x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un sol sanatos pentru o gradina frumoasa

Un sol sanatos pentru o gradina frumoasa

22 Apr 2005   •   00:00

Cum primavara pare sa-si intre din ce in ce mai indraznet in drepturi, incurajati si de florile forsythiei si ale pomilor fructiferi, veti incepe in curand sa pregatiti gradina asa cum se cuvine pentru zilele calde.

Inainte de orice alta lucrare de plantare in gradina, chiar daca sunteti in primul an de cultivare sau aveti deja experienta anilor trecuti, trebuie sa pregatiti solul cu cea mai mare atentie. Iarna a lasat cu siguranta urme asupra lui: zapada a tasat pamantul, producand astuparea porilor care permiteau patrunderea oxigenului si a nutrientilor pana la straturile secundare. De aceea, solul va trebui aerisit si curatat de resturile vegetale din anul anterior. Aceasta lucrare se poate face extrem de simplu, cu ajutorul accesoriilor speciale ale motorului multifunctional MM55 de la Stihl. Acestea sunt special concepute pentru a reda solului porozitatea caracteristica.

Dupa aerare si grapare, trebuie sa reimprospa tati rezervele de nutrienti ale solului. Pentru acest lucru, aveti la dispozitie doua variante: fie apelati la ingrasamintele chimice, pe care le puteti achizitiona din comert, fie la cele organice. Acestea din urma, denumite si compost sau mranita, se produc in gradina proprie, din resturi vegetale si lemnoase ale plantelor. Astfel, cu ajutorul unei tocatoare Stihl sau Viking, puteti marunti buruienile plivite, frunzele uscate, precum si crengutele ramase in urma toaletarii tufelor si a copacilor. Dupa maruntire, aceste resturi vor fi depozitate in lazi incapatoare, vreme de cateva luni (de regula, toamna si primavara sunt anotimpuri de curatare temeinica a gradinii, deci si de productie masiva de resturi vegetale). Apoi se imprastie pe sol, pentru a-l fertiliza, natural, cu substantele de care are nevoie.

Plantele au nevoie de trei categorii principale de nutrienti: nitrogenul - esential in cresterea si dezvoltarea partilor verzi, fosforul - ajuta la intarirea radacinii, dar si la stimularea infloririi si potasiul - foarte important pentru imunitatea plantei la atacurile bolilor. Aceste substante insa se epuizeaza rapid, astfel incat plantele au nevoie de o reinnoire permanenta a acestor rezerve. Fertilizarea se face, in cazul tufelor si al florilor, imediat dupa cultivare, pastrand o frecventa destul de mare a distribuirii ingrasamintelor si in lunile imediat urmatoare. In ceea ce priveste gazonul insa, etapele sunt inversate: dupa ce curatati foarte bine solul de orice fel de resturi vegetale si il nivelati, presarati fertilizatori cu doua-trei zile inainte de a planta semintele. Astfel, acestea vor incolti mai repede, iarba crescand mai puternica si mai deasa.

Daca aveti o gradina noua, inainte de a cumpara plantele, nu uitati sa faceti si un test de sol, pentru a sti exact ce tip de aciditate are. Aciditatea este unul dintre cele mai importante caracteristici ale solului, plantele depinzand de marimea indicelui acestuia pentru a se dezvolta armonios. Un sol neutru are indicele 7.0. Cu cat indicele scade sub aceasta valoare, cu atat solul este mai acid. Peste aceasta valoare, pana la un indice maxim de 14.0, solul creste in alcalinitate. Sigur, daca veti dori sa aveti in gradina un anumit tip de plante, iar indicele de aciditate nu va permite sa le oferiti conditii bune de dezvoltare, puteti sa echilibrati compozitia acestuia cu ajutorul substantelor chimice sau organice necesare.

O data ce treceti prin aceste etape, va puteti ocupa de partea cea mai placuta a amenajarii gradinii: plantarea elementelor vegetale. Cu putina rabdare si un pic de planificare, va veti transforma spatiul verde din jurul casei intr-o oaza de liniste si relaxare.

Material realizat in colaborare cu Stihl Romania
×