x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Crăciunul pe stil vechi

Crăciunul pe stil vechi

de Rador    |    07 Ian 2013   •   10:16
Crăciunul pe stil vechi
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Aproape două milioane de români care poartă numele Sfântului Ioan îşi sărbătoresc astăzi onomastica.

Tot astăzi, creştinii de rit vechi sărbătoresc Naşterea Domnului. De unde este diferenţa de 13 zile între cele două sărbători ale Crăciunului ne spune Remus Rădulescu.

În creştinism există două calendare: calendarul iulian şi calendarul gregorian. Cel de-al doilea reprezintă varianta îndreptată a primului. În 1582 s-a făcut această îndreptare, atunci când s-a constatat că vechiul calendar avea o întârziere de zece zile. Bisericile apusene au adoptat calendarul nou imediat. În Răsărit, trecerea la calendarul îndreptat sau la stilu nou s-a întâmplat mult mai târziu. Biserica Ortodoxă Română a făcut-o în 1924, când diferenţa ajunsese la 13 zile. Alte Biserici ortodoxe au rămas însă pe stilul vechi până astăzi. Este cazul Bisericilor rusă, sârbă ucraineană, al Patirarhiei Ierusalimului şi al monahilor de la Mulntele Athos. Toate acete Biserici sărbătoresc astăzi Naşterea Domnului, cu o întârziere de 13 zile faţă de stilul nou.

Realizator: Mii de turişti care serbează Crăciunul pe rit vechi se află în staţiunile braşovene, unde pensiunile şi hotelurile sunt ocupate în proporţie de 50-60%. Preţurile la cazare şi servicii sunt acum cu 10-20% mai mici decât cele pentru pachetele de Crăciun pe stil nou.

×
Subiecte în articol: craciun sfăntul ioan onomastica