x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Zambila, nelipsita in gradinile de primavara

Zambila, nelipsita in gradinile de primavara

de Cornelia Constantin    |    02 Mar 2006   •   00:00
Zambila, nelipsita in gradinile de primavara
MEREU VERDE
Cunoscuta si apreciata inca din antichitate, zambila a gasit loc prielnic de dezvoltare in Olanda. Aceasta tara este cea mai mare producatoare de bulbi din lume si a reusit sa obtina, inca de la inceputul secolului al XX-lea, varietati de zambila cu floare dubla

Mai mult decat atat, olandezii au reusit sa creasca numarul de flori care se afla de obicei pe o singura tija, de la 5-20 pana la 40, in asa fel incat inflorescenta campanulata a zambilei devine cilindrica in ansamblu.

INFIINTAREA PLANTATIEI


Fie ca plantati bulbii de zambila in propria gradina, in jardiniere pastrate pe terasa, sau in spatii de cultura pentru flori taiate ce urmeaza a fi comercializate, luna octombrie este foarte importanta. Dupa ce procurati bulbii pe care doriti sa-i plantati, pentru a preveni bolile, puteti sa le aplicati tratamente cu fungicide. Zambilele prefera un teren bine expus la soare si care sa aiba sol argilo-nisipos, permeabil si bogat in humus. Aveti grija ca bulbii sa nu fie plantati prea adanc (in functie de marimea lor, adancimea variaza de la 10 la 15 cm), pentru ca in acest fel vor fi predispusi la boli, inflorirea se va produce mai tarziu, iar numarul florilor pe tija va fi mai mic. Daca plantati bulbii in gradina sau la camp pentru a obtine flori taiate, distanta intre randuri este de 20-25 cm si de 10-15 cm intre bulbii de pe rand. Atunci cand plantati bulbii in jardiniere aveti mare grija la udare, pentru ca, daca jardiniera este dreptunghiulara sau patrata, umezeala se pastreaza mai mult in colturi si exista riscul ca bulbii sa putrezeasca.

INGRIJIRI


Daca locuiti intr-o zona in care iernile sunt aspre, e bine sa va protejati zambilele, si nu numai pe ele, cu straturi de frunze si paie. Acest strat protector se indeparteaza primavara devreme, inainte de momentul infloririi. Primavara, zambilele cresc mult, asa ca e bine sa nu fie lasate numai in grija mamei naturi. Daca primavara este mai saraca in precipitatii este necesar sa udati prudent zambilele. Daca solul se taseaza, el trebuie afanat, iar daca zambile sunt invadate de buruieni, ele trebuie plivite. In cazul in care doriti sa le aplicati si ingrasaminte, e bine sa stiti ca azotul preponderent se foloseste in perioada de crestere pentru ca mai apoi sa se administreze potasiu, care ajuta la dezvoltarea inflorescentelor. Dupa trei-patru ani de cultura, in luna iunie, cand florile s-au trecut si frunzele sunt uscate, bulbii se scot din pamant. Ei se curata, se usuca, se sorteaza si se pastreaza in magazii pana toamna, cand se reia ciclul vegetativ.

MAI MULTI BULBI


Daca in anii urmatori va intereseaza sa inmultiti bulbii in asa fel incat sa extindeti suprafata plantatiei dumneavoastra, aplicati una dintre metodele urmatoare, dar numai pe bulbi mari si sanatosi. Ambele sacrifica mugurele floral pentru a obtine mici bulbili care in cativa ani de vegetatie vor deveni suficient de mari pentru a avea flori la randu-le. Prima se refera la crestarea discului in cruce si la desprinderea a 1-2 mm de tesut. A doua presupune scobirea discului. Aceste metode sunt menite sa stimuleze aparitia mugurilor adventivi care sa produca noi bulbi. Prin scobire se obtin 20-30 de bulbi noi, dar au nevoie de trei ani pana la inflorire. Crestarea in cruce produce 10-20 de bulbi, dar ajung la inflorire in numai doi ani.

