x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un strop de culoare

Un strop de culoare

28 Iul 2005   •   00:00
Un strop de culoare

Desi vopseaua nu pare a schimba mare lucru, aparentele sunt inselatoare. Folosind culoarea potrivita, o camera poate da senzatia ca este mai mare sau mai mica, mai inalta sau mai spatioasa. Liniile orizontale largesc camera iar cele verticale tind sa alungeasca peretii. Tavanul unei camere pare mai jos daca il coloram in alta culoare decat alb.

Cum alegem vopseaua potrivita?

Vopselele pe baza de ulei sunt in cinci nuante, de la tente mai estompate la cele stralucitoare: mate, satinate, culoarea cojii de ou, semi-lucioase sau cu luciu puternic. Cu cat e mai stralucitoare vopseaua, cu atat e mai usor de spalat; dar atunci finisarea trebuie sa fie de calitate superioara. Dizolvantii moderni impiedica scurgerea, grabesc uscarea si imbunatatesc aspectul suprafetei. Tentele lucioase si in culoarea cojii de ou, pe baza de ulei, sunt durabile si pot fi spalate mai bine. Aceste nuante pot fi folosite cu succes pe lemn si metal. Emulsiile au in componenta lor apa si sunt mai putin durabile, dar sunt mai potrivite pentru pereti si tavane, deoarece acopera suprafata cu usurinta (desi anumite retusuri sunt necesare) si se usuca foarte repede. Vopselele pe baza de emulsii solide nu curg si de aceea sunt foarte potrivite ca finisaje pentru tavane.

Nuantele in culoarea cojii de ou sau cele mate sunt mult mai eficiente in acoperirea petelor sau a defectelor; vopseaua foarte stralucitoare, prin contrast, este recomandata pentru peretii fara defecte, reflectand/oglindind lumina si energizand camera. Lacurile sunt atat de reflectante, incat camerele mici si intunecoase pot parea mai mari si mai luminoase. Tentele pale si vopseaua ce contine pigmenti naturali creeaza impresia de caldura, de natural si sunt potrivite pentru lambriuri.

Va sfatuim sa va uitati pe etichete dupa dioxidul de titaniu; vopseaua care il contine trebuie distilata, dar cele fara el pot sa se adune, sa nu adere la suprafata pe care sunt aplicate si sa se ingalbeneasca la soare.

Totodata, puteti folosi vopseaua pentru a realiza glazuri si lotiuni. O glazura este un amestec de terebentina cu lac, de obicei in proportie de 2:1 , la care se adauga apoi vopsea, ambele pe baza de ulei. Aceste glazuri se usuca mai greu , dar confera peretilor o luminozitate deosebita. O lotiune este formata dintr-o dilutie de apa si vopsea bazata pe emulsie si se aplica in loc de sau peste vopseaua existenta, reflectand lumina.

Culoarea

Atunci cand o alegem, trebuie sa ne gandim la tentele pentru tavane, pereti, diferitele ornamente. Alegand o culoare mata pentru pereti si una stralucitoare, contrastanta pentru ornamente, veti evidentia profunzimea culorii peretilor.

Puteti, de asemenea, sa va colorati peretii in nuante care sa se asorteze mobilei si nu sa alegeti mobila in functie de nuanta peretelui. In fapt, alaturarea culorilor complementare, cum ar fi roz si bleu, este o alegere curajoasa, ce exprima vitalitate. Totusi, daca aveti dubii, fiti mai rezervati - nu uitati ca rezultatele va vor insoti mult timp.

Peretii albi sunt foarte pretentiosi. Nuantele terne de crem sau vanilie sunt mult mai inspirate decat albul pur si, totodata, mai usor de intretinut. Daca intentionati sa va mutati si nu aveti nici o idee despre culorile pe care sa le alegeti, va sfatuim sa vopsiti peretii in alb si sa ii modificati in timp. Totusi, pentru o camera mica sau intr-o pivnita intunecata nu va garanta m ca albul este cea mai buna solutie. Camera nu devine nici mai luminoasa si nici mai putin insipida.

Uneori, este mai bine sa profitati de situatie si sa folositi culori inchise, bogate. Nu este obligatoriu sa utilizati culori mai pale pentru a crea impresia de spatiu si lumina. Nuantele de bleu pal sau crem galbui merg bine in incaperile intunecate. O precautie: se poate ca tot ceea ce-ati vazut la magazin in materie de culoare sa nu fie exact ce veti vedea acasa, pe perete. Asadar, testati culoarea vopselei pe suprafete si in lumini diferite inainte sa cumparati toata cantitatea necesara.

Pentru a testa culorile, cumparati cate o cutie din fiecare nuanta si aplicati-o pe un perete alb ce contine o fereastra, care, de obicei este mai intunecat pe unul pe care cade lumina soarelui si la nivelul pardoselilor. Uitati-va la aceste culori in timpul zilei si la lumina artificiala, seara.

Culoarea se schimba in timpul zilei de mai multe ori, in functie de cum cade lumina. O expunere directa la soare va face culoarea sa para mai galbena, lumina de iarna este mai alba si mai putin distorsionanta, in timp ce, in camerele cu expunere spre est sau vest, lumina se schimba de mai multe ori in timpul zilei, in functie de pozitia soarelui.

