x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Valoarea caselor ruinate

Valoarea caselor ruinate

29 Sep 2007   •   00:00

Există, mai cu seamă pe bătrănul continent european, o piaţă imobiliară extrem de interesantă: construcţiile foarte vechi, aflate intr-o vizibilă stare de degradare.

Există, mai cu seamă pe bătrănul continent european, o piaţă imobiliară extrem de interesantă: construcţiile foarte vechi, aflate intr-o vizibilă stare de degradare. Poate este interesant de văzut cum sunt acestea valorificate prin alte părţi, atăt timp căt şi in Romănia avem destule imobile ce s-ar putea incadra in aceeaşi categorie. Vom specifica de la bun inceput faptul că, numai cu foarte rare excepţii, vorbim despre construcţii aflate in afara zonelor urbane aglomerate, unde preţul terenului aflat sub clădire este atăt de ridicat, incăt singura soluţie cu adevărat rentabilă este demolarea.

Izolare in pitoresc

Tipul de proprietăţi despre care vorbim poate deveni atractiv pentru mai multe categorii de cumpărători, de la cei excentrici la cei fundamental romantici, de la cei stăpăniţi de pasiunea restaurării la cei interesaţi de afaceri surprinzătoare. Pentru atragerea tuturor acestor clienţi potenţiali acţionează căţiva factori determinanţi in luarea deciziei. Analiştii au constatat că foarte importantă este poziţionarea clădirii intr-un loc pitoresc, de cele mai multe ori şi izolat. Casele construite cu cel puţin 100 de ani in urmă respectau reguli care astăzi ni se pot părea ciudate. Familiile cu dare de mănă işi ridicau proprietăţile departe de aşezările "vulgului", dar le poziţionau vizibil, de obicei in locuri care dominau imprejurimile. Casele, adevărate fortăreţe, erau supradimensionate şi construite cu materiale a căror rezistenţă in timp era unanim acceptată. Drumurile de acces erau şerpuite, urmărind relieful de o manieră mai degrabă spectaculoasă decăt eficientă. Constatăm astăzi, in plină epocă industrializată, că acest tip de… strategie imobiliară are virtuţi surprinzător de moderne.

Resursa naturală

O altă calitate importantă a acestor proprietăţi este aceea că ele sunt intotdeauna plasate in zone unde abundă resursele naturale esenţiale: apa, lemnul, resursele alimentare specifice zonei (fructe, legume, produse animaliere etc.). Desigur, aceste avantaje pot părea minore, dacă nu cumva de-a dreptul ridicole in condiţiile dezvoltării societăţii umane contemporane, caracterizată de consumerism, viteză de circulaţie şi desfiinţarea oricăror graniţe. Ele pot insă deveni decisive pentru persoanele sau familiile care inţeleg valoarea alimentaţiei naturale, cerinţele din ce in ce mai justificate ale ecologiştilor, sau necesitatea de a te detaşa de stresul existent in marile aglomerări urbane. Nimeni nu mai vrea astăzi să trăiască in maniera secolului al XVII-lea şi este imposibil să ne lipsim de binefacerile electricităţii, telefoniei sau incălzirii centrale. Dar toate acestea pot fi foarte bine utilizate in combinaţie cu ceea ce natura, in generozitatea ei, incă ne mai oferă. O veche proprietate aflată in stare de ruină poate deveni extrem de atractivă dacă este situată in mijlocul unei livezi, pe coastele unei podgorii, pe platoul stăncos al unui defileu sau la marginea unei păşuni intinse. Dacă s-a depăşit stadiul de decizie privind peisajul in care este amplasată proprietatea, urmează analizele tehnice care vor determina oportunitatea investiţiei.

