x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vopsele pentru colorare şi tratament

Vopsele pentru colorare şi tratament

de Adela Parvu    |    29 Mar 2008   •   00:00

Majoritatea celor care vor să finalizeze o amenajare se gândeşte că partea estetică va fi rezolvată cu ajutorul vopselelor. Dar acestea nu mai pot fi alese doar pe criteriul cromatic, ci, mai ales, având în vedere rolul lor de protecţie a suprafeţelor.

 

Cu siguranţă aţi auzit de vopsele pentru metal, lemn, zidărie, dar, mai nou, veţi constata că producătorii promovează anumite atuuri ale compoziţiei vopselelor. De cele mai multe ori este vorba despre o terminologie preluată din chimie, iar pe ambalajul diferitelor produse destinate vopsitului în construcţii şi amenajări veţi găsi o mulţime de denumiri ce vă zăpăcesc, pentru că nu le înţelegeţi şi astfel nu le puteţi aprecia calităţile.

Dincolo de limbajul de specialitate, ca simplu cumpărător, trebuie să fiţi atenţi la cel mai important aspect când vine vorba despre alegerea vopselei: aceasta este fabricată în primul rând pentru a proteja suprafeţele, şi nu pentru a le colora. De aceea, o vopsea destinată automobilelor nu este recomandată la interior sau pe alte suprafeţe pe care le consideraţi asemănătoare caroseriei auto.

Ea a fost creată pentru autovehicule, nu pentru construcţii, iar toate proprietăţile ei sunt menite a proteja un obiect pe patru roţi, şi nu o suprafaţă interioară sau exterioară a unei clădiri.

 

Protecţie specializată

În ultimii zece ani, diversitatea vopselelor a crescut foarte mult, atât pe plan internaţional, cât şi la noi. Cu atât mai grea pare a fi şi alegerea, dar nu este deloc aşa. Trebuie doar să fiţi atenţi la ceea ce scrie pe ambalaj şi la recomandările profesioniştilor. Când vreţi să cumpăraţi o vopsea trebuie să ştiţi în primul rând că există game diferite pentru interior şi exterior. Apoi, cele pentru interior se împart pe zone ale casei: cele destinate spaţiilor umede (băi, bucătării) şi spaţiilor uscate (camere de zi, dormitoare). O altă ramificare se referă la suprafaţa care urmează a fi protejată: lemn, zidărie, metal, PVC. Pe lângă vopsele, în funcţie de spaţiul care trebuie protejat şi de felul suprafeţei, sunt necesare produse din aceeaşi gamă ca diluanţi, grunduri, lacuri etc. Poate părea foarte firesc şi nimic spectaculos în enumerările de până acum, dar aceşti paşi nu sunt de regulă respectaţi. Sunt mulţi cei care folosesc vopsele de exterior pentru amenajările interioare pe criteriul că sunt mai puternice şi rezistente sau folosesc vopsea pentru zidărie (cunoscuta vopsea lavabilă) şi pentru lemn, iar greşelile sunt nenumărate. Efectele însă sunt de neremediat. Se pierd bani mulţi doar pentru că nu s-a avut în vedere respectarea unor instrucţiuni simple şi clare. 

 

Efecte nedorite

Fabricanţii de vopsele şi-au lărgit gamele de produse tocmai pentru a asigura durabilitatea în timp a suprafeţelor acoperite cu ceea ce oferă ei. Aplicarea de vopsea lavabilă pe lemn va duce în timp la degradarea acestuia, compoziţia chimică nefiind potrivită pentru protecţia lui. Vopsele de exterior sunt mai puternice, dar emană şi mai multe substanţe, de aceea nu sunt recomandate la interior. Un calorifer din fontă “spoit” repede cu o vopsea arătoasă ascunde doar rugina, dar nu stopează fenomenul, care se dezvoltă şi corodează elemenţii în timp. Deci, nu uitaţi de rolul primordial al vopselelor: acela de a trata diferitele suprafeţe.

 

Produse inovatoare

Producătorii au investit mult în crearea de vopsele cu caracteristici inovatoare. Astfel există pe piaţă vopsele pentru beton, antiigrasie, vopsele pentru pardoseli din ciment, altele care acoperă perfect şi frumos PVC-ul, vopsele sanitare, pentru balcoane, subsoluri, dar şi vopsele pentru renovarea suprafeţelor acoperite cu plăci ceramice sau pentru obiecte sanitare al căror smalţ s-a degradat. Uitaţi-vă atent la etichete, gândiţi-vă ce doriţi şi cumpăraţi ceea ce aveţi de protejat sau de renovat. Abia ulterior întrebaţi şi de culoare. Asta e cea mai mică problemă!

 

 

×
Subiecte în articol: vopsele dialog constructiv