x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

A fost odata un cioban...

0
Autor: Mara Raducanu Anna Borca 23 Aug 2006 - 00:00
A fost odata un cioban...
ROMANIA CULINARA - BREBU, JUDETUL PRAHOVA
"Trebuie sa-l cunoasteti pe Ghiula. Pe el il cheama Gheorghe Tanase, dar trebuie sa avem si noi un ungur (si ne face cu ochiul). E un personaj fascinant. A fost vreo 30 de ani cioban. E cel mai potrivit pentru a va vorbi despre viata la munte si bucatele de la stana", ne-a spus Alin Ciupala, muzeograful, devenit ad-hoc nesperatul ghid in documentarea noastra.

POVESTI DE LA MUNTE. Oprim in satul Brebu. Aici locuieste fostul cioban Gheorghe Tanase. De cum am intrat in curte, ne-am aflat intr-o gospodarie taraneasca, tipica. Intr-o parte caruta. Pe un gard erau agatate haturile. Un manzat cuminte ne privea nedumerit. Mai tarziu, ne-a fost prezentat si "un fost tovaras de munca" a lui "Ghiula" - un caine ciobanesc. Splendit exemplar. Talie inalta si o blana stufoasa. Smocurile de par albe si negre parca fusesera aranjate de un stilist pentru patrupede.

Cand l-a vazut pe insotitorul nostru, ciobanului i s-a inseninat fata. "Viata la munte? Cum e sa fii cioban?", a inceput discutia, repetand intrebarile noastre.

"E grea viata la munte. Nu e usor sa pleci de acasa in luna mai, sa-ti lasi gospodaria doar pe mana nevestii, si sa te intorci, tocmai toamna. Asta daca te mai intorci, ca Doamne fereste, se pot intampla multe! Esti in creasta muntilor, in salbaticia naturii. Animalele, dar mai ales oamenii, devin fiare". Continua. "Eram copil, aveam vreo zece ani. Intr-o seara, tata mi-a spus ca ma ia cu el la munte, la stana. De pe Valea Doftanei ne duceam cu un trenulet. Timpul a trecut... Si la stana am descoperit o alta fata a lumii. Acasa nu as fi trait-o niciodata. Cu vremea, cand am ajuns sa avem 125 de oi, ale noastre, tata mi-a dat 70 de oi si mi-a spus sa ma descurc singur".

La stana, unde erau si alti ciobani ("vreo 12 fartati") se adunau cam vreo 1.000 de oi si alte animale (vaci, magarusi, caini).

"Nu ne permiteam nici o clipa de neatentie. Uneori, nu aveam timp nici sa rasuflam. De dimineata ne sculam si mulgeam oile. Duceam laptele, il strecuram, dupa care il puneam in chegatoare de lemn. Apoi, mulgeam vacile. Puneam separat telemeaua de branza de vaci. Branza fermentata o lasam apoi in basici si in piele de vaca, bine curatate. Ii dadeam cu sare si 8 zile o tineam la dospit in «cotete» de branza. Primavara faceam imparteala."

ORGANIZARE. Desi, din afara, pare simplu, la stana nimic nu se face intamplator. De la lupta cu ursul, care ori de cate ori are ocazia da iama prin turma, pana la strangerea laptelui si impartitul branzei... totul se desfasoara dupa reguli nescrise, dar respectate cu sfintenie.

"Tare greu era cu mancarea", incepe "Ghiula" sa se vaite cand a venit vorba despre "de-ale gurii". "De mancare aveam: branza, lapte, cas. E drept, cand ni se facea potfa de carne mai taiam cate-o oaie. O pregateam simplu: o puneam la fiert in ceaun cu cateva cepe, puneam sare si jinduiam dupa ciorba nevestii de acasa. Alta sansa nu aveam. Nu-ti mai ardea sa gatesti dupa tipic, rupt de oboseala fiind", isi continua intervievatul nostru lamentarea, ca si cum s-ar fi razbunat pe toti acei ani.

