x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vreti sa cultivati orhidee?

Vreti sa cultivati orhidee?

de Cornelia Constantin    |    15 Iun 2006   •   00:00
Vreti sa cultivati orhidee?
MEREU VERDE
V-ati convins cred pana la acest moment ca orhideele nu sunt niste plante imposibile. Nu e nevoie sa locuiti la tropice si nici nu va trebuie neaparat o sera costisitoare daca vreti sa le cultivati ca hobby.

Puteti sa faceti acest lucru in casa dumneavoastra, respectand conditiile enumerate mai jos.

LUMINA

E clar ca nici o planta nu va supravietui fara ea. Lumina care ajunge in casa este mai putin intensa, motiv pentru care plantele trebuie sa stea cat mai aproape de ferestre. Insa trebuie sa aveti grija ca, desi iubitoare de lumina, orhideele nu agreeaza soarele direct.

Amplasati-le asadar in dreptul unor ferestre partial umbrite sau faceti niste adaptari. Expozitia sudica risca sa produca arsuri pe frunze, de aceea este nevoie de o draperie sau o jaluzea de protectie. Numarul mare de ore de lumina scazuta nu compenseaza neaparat un numar mai mic de ore de lumina corespunzatoare. Ba mai mult, daca se depasesc 16 ore de lumina, plantele vor fi afectate.

TEMPERATURA

Orhideele agreeaza acele temperaturi la care si noi ne simtim confortabil. Daca temperatura pe timp de noapte este de 13-15 grade, iar ziua de 23-24 de grade Celsius, este foarte bine.

Extremele de temperatura sunt defavorabile plantelor mai ales in perioada in care se formeaza bobocii sau se deschid florile. Plantele tolereaza totusi variatiile climaterice normale de la un sezon la altul.

UMIDITATEA

Mobilierul, draperiile, instalatiile de incalzire si aerul conditionat absorb umiditatea din aer. Dar nu este o solutie sa se instaleze in camera cu orhidee instalatii de umidificare. O solutie ar fi sa grupati plantele, pentru ca prin transpiratia apei folosite la udare sa creasca umiditatea relativa in acea zona a camerei.

O alta solutie ar fi sa asezati ghivecele pe o tavita cu pietricele si apa. In acest fel umiditatea poate creste pana la 50%, valoare care este una rezonabila atat pentru plante, cat si pentru oameni.

UDAREA SI FERTILIZAREA

Udarea trebuie facuta in asa fel incat sa echilibreze metabolismul relativ lent al unei plante tinute la lumina mai scazuta, cu rapida uscare a suprafetei ghiveciului. Fiecare tip de orhidee va retine atata apa cata are nevoie, in functie de perioada de vegetatie, iar ceea ce se aduna in farfuriuta ghiveciului trebuie indepartat. Puteti sa udati prin cufundarea ghiveciului intr-un vas cu apa, sa udati pe deasupra ghiveciului si sa indepartati apa suplimentara. Fertilizarea se face in concentratii scazute si se tine cont de compozitia solului folosit. Au aparut si la noi ingrasaminte speciale pentru orhidee. Cele mai multe stimuleaza cresterea, dar daca gasiti un produs care sa contina si oligoelemente, acestea vor proteja planta de boli si-i vor stimula inflorirea.

CE ALEGETI PENTRU CULTIVARE IN CASA
  • Cattleya agreeaza expozitiile sudice; se gasesc si hibrizi inalti de 30-40 cm
  • Dendrobium are nenumarati hibrizi miniaturali
  • Paphiopedilum creste in conditii similare cu violetele africane
  • Phalaenopsis este cea mai raspandita orhidee la noi si in alte tari
  • Oncidium, Odontoglossum, Zygopetalum au aparut de putin timp si in magazinele noastre
  • ×
    Subiecte în articol: lumina