x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Zăpada protejează cu succes grădina

Zăpada protejează cu succes grădina

de Cornelia Constantin    |    12 Ian 2008   •   00:00

Zăpada cade în grădină ca o mantie protectoare pentru multe flori şi plante. Acestea suferă de frig atunci când temperatura scade şi zăpada nu există, aşa cum se întâmplă adesea în sudul ţării.

În lipsa ei, orice formă de protecţie este binevenită

 

Zăpada cade în grădină ca o mantie protectoare pentru multe flori şi plante. Acestea suferă de frig atunci când temperatura scade şi zăpada nu există, aşa cum se întâmplă adesea în sudul ţării. În lipsa ei trebuie să fim atenţi la ce anume trebuie să protejăm şi cum. De asemenea, dacă în sezonul călduros aţi avut căsuţe pentru păsări şi zburătoarele s-au obişnuit să vină în grădina dumneavoastră, va trebui să faceţi ceva pentru a le ajuta să găsească hrană şi adăpost. Mobilierul pe care l-aţi avut în grădină sunt convinsă că l-aţi protejat sau l-aţi mutat deja la adăpost.

 

Protejaţi plantele de ger 

Dacă nu aţi tuns plantele toamna târziu aţi făcut foarte bine. În primele luni de toamnă se mai pot face mici tunderi corectoare, dar nu şi atunci când temperaturile încep să scadă. Toate aceste crengi veştejite şi uscate care vi se par urâte şi pe care vreţi să le îndepărtaţi din grădină le sunt de ajutor plantelor: le protejează de frig. Crengile şi frunzele reprezintă o variantă de protecţie. Sunt plante şi arbuşti care pot fi protejaţi cu folie transparentă, folie cu bule, saci de rafie şi alte materiale. Dacă temperatura n-a scăzut prea mult şi nici nu a nins în zona în care locuiţi, dar urmează ca acest lucru să se întâmple înseamnă că încă mai puteţi proteja unele plante din grădină. Chiar dacă trandafirii sunt rezistenţi la frig prin natura lor, tufele tinere se îngroapă la bază. Crizantemele şi ierburile decorative se acoperă tot la bază cu crengi, cu frunze sau cu paie.

 

Vânt şi zăpadă

Magnoliile sunt sensibile la vânt. Vijeliile stârnite peste iarnă pot avea efecte devastatoare: le rup crengile fragile. Aşadar, dacă aveţi magnolii tinere în grădină şi nu sunt adăpostite de vânt e bine să le fixaţi lejer de nişte pari (aşezaţi ca un gărduleţ protector). Vântul poate produce şi alte stricăciuni în grădină, aşa că după fiecare furtună verificaţi dacă aveţi pagube. De asemenea, zăpada trebuie îndepărtată numai de pe alei, mobilierul de grădină care nu poate fi mutat la adăpost (dar care poate fi protejat şi el cu folie sau cu alte materiale), garduri sau de pe dependinţe. Ca să nu stricaţi aleea folosind diverse lopeţi puteţi să vă meşteriţi o lopată specială din lemn sau din plastic pentru îndepărtat zăpada: cu suprafaţă mare şi margini rotunjite. Straturile din grădină este indicat să rămână acoperite cu zăpadă. Ea este cel mai bun “material” de protecţie a plantelor peste iarnă.

 

Pe timpul iernii este posibil ca temperatura să crească suficient, aşa încât unii arbuşti sau arbori să în­mugurească, iar unele ­bulboase să răsară ­prematur. Acestea din urmă le puteţi acoperi cu frunze, cu paie sau cu folie ­protectoare. Arbuştii sunt mai greu de protejat, dar le puteţi tăia crenguţele şi să le aşezaţi în vase cu apă, în inte­rior, dar să aibă lumină naturală. Dacă n-au fost ­deterioraţi afară, mugurii se pot ­transforma în frunze sau flori. Se ­practică deja astfel de tăieri la ­Forsythia

 

Fructe şi crengi ­decorative

În funcţie de speciile de plante şi de arbuşti pe care le aveţi în grădină în această perioadă puteţi avea fructe decorative. Trandafirul şi rudele sale pot decora frumos grădina cu fructe portocalii şi roşii. Cornul cu tulpinile sale roşcate “răsare” ca o surpriză din albul zăpezii.

 

Hrană şi adăpost pentru păsări

Aşa-i că vă este milă de micile păsări când le vedeţi zgribulite şi flămânde? Amenajaţi pentru ele căsuţe călduroase aşezate în locuri ferite de vânt şi lăsaţi hrana aşa încât ele să o poată folosi. Seminţe, boabe, mălai şi... apă. Aici poate fi o ­problemă, pentru că gerul îngheaţă apa şi trebuie să puneţi alta destul de des. Dar oricât de mic ar fi ajutorul dat micilor zburătoare sunt convinsă că va fi binevenit.

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde