naturale pornind de la structură, până la componentele pernelor şi, cel mai important, a materialelor de finisare", spune Eliza Tătulescu, arhitect de interior la BoConcept. Pentru realizarea structurii canapelelor, lemnul este cel mai des folosit. Pernele pot fi din diferite materiale, deşi în ultima vreme, în topul preferinţelor cumpărătorilor au fost polipropilena, spuma poliuretanică de diferite densităţi sau puful de gâscă. Pentru persoanele cu probleme ale coloanei vertebrale sunt recomandate canapelele mai rigide, cu şezut îngust sau din spumă cu memorie, care preia forma corpului. De asemenea, sunt indicate modelele cu spate reglabil în mai multe trepte.

În ceea ce priveşte finisajele, gama este extrem de variată. Cele mai căutate se dovedesc a fi materialele textile, în timp ce pielea a rămas numai pe lista celor conservatori, care îşi doresc living-uri exclusiviste, pentru care cuvântul de ordine este "eleganţa". Datorită rezistenţei în timp a pielii folosită ca element de finisaj, designerii o recomandă pentru stilul office şi atenţionează asupra faptului că pe timpul verii pielea se lipeşte de haine, iar iarna este rece şi neplăcută la atingere.
Tot aici putem aminti şi finisajele realizate manual. Cele mai apreciate, cu preţuri pe măsură, sunt lucrăturile în lemn masiv, iar pentru cei cărora le place opulenţa, sunt disponibile piese cu detalii surprinzătoare, antichizate sau acoperite cu foiţă de aur.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine