x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Albac: artă şi tradiţie

Albac: artă şi tradiţie

de Florina Grigorie    |    16 Sep 2008   •   00:00

Pensiunile ce-i “reînvie” pe turişti cu mîncăruri tradiţionale ardeleneşti, pregătite numai din ingrediente naturale, s-au întrecut, timp de două zile, la Albac, la cea de-a patra ediţie a Tîrgului Naţional de Turism Rural.

Pensiunile ce-i “reînvie” pe turişti cu mîncăruri tradiţionale ardeleneşti, pregătite numai din ingrediente naturale, s-au întrecut, timp de două zile, la Albac, la cea de-a patra ediţie a Tîrgului Naţional de Turism Rural.

Desfăşurat în staţiunea montană Albac, din judeţul Alba, în zilele de 13 şi 14 septembrie, tîrgul a avut ca protagonişti agenţiile de turism şi pensiunile din această zonă, principalul lor obiectiv fiind popularizarea turismului din Munţii Apuseni. Cu acest prilej au fost deschise standuri de artizanat ale meşterilor populari sosiţi aici din Sibiu, Braşov, Maramureş, Cluj şi, bineînţeles, Alba. De asemenea, printre atracţii s-au aflat degustările mîncărurilor tradiţionale ardeleneşti, dar şi standurile la care pensiunile din Albac şi-au prezentat ofertele.

 

Bucătărie tradiţională

Cea de-a doua zi a evenimentului a fost dedicată Concursului de Gastronomie “Bucătăria Tradiţională”, ce l-a avut ca amfitrion pe Florin Busuioc. Au participat la concurs reprezentanţi ai celor 12 pensiuni prezente la tîrg. Fiecărui concurent i s-a pus la dipoziţie o masă de expunere, decorarea ei fiind responsabilitatea acestuia. În timpul prezentării şi degustării produselor de către juriu, din care a făcut parte şi un reprezentant al Jurnalului de bucătărie, echipa a descris succint produsele şi modul lor de preparare. Concursul a pus accentul pe “meşteşug”, pentru plăcerea gustului, a ochilor, a minţii, a spiritului şi a artei culinare, în general. S-a urmărit păstrarea tradiţiei culinare, folosirea ierburilor, dar şi a altor ingrediente locale. Vizitatorii au putut astfel degusta, la sfîrşitul concursului, o sumedenie de delicatese: file de urs în stilul vînătorului şef, tocană de oaie cu ceapă, vin şi cartofi , sos de afine roşii, mălai de dulce sau tort de mere sînt doar cîteva dintre preparatele prezentate.

 

Sarmale secuieşti

Ingrediente: o jumătate de kilogram carne de porc tocată, o jumătate de kilogram slănină afumată, o jumătate litru de apă, o bucată costiţă afumată, o ceapă, 120 g orez, două verze acre, zeamă de varză, sare, piper, cimbru, mărar.

Preparare: Carnea tocată, ceapa mărunţită, slănina tăiată bucăţele, orezul spălat, sarea şi piperul se amestecă bine şi se umplu foile de varză acră, pregătite dinainte. Se pun pe fundul oalei foi de mărar şi cimbru întreg peste care se aşază sarmalele. În mijlocul lor se aranjează costiţa şi se acoperă cu varză tocată. Deasupra lor se pun două foi de varză întregi. Se toarnă apa şi zeama de varză în oală şi se lasă la fiert. Se servesc fierbinţi, cu smîntînă.

 

Mălai de dulce

Ingrediente: o jumătate litru smîntînă, 200 ml lapte, 200 g iaurt, 300 g mălai, 2 g sare, 5 g lămîie rasă, 5 g zahăr vanilinat, o jumătate kg zahăr, 8 ouă, o linguriţă de ulei, fructe după gust.
Preparare: Într-un castron se pun ouăle şi zahărul şi se amestecă bine pînă ce se topeşte zahărul. Se adaugă toate celelalte ingrediente şi se amestecă bine. Se pune compoziţia într-o tavă unsă cu puţin ulei şi se dă la cuptor timp de 30 minute la foc iute. Se serveşte rece, ornat cu fructe.

×
Subiecte în articol: gastronomie