x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Adevăratele savori ale pământului bulgar

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 28 Ian 2009 - 00:00

Se numesc Mihail şi Violeta. El este bucătar-şef, iar ea manager de food&beverage la unul dintre principalele lanţuri de hoteluri "all-inclusiv" de pe coasta Bulgariei.



Preţ de două ceasuri, ne-au fost ghizi prin labirintul gastronomiei bulgăreşti, profitând de faptul că, o dată pe săptămână, conceptul restaurantului Iberostar este de a oferi turiştilor exclusiv meniuri bulgăreşti. "Este forma cea mai bună de a le face cunoscute savorile şi aromele produselor noastre de «terroire»", este de părere Violeta, "mai ales că oaspeţii noştri, alegând «all-inclusiv», s-ar putea să nu mai exploreze restaurantele tradiţionale. Alegem preparate simple, în general din legume, cu sau fără carne, pregătite lent, aşa cum se întâmplă în cuhniile de la ţară. Oferim, apoi, mâncăruri pe bază de peşte – «râba» – şi foarte multe salate".

PE BAZĂ DE CARTOFI
Să trecem şi noi în revistă câteva mâncăruri. "Resano" este un fel de salată de cartofi, în care însă aceştia sunt pasaţi ca pentru piure. "Dacă veţi curăţa cartofii înainte de a-i pune la fiert, trebuie să adăugaţi puţin ulei, un căţel de usturoi şi un vârf de cuţit de sare în apa în care fierb. Învăţăturile din bătrâni spun că o mâncare trebuie să miroasă bine înainte de a o lua de pe foc. Altfel, oricât de mult ai munci, tot nu va avea gustul pe care ţi-l doreşti. Se lasă o ceapă în apă, apoi se toacă. Se taie cubuleţe câteva roşii mai mici sau se pot da pe răzătoare. Se zdrobeşte un căţel de usturoi şi se pune peste cartofi alături de ceapă şi roşii. Se mai adaugă busuioc, sare şi piper. Pentru cei care preferă salata foarte condimentată, pot să adauge unul sau doi ardei chili", ne desluşesc reţeta cei doi gastronomi bulgari. Tot din cartofi se pregăteşte şi "Filnik". Se folosesc un kilogram şi jumătate de cartofi, 2-3 cepe mari, 125 g unt, sare şi paprika. Se spală cartofii, apoi se fierb în apă cu sare. Jumătate din cantitatea de ceapă se prăjeşte în unt şi paprika. Se pun feliile de cartofi deasupra, se presară sare şi piper, apoi se adaugă restul de ceapă (frecată bine cu sare). Se acoperă totul cu zeama caldă în care au fiert cartofii. Se pot coace în cuptor, dar trebuie acoperiţi cu un capac. Se ţin până când lichidul se evaporă. Iarna se servesc cu iaurt, iar vara şi primăvara cu usturoi zdrobit.

MÂNCĂRURI CU CARNE
Dintre preparatele cu carne ne-au atras atenţia "Kalinna" şi "Chomlek". Pentru primul fel de mâncare, carnea de pui, fără oase, se taie felii, apoi se toacă. Se adaugă puţină făină şi se prăjeşte în puţină grăsime. Când devine aurie se adaugă apă sau supă. Se presară praf de usturoi, seminţe de chimen, sare şi piper. Se umplu câteva frunze de varză sau de viţă. Se pun în mijlocul unei tigăi, având de jur împrejur carne. Se lasă pe aragaz până când carnea se înmoaie. Se adaugă câteva roşii descojite din conservă. Se mai adaugă sare dacă este necesar. Dacă sosul este prea lichid, se mai poate pune o linguriţă de făină. Se serveşte cu iaurt şi usturoi, presărat cu seminţe de chimion. Acest preparat este deosebit de atrăgător datorită combinaţiei de ingrediente. Pentru a pregăti "Chomlek", se folosesc antricoate sau piept de vită. Carnea se coace într-un vas de lut, adăugându-se ceapă tăiată mai mare, 1-2 căpăţâni de usturoi, o ceşcuţă de vin, sare şi puţin chimion. Se toarnă apă cât să acopere ingredientele. Capacul se sigilează cu aluat. Cel mai bine este ca vasul să se pună la încălzit seara şi să se lase să fiarbă înăbuşit toată noaptea.


