x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

40 de rețete mesopotamiene, scrise cu litere cuneiforme

0
15 Mar 2019 - 03:56
40 de rețete mesopotamiene, scrise cu litere cuneiforme

Admitem astăzi că moștenirea culinară a unui popor sau a unui grup bine identificat este parte a moștenirii sale culturale și așezăm firesc gastronomia între modalitățile de construire a unei identități complexe. Atât pentru un individ, cât și pentru grupul din care face parte (înțelegând prin aceasta, deopotrivă, familia, ca și „familia lărgită”, adică poporul).

O cercetare taxonomică exhaustivă a cunoașterii gastronomice nu este posibilă în câteva pagini, dar ne vom permite să facem o trecere în revistă a principalelor „mijloace” de comunicare a unei rețete culinare (sau a unei informații gastronomice), de-a lungul istoriei – de la tradiția orală la scrieri și tipărituri și de la fresce la bloguri. E o serie pe care inaugurez, acum, cu câteva referințe la trecutul (foarte) îndepărtat, cu câteva repere de dată (foarte) recentă. În domeniul acesta al cunoașterii / culturii culinare, nu încetăm să descoperim fapte și informații uimitoare!

O „schiță” taxonomică a gastronomiei, din perspectivă culturală, civilizatoare, este mai mult decât justificată (ba, chiar, aș spune că este necesară, luând în calcul cele spuse mai sus). Să vedem, deci, care sunt posibilele răspunsuri la întrebarea: Care au fost, de-a lungul timpului, modalitățile de comunicare a informației gastronomice?

Transmiterea „prin viu grai”

Evident, cea mai veche și cea mai uzitată formă de comunicare a unei rețete – despre care putem spune că nu și-a pierdut niciodată importanța – este cea „prin viu grai”. Dintotdeauna au existat două contexte în care tehnicile de preparare a mâncărurilor au putut fi comunicate mai departe fără a fi necesară utilizarea unui suport scris: 1) atunci când acest transfer de informație s-a făcut de la părinte la copil (generalizând, este vorba despre transferul între generații); 2) atunci când acest transfer s-a realizat de la maestru la ucenic (sau, cum am zice azi, de la chef la ajutorul de bucătar).
Această modalitate de transfer a informației gastronomice – și mă refer aici atât la tehnicile de preparare, cât și la rețetele propriu-zise sau la secretele culinare – nu s-a schimbat de-a lungul mileniilor, de la omul primitiv la omul contemporan. Ceea ce s-a modificat, în timp, este complexitatea informației.

Transmiterea „prin viu grai” a informației gastronomice o regăsim, azi, și în cazul culegerii/colectării de rețete din teren, direct de la cei care sunt „depozitarii” unui tezaur tradițional de rețete. Rolul de culegători de informație gastronomică îl au, în acest caz, diferite categorii de cercetători (antropologi culinari, etnologi, istorici ai gastronomiei, dar și lingviști care cercetează terminologia culinară etc.), autori de cărți din bucătăria tradițională, specifică pentru un teritoriu sau un grup de populație ori un popor, jurnaliști specializați în presa gastronomică, realizatori de emisiuni culinare din audio-vizual.

40 de rețete mesopotamiene, pe tăblițe cu scriere cuneiformă

Când ne referim la „document scris” nu trebuie să ne gândim neapărat la texte scrise cu cerneală pe o foaie de hârtie (folosind oricare dintre alfabetele specifice lumii contemporane). 

..................................

Citește mai departe


 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Primul conflict între un concurent şi o ispitã la Insula Iubirii: ”Nu mai are viață cu mine pe insula asta!”

Primul conflict între un concurent şi o ispitã la Insula Iubirii:  ”Nu mai are viață cu mine pe insula asta!”
Galerie Foto Este doar a patra zi pe insula bărbaților și deja au loc primele conflicte . La doar o zi dupã ce au petrecut împreunã la nunta dintre Aurel şi Dana, la Purimuntra lucrurile iau o întorsãturã total...

Prima confruntare pe echipe, din sezonul special: chefii intră cu familiile în bucătăria Chefi la cuțite

Prima confruntare pe echipe, din sezonul special:  chefii intră cu familiile în bucătăria Chefi la cuțite
Galerie Foto Așteptarea a luat sfârșit, iar marți, de la 20:00, pe Antena 1, chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu vor intra pentru prima dată în bucătăria Chefi la cuțite alături de echipele alese. De data aceasta,...

Moby a prezentat scuze actriţei Natalie Portman, după afirmaţii despre relaţia lor

Moby a prezentat scuze actriţei Natalie Portman, după afirmaţii despre relaţia lor
Moby s-a distanţat de afirmaţiile sale făcute în urmă cu câteva zile, potrivit cărora ar fi avut o relaţie cu actriţa Natalie Portman, prin intermediul unui mesaj publicat sâmbătă pe Instagram în care...