Rezultatul este acela pe care vi l-ati dorit ? Atunci, imaginati-va cum ar arata camera mobilata, cu covoare pe jos si cu cativa oameni in ea.

Amestecul culorilor va da posibilitatea de a obtine nuantele pe care le preferati, dar si cele mai putin obisnuite. Trebuie insa sa va asigurati ca aveti destula vopsea pentru a acoperi intreaga suprafata. Daca ramaneti fara ea, este foarte dificil sa mai obtineti inca o data aceeasi tenta. La ora actuala, exista foarte multe companii care presteaza astfel de servicii.

Pictura decorativa

Folosirea vopselii in loc de mulaje pentru a realiza detalii murale este o tehnica folosita inca din secolul al XVIII - lea la casele scandinave, fermele mexicane sau pentru a decora casele medievale, lucrate in lemn. Astfel, obtineti un look fresh, iar detaliile pictate sunt usor de intretinut. Un rist, vopsit in partea inferioara, atrage privirea si face ca peretii sa para mai indepartati. Este un truc folosit cu succes pentru spatiile inguste.

Astazi, pictura decorativa ramane un mijloc amuzant de camuflare.

Indiferent de efectul decorativ pe care dorit i sa il obtineti, este foarte important sa va limitati la un numar cat mai mic de nuante folosite. Daca nuantele nu sunt selectate cu atentie, rezultatul nu va fi satisfacator; dimpotriva, va parea stangaci.

Nu sunteti sigur de felul in care va arata camera in urma unei astfel de transformari? Reproduceti desenul pe hartie, colorati si lipiti pe perete.

Aproape orice tusa executata cu vopseaua poate fi folosita atat pentru pereti, cat si pentru lucrari din lemn.

Atentie, totusi, sa nu abuzati de aceasta tehnica. Efectul este obositor. Este indicat sa incepeti pictura de la un perete care nu este in centrul atentiei si sa folositi o pensula de calitate.

Tencuiala

Cele mai multe dintre constructiile si renova rile de interior folosesc fibre cu densitate medie; pictand acest material nu putem obtine rezultate satisfacatoare in ceea ce priveste profunzimea si densitatea culorii. Daca bugetul va permite, puteti remedia acest lucru prin aplicarea unui strat de tencuiala pe pereti, astfel incat culoarea va avea o mai mare rezonanta. Tencuiala este durabila, la fel de buna precum calcarul, din punct de vedere calitativ, si nu se zgarie.

Este un amestec din nisip, calciu si apa. Inainte de a aplica tencuiala, este necesar sa pregatiti peretii. Acestia trebuie sa fie curati si usor sablati, suprafetele finisate in mod corespunza tor, iar zgarieturile si crapaturile astupate.

Vopselele stralucitoare necesita aplicarea pe un substrat, emulsiile, in general, nu. Specialis tii recomanda sablarea intre straturi pentru o mai buna finisare.

In ceea ce priveste exteriorul cladirilor, acolo este vorba de culoare receptata in lumina schimbatoare a soarelui si - lucrul cel mai important - necesita folosirea cu extrema grija a materialelor, carora le trebuie data extrem de multa consideratie in ceea ce priveste proprietat ile de imbatranire si de raportare la vreme. Lemnul se va inchide la culoare si va primi o tenta gri cu timpul, cuprul va incepe prin a fi auriu, va ajunge aramiu inchis, pentru ca, in 15 sau 20 de ani, sa devina verde stralucitor.

Piatra va primi si ea o tenta gri si va dobandi o patina usor verzuie, datorata muschilor. Materialele cum ar fi sticla ceramica, tigla sau caramida smaltuita isi vor pastra culoarea relativ neschimbata de-a lungul anilor.

Varul se sterge destul de usor in soare, iar zidurile vopsite in culori stralucitoare necesita varuiri cam o data la trei ani. Aceste considerat ii sunt esentiale atat pentru partea de mestesug, cat si pentru cea de arta a arhitecturii.

Oricat ne-ar placea sa diversificam si sa ne jucam cu culorile, in functie de marimea si de complexitatea casei, putem alege de la doua la maximum sase culori.

Desi functioneaza de minune atunci cand vrem sa scoatem in evidenta coloane, incadraturi sau frontoane in basorelief, prea multe culori vor coplesi arhitectura casei si o vor face sa para bidimensionala, ca din carton.

Culorile deschise vor adauga in volum, iar cele inchise, folosite pentru contururi sau detalii, chiar daca structureaza, vor face casa sa para mai mica. Atat timp cat exista un echilibru intre cele doua registre, va exista si un echilibru placut in aspectul final…

E bine de stiut ca, in privinta durabilitatii, culorile intense sunt cele mai expuse decolora rii: in cativa ani, un rosu puternic sau un albastru infinit vor parea ca scoase din lada cu vechituri. De asemenea, culorile inchise absorb mai multa caldura si sufera mai mult de pe urma umezelii, iar retusurile sunt greu de facut pe o vopsea decolorata...

Angela Bala
×
Subiecte în articol: cameră lumina culoarea culoare vopseaua peretii