x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar A mânca fructe şi legume, cu sau fără carne, iată atuul sănătăţii

A mânca fructe şi legume, cu sau fără carne, iată atuul sănătăţii

de Carmen Dragan    |    17 Ian 2009   •   00:00

A fi vegetarian este foarte bine pentru sănătate, dar este în regulă şi dacă mâncăm carne şi peşte, dar consumăm multe fructe şi legume. Iată părerea experţilor în nutriţie.



Vegetarianismul este "excluderea alimentelor din carne terestră sau marin", a amintit săptămâna aceasta în faţa presei Fernand Lamisse, specialist în nutriţie. În afară de fructe şi legume, vegetarienii consumă cereale şi leguminoase. Lacto-vegetarienii au exclus şi ouăle, iar vegetarienii au exclus ouăle şi produsele alimentare. Sărac în vitamina B12, vegetarianismul măreşte riscul anemiei. De asemenea, lipsa laptelui din alimentaţie duce la lipsa calciului, a amintit Fernand Lamisse. Fierul de origine animală este de patru sau chiar de cinci ori mai bine absorbit de organism faţă de fierul din alimentaţia vegetală sau chiar şi din alimentaţia în care există ouă. Dar vitamina C, foarte prezentă în vegetale, favorizează absorbţia acestui fier. Regimul vegetarian, sărac în acizi graşi saturaţi şi bogat în acizi graşi nesaturaţi şi în antioxidanţi, are virtuţi de netăgăduit împotriva hipertensiunii arteriale, reducând depozitele de grăsimi de pe artere. Consumarea fibrelor produce vegetarienilor o saturaţie rapidă, leguminoasele cresc foarte încet glicemia, ceea ce duce la evitatea obezităţii sau a diabetului genetic. Pentru Lamisse, "diminuarea cancerului de orice fel este legată de creşterea consumului de fructe, legume şi de nuci. Asta nu implică şi reducerea consumului de carne". Vegetarienii au şi o viaţă mai curată: nu beau, nu fumează şi fac multe exerciţii fizice. În Franţa nu există o statistică a vegetarienilor, dar în 1998, 2% dintre locuitori se declarau vegetarieni.

×
Subiecte în articol: gastronomie