x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 17 bucătari-şefi entru 17 săptămâni

17 bucătari-şefi entru 17 săptămâni

de Oana Georgescu    |    21 Iun 2009   •   00:00
17 bucătari-şefi entru 17 săptămâni
Sursa foto: Arhiva personală/

În perioada mai-iunie, timp de 17 săptămâni "The 17 most famous Michelin Starred Chefs of the world" îşi vor desfăşura pe tărâm turcesc măiestria în ale gastronomiei.



Dincolo de toate facilităţile, ofertele şi condiţiile de lux, de programele artistice, culturale şi sportive estivale, managerii resorturilor turistice din Turcia plănuiesc în fiecare an strategii de management, pentru a veni mereu cu acel ceva în plus ce atrage clienţii. Astfel, cei mai renumiţi bucătari-şefi (Executives Chefs) din lume, care deţin mult râvnitul calificativ de "1 sau 2 stele Michelin", se încadrează, bineînţeles, în strategie!

Astfel, în fiecare săptămână, nume precum Wilco Berends, Edwin Vinke, Gerrit Greveling sau René Brienen vor găti special pentru clienţii resorturilor de cinci stele din Antalya.  

REZERVĂRI. De data aceasta, contra cost, căci în restaurantele din Antalya cu specific internaţional ("Basilica Wine House"), italian ("L'Anchora"), chinezesc, japonez (Sha A), franţuzesc ("Le Jardin Au Printemps"), vegetarian ("Thymus"), mediteranean ("Komnenos", "Mythos" şi "Tetrasomia"), turcesc şi oriental ("Harem", "Anatolia" şi "Mozaik") sau pescăresc ("Pescado"), unde evoluează bucătarul "Michelin", trebuie făcute rezervări chiar din prima zi a sejurului şi achitată suma de 100 de euro. Nimic nu este exagerat dacă ne gândim că pentru a lua masa la orice restaurant din lume unde lucrează un "Michelin Star Chef" trebuie să faci rezervări cu minimum o lună înainte, iar nota de plată depăşeşte uneori 500 de euro. Carlo Chantrel, Onno Kokmeijer, Wilco Berends, Edwin Vinke şi Gerrit Greveling au fost primii Michelin Star Chefs care au evoluat până acum începând din luna mai sub sloganul "Gloria reaching for the Stars" (în cadrul proiectului Gloria Hotels & Resorts). Vor urma René Brienen, Gerhard Müller, Mario Ridder, Stefan Van Sprang, Rik Jansma, Soenil Bahadoer, Moshik Roth, Jilt Cazemier Lucas Rive, Raymond Prinsen, Marten Kruithof, Paul Fagel President Koks Gilde.

GHID. Aşa cum preţul unei camere de hotel se stabileşte în funcţie de stele, şi restaurantele se clasifică în funcţie de criterii ce le conferă un anumit număr de stele. În sud-estul Europei nu există nici un restaurant cu stele Michelin, dar există bucătari cu stele Michelin cu experienţă dobândită în alte ţări europene. Aceştia au salarii fabuloase şi bonusuri similare cu ale managerilor multinaţionalelor, pentru că "stelele Michelin" înseamnă multe zerouri adăugate la cifra de afaceri la onorariul Chef-ului şi la preţul de pe meniul ŕ la carte.

Apărut în 1900, celebrul ghid realizat de André Michelin dă şi acum ora exactă în domeniul gastronomiei, şi nu numai. În primele ediţii erau incluse recomandări cu privire la cele mai primitoare popasuri, restaurante, moteluri şi benzinării pentru şoferii de cursă lungă. Din 1926 s-a introdus ierarhizarea prin acordarea de stele Michelin, trei stele fiind "distincţia" cea mai de preţ.

REPUTAŢIA. Printre faimoşii "Michelin Stars Chef", vedete ale acestei categorii exclusiviste, se numără Gordon Ramsay, singurul bucătar din Anglia care a strâns zece "stele Michelin", un nume gigantic în industria culinară. Paul Bocuse este însă "starul". Supranumit părintele artei culinare franceze, acesta este unul dintre cei mai buni bucătari ai "nouvelle cuisine", mai puţin opulentă şi bogată în calorii, promovând prospeţimea şi calitatea ingredientelor naturale. Faimoasa supă de trufe - supa VGE a fost creată de el în 1975 şi de atunci a devenit atracţia restaurantului său din Lyon.

Astăzi, preţul unui meniu şi reputaţia unui restaurant se construiesc pe numărul acestor steluţe aducătoare de notorietate, clienţi bogaţi şi venituri substanţiale. Pentru trei "stele Michelin" se spune că merită să porneşti la drum special pentru a vizita acel local!

De viaţă şi de moarte
Ierarhizările devin uneori chestiuni de viaţă şi de moarte. De pildă, celebrul Executiv Chef Bernard Loiseau s-a sinucis din cauza zvonurilor privind retrogradarea de la 3 la 2 "stele Michelin" a restaurantului său "Côte d'Or". Acurateţea acestor ierarhii este garantată prin monitorizare şi reevaluare periodică şi nu puţine sunt localurile şi bucătăriile care au pierdut câte o stea în timp. De exemplu, "Sant Pau" din Sant Pol de Mar - Spania a intrat în ghid direct cu 3 "stele Michelin" în 2006.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end stele michelin