BOLILE ZAMBILELOR


Bacterioza este o boala grava, pentru ca nu numai ca ataca frunzele producand ingalbenirea lor, dar ea ajunge pana in profunzimea bulbului. Pentru a preveni aparitia ei procedati la alternarea culturilor si dezinfectati solul. Bulbii infectati cu bacterioza pot fi identificati in depozite prin tratare termica. In acest fel ei pot fi indepartati in timp util. Putregaiul negru apare in anii cu precipitatii frecvente si temperaturi moderate. Prevenirea lui se face prin asolament si prin tratarea bulbilor cu fungicide. Putregaiul galben poate sa apara atat in cultura, cat si in depozite. El duce la ingalbenirea vaselor conducatoare si la aparitia unui mucilagiu care distruge bulbul in intregime.

NENUMARATE VARIETATI


Zambila are nenumarate varietati. Puteti avea flori albe, roz, galbene, albastre si grena. Ca forma, florile pot fi simple sau duble, incantatoare ca aspect si parfum. Iubita si foarte raspandita, zambila nu poate lipsi din nici o gradina de primavara care se respecta. Daca doriti sa comercializati zambile, taiati tijele atunci cand bobocii incep sa se coloreze, in asa fel incat ele sa se pastreze frumoase pana ajung la cumparatori.

SFATURI
  • daca locuiti in zone cu ierni foarte reci, protejati zambilele cu un strat de frunze si paie
  • zambilele se uda cu grija pentru a nu putrezi bulbii
  • inainte de plantare bulbii se trateaza cu fungicide pentru a preveni bolile


  • CASUTE PENTRU COPII


    "Am doi baieti de varsta scolara, Andrei de 7 ani si Vlad de 9, si as dori sa le construiesc la casa noastra de la tara un refugiu, mai exact o casuta a lor. V-as ruga foarte mult sa-mi dati cateva idei in acest sens. Poate imi recomandati si cateva firme unde as putea sa fac asa ceva pentru baietii mei."
    Daria Constantinescu, Brasov

    Majoritatea firmelor care sunt specializate in constructii din lemn sau confectii metalice pot executa astfel de casute pentru copii. Important este sa aveti un proiect care sa se potriveasca cu locul pe care il detineti. Noi am cautat pentru dumneavoastra cateva modele mai speciale si am gasit un site cu astfel de casute, un site in care gasiti inclusiv detalii de pret (e adevarat ca sunt cam mari costurile), dar mai ales planurile caselor. Intrati asadar pe www.poshtots.com si inspirati-va din modelele prezentate.

    CHIOSCURI DE GRADINA


    "In numele meu si a inca doi vecini va rugam sa publicati in suplimentul Jurnalul casei mele in fiecare saptamana cate 2-3 modele de chioscuri de gradina la care sa ne spuneti detaliile privind dimensiunile si formele. Vrem sa ne aprovizionam inca de pe acum cu materiale, intrucat suntem pensionari si nu ne permitem sa cumparam dintr-o data toate materialele necesare. Cu ajutorul ideilor de la dumneavoastra, la primavara vrem sa ne construim propriul chiosc."
    Safta Stefan, Badesti - Arges

    Stimate domn, nu va putem promite ca o sa publicam in fiecare numar astfel de modele de chioscuri de gradina, dar incercam macar din cand in cand sa dam curs rugamintii dumneavoastra. Cu siguranta pe viitor veti gasi in paginile noastre un material mai amplu pe aceasta tema. Sfatul nostru ar fi sa va ghidati dupa arhitectura zonei in care locuiti astfel incat chioscul de gradina pe care doriti sa-l realizati sa se armonizeze cu aspectul casei dumneavoastra. Stim ca in zona Argesului sunt specifice, conform traditiei populare, spre exemplu acoperisurile din mai multe randuri de sita suprapuse ce dau un efect decorativ aparte si de asemenea constructiile cu barne din brad cioplite si cu socluri din piatra. Va sfatuim sa adaptati modelele pe care vi le prezentam la specificul zonei Badesti - Arges.

    Chioscurile prezentate au urmatoarele dimensiuni: inaltime 245 cm, diametru 235 cm; respectiv inaltime 250 cm, diametru 265 cm
    ×
    Subiecte în articol: grădina primavara bulbii zambila