Reţeta lui Mihail

Mihail, bucătar-şef la restaurantul hotelului "Iberostar" din Nessebar, a pregătit special pentru noi "Kapamah", o mâncare tipică pentru sudul Bulgariei. "La origine era un preparat care se făcea cu mai multe feluri de carne: de porc, de vită... Apoi reţeta a fost îmbunătăţită. Eu am pregătit-o amestecând bucăţi de cârnăcior tradiţional cu carne de miel, de vită şi de porc. Cânăciorul este tipic bulgar, se numeşte «suciuk» şi este pregătit din carne de porc, cu puţină carne de vită şi piper. Secretul preparatului este să găteşti numai la foc foarte mic. Vasul cu mâncare va sta în cuptor timp de cinci ore, fără capac, adăugând doar dacă e nevoie câte puţină apă caldă, şi abia la sfârşit se pune capacul şi se mai lasă să fiarbă înăbuşit o jumătate de oră". Preparatul mai conţine, obligatoriu, o mare cantitate de ceapă, câţiva morcovi, usturoi, sare, piper şi paprika. Iar dacă doreşti să obţii un gust deosebit, autentic, atunci pentru fiecare cană de apă se toarnă şi câte o cană de vin roşu, corpolent.


Yovinata

Este o reţetă ce se transmite din generaţie în generaţie, şi care se pregăteşte acasă. Se taie 2-3 rădăcini de păstârnac, se dau pe răzătoare doi morcovi, se fierb 2-3 cartofi şi se pasează. Se toacă mărunt legătură de ceapă verde şi 5-6 căţei de usturoi. Se pun 3 linguri de ulei într-o tigaie şi se călesc morcovii, apoi ceapa şi păstârnacul. Se toarnă 4-5 căni de apă caldă, se aduce la fierbere, apoi se micşorează flacăra. Se adaugă cartofii, sarea şi piperul. După un sfert de oră, se pun frunzele de păstârnac trecute prin făină şi se mai ţine pe foc încă 10 minute. Se bate un ou cu o lingură de iaurt sau câteva picături de oţet. Se toarnă puţină supă şi se amestecă foarte bine înainte de a turna totul în supă.

Zapekanka - Mâncare scăzută de legume
Aveţi nevoie de cartofi, conopidă, mazăre, morcovi şi roşii. În vase separate se fierb cartofii, mazărea, conopida şi morcovii. Cartofii se pot pasa sau se dau pe răzătoare, iar jumătate din cantitate se aşază într-o tavă unsă. Se presară brânză sfărâmată sau lapte bătut, apoi bucăţele de unt. Se acoperă cu celelalte legume fierte şi roşii tăiate cubuleţe, iar la sfârşit un alt strat de cartofi. Într-un vas se amestecă 2-3 ouă cu lapte sau iaurt, apoi se toarnă peste cartofi. Se coace în cuptor, iar când este gata se presară piper, pătrunjel şi caşcaval ras. Se mai lasă un pic în cuptor. Se servesc cu zeamă de varză murată şi praz tocat iarna, şi "ayran" în timpul verii.

Kyopolu - Salată de vinete
Se iau 3-4 vinete mari, 5-6 ardei graşi, 3-4 roşii, o căpăţănă de usturoi, pătrunjel, ulei, sare. Se coc vinetele şi ardeii graşi, apoi se aşază într-un vas acoperit cu un capac. După aproximativ o oră se descojesc, se taie în bucăţi şi se mărunţesc cu un pistil din lemn. Se poate folosi şi un mixer. Se adaugă roşiile date pe răzătoare (după ce s-a mai scurs din suc) şi usturoiul presat. Se amestecă foarte bine, apoi se adaugă sare, ulei şi pătrunjel. Se amestecă cu grijă şi se verifică dacă este suficient de condimentată. Se poate servi cu felii de brânză sărată.
Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   usturoi,   apă,   ceapa,   cartofi,   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...
Serviciul de email marketing furnizat de