x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare

Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare

de Nadina Câmpean    |    26 Mai 2017   •   19:06
Se schimbă Codul bunelor maniere. Șapte reguli noi de bună purtare

Codul bunelor maniere rămâ­ne cartea sfântă pe care trebuie să o respectăm cu toții când ne gândim la educație și bun-simț. Vremurile s-au schimbat, multe reguli au rămas va­labile, deși, uneori, avem senzația că nu se potrivesc cu epoca actuală. În­tre timp, au apărut situații de neima­ginat în urmă cu sute de ani, iar noi trebuie să ne adaptăm timpurilor în care trăim.

1. Nu merge niciodată în vizită neanunțat. Pe principiul “Ce ție nu îți place, altuia nu-i face”, sună sau trimi­te un SMS înaintea unei vizite, chiar dacă este vorba despre un prieten apropiat. Cine știe? Poate vei fi chiar tu cel care va avea o surpriză…

2. Nu așeza niciodată geanta pe scaun și nici nu o ține în poală. Dacă poșeta este mică, o poți pune discret pe masă. O geantă de mână poate fi agățată pe spătarul scaunului, iar ser­vieta trebuie să stea pe podea.

3. Sacoșele din plastic se folo­sesc doar la supermarket. Oricât de cool și de inovativ ți-ai dori să fii, nu sări calul în așa manieră încât să ieși cu sacoșe din plastic în oraș. Doar nu-ți dorești să devii subiect de glume proaste...

4. Nu îți aștepta oaspeții în pi­jama. Cu toții ne simțim extrem de confortabil acasă, însă asta nu în­seamnă că trebuie să ne așteptăm pri­etenii cocoțați în vârful patului și să le dăm senzația că ne deranjează. Nu trece în extrema cealaltă și nu apela la haine de seară.

5. Cel mai important loc în mași­nă este cel din spatele șoferului. Însă, indiferent unde va sta femeia, nu este demodat ca bărbatul să îi deschidă ușa și să o ajute să coboare din mașină. În lumea oamenilor de afaceri, unde se consideră că femeile și bărbații sunt egali, nu există această regulă.

6. Femeia plătește masa când face invitația. Regula se aplică mai ales când e vorba despre oameni de afaceri, însă e bine de reținut că nu mai este bătut în cuie faptul că bărba­tul este cel care va achita totul. Dacă o femeie invită un domn la masă, trebu­ie să pregătească și fondurile necesa­re. Dacă el insistă să achite nota, ea nu trebuie să se lupte. Femeia poate ceda.

7. Diamantele se poartă și ziua. Pe vremuri, diamantele erau dedica­te doar femeilor căsătorite și puteau fi purtate doar seara. Acum, pot fi purtate de absolut oricine își dorește atât timp cât și le permite. Desigur, ziua se vor purta cerceii sau brățările cu pietre discrete, iar seara, colierele voluminoase.

×
Subiecte în articol: cod bune maniere noi reguli