Tehnici tradiţionale

O casă abandonată şi ruinată de trecerea vremii este, pentru cei mai mulţi dintre noi, un spectacol trist, deprimant, asupra căruia nu suntem tentaţi să investim mai mult decăt (eventual) un dram de curiozitate. Pentru ochiul unui specialist insă, lucrurile pot sta cu totul altfel. El va cerceta indeaproape stadiul de degradare a clădirii, in ce fel se prezintă fundaţia şi structura de rezistenţă, materialele şi tehnicile folosite la construcţie, posibilitatea de a păstra zone intacte, bine conservate.

O analiză atentă, complexă şi elaborată va conduce la concluzii asupra modului in care poate fi abordată acţiunea de restaurare. Aceste lucrări sunt foarte costisitoare şi necesită implicarea unor specialişti din mai multe domenii, precum şi mănă de lucru cu un inalt grad de calificare. Dar intotdeauna rezultatele justifică efortul şi sumele investite.

In ecuaţia finală au greutate şi alţi parametri, precum păstrarea sau schimbarea destinaţiei iniţiale, modificări structurale sau de compartimentare, schimbarea regimului de inălţime, extinderea sau diminuarea construcţiei existente. Dacă tehnicile folosite la construcţia iniţială a casei nu mai pot fi, din diverse motive, utilizate astăzi, devine esenţială alegerea unor modalităţi moderne, dar asemănătoare, sau utilizarea contrastantă a unor tehnologii de ultimă oră.

Valori sentimentale

Mai pune cineva, in ziua de azi, vreun preţ pe valorile sentimentale? Cu siguranţă că da, atăta vreme căt suntem tentaţi să păstrăm cu sfinţenie, generaţii de-a răndul, tot ce poate dovedi cine suntem, de unde venim şi incotro ne indreptăm. Nimic din ce au creat, au inventat sau au construit antecesorii noştri nu poate fi neglijat, iar valorile din zona imobiliară sunt cu atăt mai importante cu căt ele reprezintă incă un potenţial nu indeajuns exploatat. Avem şi in Romănia multe conace sau case boiereşti, case ale unor negustori sau ale unor industriaşi din perioada antebelică, construcţii ce au aparţinut unor ţărani instăriţi, construcţii industriale aflate intr-o stare mai mult sau mai puţin avansată de degradare. A le considera ruine fără nici o valoare este o greşeală regretabilă. In tranzacţiile de vănzare-cumpărare a acestor proprietăţi, de cele mai multe ori, in mod eronat, se ia in calcul exclusiv preţul terenului aferent, fără nici un respect pentru potenţialul construcţiei existente pe acest teren. De multe ori, acestei atitudini ii cad pradă clădiri aflate in stare bună sau chiar monumente ale patrimoniului naţional, case memoriale, construcţii de importanţă strategică.

Case de locuit

Mulţi investitori cumpără la preţuri de obicei modeste clădiri foarte vechi, dar bine conservate şi, uneori cu costuri surprinzător de mici, le transformă in case de locuit, reintroducăndu-le pe piaţa imobiliară. Aproape fără excepţie, acestea sunt case-unicat, cu proprietăţi care le individualizează şi le fac extrem de atractive pentru o anumită categorie de cumpărători. Reuşita unei restaurări de succes depinde fundamental de talentul arhitectului care se ocupă de proiect, de intenţiile declarate sau asumate de viitorul proprietar, de materialele şi tehnologiile utilizate, in detaliu şi in anasamblu, pe tot parcursul lucrării.

Sfat

Două condiţii sunt foarte importante in decizia de a cumpăra şi restaura o casă ruinată, in scopul de a o reda circuitului imobiliar.

In primul rănd, fundaţia şi structura de rezistenţă a construcţiei trebuie să se afle in stare bună, asigurănd, după lucrările de consolidare impuse de specialişti, siguranţa absolută pe termen lung a utilizării.

In al doilea rănd, in funcţie de viitoarea destinaţie a clădirii, trebuie analizat calculul de eficienţă a investiţiei, modalităţile de amortizare a costurilor de restaurare şi asumarea pierderilor inerente la acest tip de lucrări

×
Subiecte în articol: zona imobiliară