x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 227 de stele pe cerul tokiot

227 de stele pe cerul tokiot

20 Noi 2008   •   00:00

Tokio este oraşul cel mai înstelat din întreaga lume, dacă ne luăm după numărul de stele Michelin. În a doua ediţie a Ghidului Michelin, care va vedea lumina tiparului la 21 noiembrie, capitala Japoniei este cea mai strălucitoare.



Tokio este pe cale să devină oraşul cu cea mai bună bucătărie din lume. De aceea Ghidul Michelin nu l-a ocolit nici anul acesta, acordându-i în total 227 de stele pentru 173 de restaurante. În 2008 apare primul Ghid în Japonia, ce oferă un clasament al celor mai elegante  restaurante. "Anul trecut am avut o echipă echilibrată de inspectori japonezi şi europeni. Pentru 2009 am ales şase inspectori japonezi şi unul singur european", a declarat Jean-Luc Naret, directorul Ghidului Michelin. Numeroşi shefi au refuzat să fie analizaţi în această carte. "Este alegerea lor dacă unele restaurante nu figurează în Ghid nostru. De asemenea, unele localuri au primit stele în plus, sau au pierdut în urma controlului", a mai precizat Naret. Ediţia de anul trecut a avut un adevărat succes, cu peste 300.000 de exemplare vândute în mai puţin de două luni, ceea ce a fost un adevărat record. Pentru ediţia de anul acesta a fost prevăzut un tiraj de 300.000 de exemplare, cu posibilitatea de a mai scoate dacă va mai fi nevoie. Ghidul 2009 se prezintă în acelaşi format ca şi anul trecut, cu două pagini consacrate fiecărui restaurant, în care apar câteva fotografii şi un plan al cartierului. Ca o noutate, există pictograme pentru a indica dacă restaurantul are separeuri, săli cu tatami şi dacă sunt nevoiţi clienţii să se descalţe.

Reţeta pentru stele


În anul 1900, André Michelin a iniţiat celebrul "Ghid Roşu Michelin", carte de referinţă pentru gurmanzii din lumea întreagă, dar şi pentru proprietarii de restaurante. Primul ghid includea recomandări cu privire la cele mai primitoare popasuri, de la restaurante şi moteluri la benzinării. În 1926 s-a mers mai departe şi s-a introdus ierarhizarea prin acordarea stelelor Michelin. Astăzi, pentru a obţine o singură "stea" condiţiile sunt drastice: lipsa congelatoarelor (pentru ca produsele să fie proaspete), servirea ireproşabilă şi bucătăria excelentă. O stea înseamnă "interesant", două stele se traduc prin "merită să vizitaţi", iar trei stele: "merită să porniţi într-o călătorie specială pentru a vizita acest local". "Trei stele Michelin" este titlul suprem pe care îl poate obţine un restaurant. În lume sunt doar 72 de astfel de restaurante, iar numărul acestora este fix, aşa că în fiecare an unele restaurante pierd stele, altele câştigă. În cele din urmă, stelele Michelin înseamnă multe zerouri, fie că acestea se adaugă la cifra de afaceri, la onorariul chef-ilor sau la preţul de pe meniul à la carte.

În sud-estul Europei nu există nici un restaurant cu stele Michelin, însă există bucătari cu astfel de stele care au dobândit experienţă în alte ţări europene. În România sunt şi bucătari care au lucrat numai în restaurante cu 3 stele Michelin, însă pentru moment printre aceştia nu se află nici un român. Dintre restaurante, Héritage din Bucureşti îşi propune să devină primul restaurant din sud-estul Europei care să deţină o asemenea stea. De asemenea, chef-ul italian Giovanni Piselli speră să atragă inspectorii Michelin la restaurantul Vesuvius din Braşov, printr-o reţetă napoletană.

×
Subiecte în articol: gastronomie stele restaurante michelin