x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Usile de interior si cromatica lor

Usile de interior si cromatica lor

de Georgiana Teodorescu    |    10 Noi 2005   •   00:00
Usile de interior si cromatica lor
SFATUL DESIGNERULUI
Atunci cand se pune problema alegerii culorilor pentru interioare, gandul iti fuge automat la culorile pentru pereti si pentru mobila. Succesul imaginii de ansamblu a unui ambient trebuie gandit compact. Astfel, trebuie luata in calcul si cromatica detaliilor, cum ar fi usile, ferestrele si accesoriile textile.

Fie ca ridicati o casa noua, fie ca reamenajati un apartament, cu totii va doriti sa faceti cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de achizitionarea usilor. Dincolo de considerentele financiare de la care pornesc majoritatea dintre dumneavoastra in cautarea usilor potrivite pentru locuinta proprie, exista o serie de aspecte care trebuie luate in calcul pentru o investitie eficienta. Forma, culoarea, materialul, impartirea, gradul de transparenta, posibilitatile si directiile de deschidere a usilor sunt elemente de care depinde obtinerea unei imagini de ansamblu armonioase. De obicei, usile se aleg din ofertele comerciantilor, dupa dimensiuni standard. Exista insa si cazuri rare in care forma golului este unicata si trebuie intocmit un proiect special. Usile trebuie alese cu mare grija, pentru ca ele pot influenta si modul de amplasare a mobilierului. Ele se gasesc intr-o gama foarte variata, atat ca forma, cat si ca stil si culoare. Si sistemele constructive sunt variate: celulare, executate pe cadru de lemn masiv cu ramforsari, acoperit cu placaj furniruit cu furnir estetic, usi din lemn masiv, pline, cu ochiuri de cristal, cu structuri din lemn si ochiuri de sticla, usi de tip glasvant, usi glisante.

Iata ce trebuie sa stiti atunci cand mergeti sa alegeti usa: dimensiunea exacta a golului, sensul de deschidere, modul de deschidere (simpla, glisare, basculare etc.), tipul foii de usa (impartita, plina, cu geam etc.) si nu in ultimul rand modul de tratare al suprafetei (natur, vopsit, baituit) si culoarea.

FORME SI CULORI


Gama de culori in care sunt disponibile usile este foarte larga, putandu-se obtine practic toate culorile si nuantele dorite, prin vopsirea cu paste si lacuri poliuretanice care se prepara manual sau automatizat, plecandu-se de la culorile de baza. Astfel, se pot obtine culori vii, care sa dea un aspect modern si exotic incaperilor si sa se potriveasca perfect cu celelalte culori din interior. Puteti da chiar accente de culoare unor interioare monotone prin alegerea unor culori vii pentru usi si cercevele. Ele se pot armoniza cu pardoseala, cu mobilierul camerei si culoarea peretilor sau a ferestrelor. Daca optati pentru usi de lemn natur, evitati culorile puternice pe peretii din preajma lor, limitandu-va, in aceste zone, la alb, gri-deschis si tonuri pastelate. Daca un perete este zugravit intr-o culoare vie, usa trebuie sa ramana alba sau neagra. La o usa neagra sau de o culoare foarte inchisa, e potrivita o clanta in ton aramiu. Atentie! Auriul poate crea un contrast prea puternic. Dintre culorile clasice, naturale, cele mai cautate sunt ciresul, mahonul si nucul american, iar dintre nuantele pastelate, verde si crem. Daca vreti sa optati pentru usi colorate in culori deosebite, evitati alegerea unui model din lemn lamelar pentru ca in timp, incep sa apara rosturile de imbinare dintre lamele, si sunt inestetice. Pentru usile din lemn lamelar sunt recomandate lacurile transparente pentru finisare, deoarece nu scot in evidenta micile imperfectiuni ale lemnului, care nu se pot intotdeauna masca. Pentru a nu fragmenta spatiul, in casele mici este indicat sa algeti usi de aceeasi culoare ca si peretii, sau in tonuri foarte apropiate.

MATERIALE


Daca aveti o casa veche, este pacat sa nu pastrati stilul arhitectural autentic. Exista firme care pot realiza usi care sa imite piesele antice, cu patina timpului si chiar cu gauri de carii. Materialele din care sunt facute usile trebuie sa se potriveasca stilului casei, iar accesoriile sa se potriveasca materialelor. O usa veche, din scandura, cere balamale si zavoare din fier, in timp ce o usa moderna, eleganta, poate avea clanta din bronz, sticla sau portelan.

SFAT

Chiar daca interioarele moderne ne propun din ce in ce mai des spatii deschise, necompartimentate, usile de interior au fost si vor ramane componente indispensabile ale intimitatii atat de necesare caminului

Iata ce au raspuns cititorii nostrii la intrebarea: "Care sunt considerentele dupa care credeti ca trebuie alese usile?"

In primul rand as cauta usile in functie de buget. Cat despre model, as tine cont de stilul si culoarea mobilei. Indiscutabil, prefer usile de lemn masiv. Sunt cele mai rezistente si se potrivesc cu stilul casei mele.
Maria Tronaru

Cred ca mai bine astepti mai mult pana strangi bani pentru a cumpara usi de calitate, rezistente si frumoase in acelasi timp. Eu nu as merge singura sa imi cumpar usi. Mai intai as alege un anumit model si apoi as ruga pe cineva care se pricepe sa mearga cu mine, sa se uite la imbinari, sa verifice calitatea. Dar oricum prefer usile din lemn masiv, ca si mobila, de altfel.
Daniela Petre

Eu as alege usi de firma, pentru ca firmele mari iti dau certificat de calitate, si poti fi sigur ca merita banii. Le prefer categoric pe cele din lemn masiv, in culoare naturala, dar sa fie usor de curatat.
Elian Tanasescu


Gama cromatica in care sunt disponibile usile este extrem de variata. La firmele producatoare exista cataloage din care putetI alege


Prima impresie e foarte importanta. Alegerea unei usi cu o culoare deosebita poate transforma intrarea intr-o incapere intr-una grandioasa. Usile cu culori clasice, naturale pot capata farmec prin asocierea cu geamuri de tip vitraliu sau sablate, cu anumite modele adaptate stilului
×
Subiecte în articol: lemn culoare usile culori