Concurenta care l-a sãrutat pe Bendeac revine la iUmor. Delia: „Zici cã suntem la Insula Iubirii!”

Concurenta care l-a sãrutat pe Bendeac revine la iUmor. Delia: „Zici cã suntem la Insula Iubirii!”
Cea de-a 13-a ediţie iUmor, difuzatã disearã, de la 20:00, la Antena 1, aşa cum sugereazã şi numãrul ei, 13, va aduce în faţa telespectatorilor concurenţii care au avut ghinion şi nu au reuşit sã primeascã...

Mihai Bendeac, la iUmor: „E un pericol prin care eu am trecut de nenumãrate ori!”

Mihai Bendeac, la iUmor: „E un pericol prin care eu am trecut de nenumãrate ori!”
Galerie Foto Cea de-a 13-a ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1, aşa cum sugereazã şi numãrul ei, 13, va aduce în faţa telespectatorilor concurenţii care au avut ghinion şi nu au reuşit sã...

Natura Cosmeticos şi Avon vor crea a patra companie de cosmetice din lume

Natura Cosmeticos şi Avon vor crea a patra companie de cosmetice din lume
Compania braziliană Natura Cosmeticos a ajuns la un acord privind achiziţionarea rivalei americane Avon Products Inc printr-un schimb de acţiuni, o tranzacţie care va duce la crearea celei de-a patra companii...

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc

Reţeta zilei: Spaghete cu rosii, ciuperci si busuioc
Ingrediente 250 g spaghete integrale 2 linguri ulei de masline 150 g ciuperci champignon 500 g rosii cherry 200 ml suc de rosii 4-5 catei de usturoi frunze de...

Într-o seară a intrat pe contul de Facebook al soției. Ce a descoperit i-a schimbat total viața

Într-o seară a intrat pe contul de Facebook al soției. Ce a descoperit i-a schimbat total viața
Un bărbat a descoperit că soţia sa avea mai mulţi amanţi, dar şi că era într-o relaţie pe termen lung, după ce aceasta şi-a lăsat Facebookul deschis o noapte, scrie The Sun. Cei doi erau căsătoriţi de 10...

Camelia Voiculescu, cea mai puternică femeie din mass-media la gala premiilor Capital

Camelia Voiculescu, cea mai puternică femeie din mass-media la gala premiilor Capital
Camelia Voiculescu a fost declarată cea mai puternică femeie din mass-media la gala premiilor revistei Capital, care a premiat in acest an femeile de succes din ţara noastră. Printre romancele premiate pentru...

Cum să transformi o nevoie personală într-un business de succes

Cum să transformi o nevoie personală într-un business de succes
Galerie Foto Afacerile de nişă, un segment nu foarte dezvoltat în România, se dovedesc a fi cheia succesului pentru mulţi antreprenori care pornesc pe acest drum. Ei vin pe piaţă cu ceva nou şi oferă clienţilor...

Proaspăt căsătorit, cineastul american Quentin Tarantino a declarat că a aşteptat ''fata perfectă''

Proaspăt căsătorit, cineastul american Quentin Tarantino a declarat că a aşteptat ''fata perfectă''
Quentin Tarantino, care sugera în trecut că e prea absorbit de realizarea filmelor pentru a se gândi la căsătorie, a declarat miercuri că recenta oficializare a relaţiei sale cu artista israeliană Daniella Pick...

Reteta zilei: Pui Shanghai

Reteta zilei: Pui Shanghai
Ingrediente 100 g amidon de porumb 1 cească semințe de susan 4 lingurițe făină 2 lingurițe muștar simplu 6 lingurițe sos de soia 3 ouă 1 piept mare de pui ulei sare și...

Pantera Roz, statuia Libertății, o vrăjitoare și un viking, o gorilă albă și un extraterestru urcă pe Scena misterelor

Pantera Roz, statuia Libertății, o vrăjitoare și un viking, o gorilă albă și un extraterestru  urcă pe Scena misterelor
Penultima ediție Scena misterelor va aduce joi, 23 mai, de la ora 20:00, în fața telespectatorilor Antenei 1 șase măști noi, în spatele cărora se află tot atâtea celebrități autohtone. Pantera Roz, statuia Li...

Vizita Papei Francisc în România, în ediții speciale la Observator

Vizita Papei Francisc în România,  în ediții speciale la Observator
Echipa specială Observator, dedicată vizitei Papale în România, formată din reporterul Mădălina Iacob și cameramanul Loredana Popovici, a fost aleasă pentru a fi alături de Suveranul Pontif pe întreaga...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu și-au ales echipele sezonului special Chefi la cuțite

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu și-au ales echipele sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Zarurile au fost aruncate pentru sezonul special Chefi la cuțite, iar aseară, jurații au extras culorile tunicilor în care vor lupta alături de echipele alese. De data aceasta, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și...
Serviciul de email marketing furnizat de