x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Academia din cafenelele si restaurantele de altadata

0
14 Mar 2005 - 00:00

GASTROOMIE
TRECUT - "Locantele" de odinioara respectau stilul gastronomic frantuzesc

Acum 150 de ani, reprezentantii lumii culturale se intalneau in cafenele, unde incingeau cele mai aprinse discutii. Restaurantele de lux de altadata "musteau" de idei, cultura si desfatare gastronomica.
VERONICA GUZUN

DEZBATERI. In restaurante si cafenele se intalnea elita culturala a Bucurestiului
O zi racoroasa de primavara. Soarele isi scoate cu mare prudenta razele de sub plapuma de nori, cojoacele au fost scuturate, vine vremea calda. Doamne si domni foarte eleganti se plimba pe Kiseleff. Vorbesc frantuzeste si, cand obosesc, merg la un ceai, la o cafea sau, de ce nu, la o inghetata la Capsa, in inima Micului Paris.

RESTAURANTE. "Locantele de altadata erau un loc de intalnire si de desfatare lumeasca" - ne-a spus Laura Nicolau (Calita), patroana la Locanta Jaristea. Atunci, ca si acum, existau restaurantele de lux din centrul Bucurestiului, care serveau mancare frantuzeasca si erau pentru societatea inalta. Restaurantele mai mici si mai putin pretentioase serveau mancarea mai repede, aveau orchestra. A treia categorie de localuri erau cele care serveau minuturi (gratare, mici, produse autohtone). Acestea se serveau si in magazinele alimentare.

DE LUX. Printre cafenelele de lux se numarau Capsa, Terasa Otetelesanu, Fialkovski. "Capsa era socotita o academie. Acolo se aduna elita culturala. Scriitorii erau saraci, nu comandau altceva decat cafea. Uneori, persoanele bogate se alaturau scriitorilor pentru a capata prestanta, si le plateau consumatia sau chiar le sponsorizau carti" - ne-a povestit dr. Mioara Ionita, Muzeul National de Istorie. Despre cafeneaua Capsa, Tudor Arghezi spunea: "Capsistul e un individ inteligent si primejdios, si critica reala se face la Capsa, nu in presa literara. Daca esti prost la Capsa, este imposibil - zice capsistul - sa fii inteligent altundeva, macar in scris... Capsa e incrucisarea tuturor drumurilor si toate drumurile duc la Capsa, o data pe zi..." Dupa ce patinau in Cismigiu, doamnele si domnii intrau la cafenea sa se incalzeasca si serveau ceai. Iar pe timp de vara, dupa lungi promende pe Soseaua Kiseleff, domnitele comandau o inghetata de la Capsa.

CEREMONIAL. Sa mananci la un rastaurant era un adevarat ritual. Masa era un loc care se respecta cu sfintenie. Un loc in care se intalneau bancheri, artisti si ministri. "Se incepea cu mizilicuri reci si calde, din care nu lipsea vanatul, dupa care serveau gaina sau rata sau claponul. Aveau timp si de pipa si de narghilea" - a spus Laura Nicolau. Nu mancarea era importanta, erau altele mai de veghe. Dar si masa isi avea rolul ei "ca fara gusturi si fara rafinamente si fara ca stomacul sa fie la rang de boier in favoare nu se poate" - a conchis Calita. Costache Negruzzi, un mare cunoscator al gastronomiei romanesti, spunea ca toti oamenii mananca, dar numai anumiti oameni stiu sa manance.

CENACLU
"Critica reala se face la Capsa, nu in presa literara. Daca esti prost la Capsa, este imposibil - zice capsistul - sa fii inteligent altundeva, macar in scris... Capsa e incrucisarea tuturor drumurilor si toate drumurile duc la Capsa, o data pe zi..."
Tudor Arghezi
IERARHII
"Existau restaurante de lux, care serveau mancare frantuzeasca. Localele mai mici si mai putin pretentioase serveau mancarea mai repede, aveau orchestra. A treia categorie de localuri erau cele care serveau gratare si mici, acestea se numeau minuturi"
Dr. Mioara Ionita Muzeul National de Istorie
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   capsa,   serveau

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Tradiţionala şuncă spaniolă, "jamón ibérico", atracţie gastronomică la petrecerea de după gala Oscarurilor

Tradiţionala şuncă spaniolă, "jamón ibérico", atracţie gastronomică la petrecerea de după gala Oscarurilor
Tradiţionala şuncă spaniolă, "jamón ibérico" produsă de Cinco Jotas, îşi va face debutul la Hollywood şi va fi marea atracţie a meniului de la petrecerea organizată după gala premiilor Oscar, cunoscută sub...

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa
Cele mai bune destinaţii ale primăverii pentru turiştii din Europa combină oferta de atracţii culturale şi culinare cu promisiunea unei călătorii ferite de aglomeraţia lunilor în care fluxul vizitatorilor...

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac
Suprizele din cel de-al șaselea sezon iUmor, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1, nu s-au desfășurat doar pe scenă! Juratul Mihai Bendeac a avut parte...

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie
Rapperul 21 Savage susţine că a "acceptat" ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie, după arestarea sa de către oficialii de la US Immigration and Customs Enforcement (ICE) la începutul acestei luni,...

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”
Se strâng tot mai mult rândurile în Ultimul Trib, competiţie difuzatã în fiecare vineri, la Antena 1, iar emoţiile şi dorul de casã, resimţite tot mai puternic de cãtre participanţi încep sã îşi spunã cu...

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera
Despre machiaj știe oricine că reprezintă o artă și că anumite skilluri sunt necesare pentru a contura unul aparte. Trebuie să existe o anume tehnică de aplicare a produselor cosmetice pentru ca efectul să fie...

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon
Galerie Foto Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au parte de un sezon iUmor plin de surprize în cel de-al șaselea sezon ”iUmor”, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1!...

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”
Pepe, Rona Hartner, Cosmin Seleși, Diana Munteanu, Dorian Popa și Andrei Duban sunt cele șase vedete care vor încerca să ghicească cine sunt celebritățile care se vor ascunde în spatele măștilor, în fiecare...

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine brânza şi...

Pavlova,  prăjitura momentului

Pavlova,  prăjitura momentului
„New entry” pe piaţa produselor de cofetărie din România este prăjitura „Pavlova”. Deşi pare foarte complicată, reţeta este relativ simplă, cu trei straturi: blat de bezea, cremă şi toping de fructe. In...

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov
Cei care aleg Braşovul pentru o minivacanţă de relaxare, în această primăvară, au foarte multe ofere de SPA şi wellness din care pot alege. Cel mai cunoscut centru SPA este la hotelul Aro Palace, de cinci stele,...

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste
Delia, care va reveni la pupitrul de jurat iUmor începând cu 23 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, spune despre ea că nu se consideră o persoană romantică, însă are modul său unic...

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)
România este bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer curat, unde turiștii pot veni pentru tratament, relaxare sau odihnă. Stațiunile balneare din țara noastră erau cândva cele mai căutate...

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume
 Ingrediente 400 g ceafă porc 240 g orez bob lung 5 g piper negru 10 g sare 10 ml oțet balsamic 1 morcov 100 g unt 1 vârf rozmarin 3 caței usturoi 100 ml vin alb sec 1 buc ceapă 1...

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor
Galerie Foto La Scena misterelor, noul show care va începe, în curând, la Antena 1, Dan Negru va avea alături un co-prezentator surpriză: cunoscutul actor de comedie Romică Țociu. „Am primit cu bucurie propunerea aceasta,...
Serviciul de email marketing furnizat de