La discutie, intre timp, a venit si sotia lui Gheorghe, pe care ne-a prezentat-o: "Pusa, nevasta-mea. De altfel, o cheama Veronica." I se adreseaza: "Mama, adu si tu cafelute pentru fete si o tuiculita, din rezerva ta, pentru domnul Alin".

Iar, catre noi, preciza spasit cu proverbiala siretenie: "Mi-am baut cota!" Cand reveni, Pusa ne spuse: "Daca l-ati fi vazut cum era cand ajungea ciobanul meu acasa! Ar fi mancat orice. Dadea iama in toate oalele. Pregateam ca pentru o trupa: potroace (ciorba de miel), friptura, sarmale si nu uitam placinta cu urda si stafide, preferata lui".

La varsta sa, ciobanul Gheorghe a hotarat sa "se scoata la pensie". "Am platit cotizatia Veronicai. Mama, asa o alint eu, e mai sigura decat statul. Si, vorbind serios, intotdeauna am privit orice sfarsit ca pe un nou inceput".

"E grea viata la munte. Nu e usor sa pleci de acasa in luna mai, sa-ti lasi gospodaria doar pe mana nevestii, si sa te intorci, tocmai toamna" - Gheorghe Tanase, cioban

"Pregateam ca pentru o trupa: potroace (ciorba de miel), friptura, sarmale si nu uitam placinta cu urda si stafide, preferata lui" - Veronica Tanase

CAIET DE RETETE

URDA DULCE CU MARAR

Cand am intrebat-o pe doamna Pusa, sotia ciobanului Gheorghe, cum se face urda cu marar, ne-a spus ca este foarte simplu. Se ia urda de oaie, se pune intr-un vas si se sfarama. Se adauga un pic de sare, dupa trebuinta, doua-trei linguri cu smantana, marar verde maruntit, vreo doua legaturi de ceapa verde. Se mananca impreuna cu mamaliguta calda.

POTROACELE - CIORBA DE MIEL

Potroacele este o ciorba din burta, carne si mate de miel si nu lipseste de la nici o sarbatoare. Dupa ce s-a taiat mielul se iau matele si se spala foarte bine. Apoi se freaca bine cu sare si malai si iar se spala, dupa care se oparesc si se limpezesc in apa rece. La fel se face si cu burta. Se toaca matele, burta si carnea si se pun la fiert. Dupa ce au fiert, se adauga doi morcovi, taiati rondele, o ceapa tocata marunt si o mana de orez. Se mai lasa sa fiarba. La sfarsit se presara verdeata si se drege cu un ou.

BULZ CU BRANZA DE BURDUF

Se face o mamaliga mai tare, nu pripita. Intr-un ceaun se pun apa cu un pic de sare si o mana cu malai. Cand a inceput sa fiarba, incet-incet se pune malaiul si se amesteca bine ca sa nu fie cocoloase, dupa care se lasa, la foc mic, sa mai dea in cateva clocote. Apoi se pune mamaliga pe o farfurie. Se lasa sa se racoreasca putin si se face ca un bulz in mijlocul caruia se pune branza de burduf. Se lasa pe gratar si se tine pana cand branza incepe sa se topeasca si sa curga din mamaliga. Se mai coace si in spuza, cand focul s-a mai domolit. Este gata cand mamaliga a prins coaja si s-a rumenit peste tot.

PANDISPAN CU URDA

Se face un pandispan simplu. Se iau sapte oua si se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca bine cu sapte linguri cu zahar si cu putina coaja de lamaie. Albusurile se bat cu un praf de sare si se toarna peste galbenusuri. Se amesteca, apoi se pune faina, cam vreo sase-sapte linguri. Urda se omogenizeaza cu zahar, oua, zahar vanilinat si un praf de sare. Se ia o tava, se unge cu putin unt, se pune urda si peste ea se toarna pandispanul. Deasupra se presara zahar vanilinat si se da la cuptor.
Citeşte mai multe despre:   sare,   brănză,   urda

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...
Serviciul de email marketing furnizat de