x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alexandra Coman: Harnică, frumoasă şi cu prestanţă scenică deosebită

Alexandra Coman: Harnică, frumoasă şi cu prestanţă scenică deosebită

de Maria Sârbu    |    23 Dec 2009   •   00:00
Alexandra Coman: Harnică, frumoasă şi cu prestanţă scenică deosebită
Sursa foto: Marius Bărăgan/

Este una dintre artistele lirice care îţi acaparează privirea o dată cu apariţia în scenă. A reuşit să se impună având drept atuuri aspectul şi vocea cu registru înalt. Soprana Alexandra Coman, cu o personalitate puternică şi cu o forţă de muncă persistentă, cântă mai mult în străinătate. A "punctat" şi acasă, adică în România, aici, unde a absolvit Universitatea Naţională de Muzică.

SPRE MAREA MUZICĂ
De la examenul de licenţă, susţinut cu Magda din opera "La rondine" de Puccini, nenumărate personaje s-au născut prin vocea ei în prestigioase teatre din lume. Întotdeauna a pus munca pe primul plan, dând fiecărui rol întruchipat imensa dragoste ce o poartă muzicii mari. A sorbit cu nesaţ din învăţămintele lui Luciano Pavarotti şi ale Katiei Riciarelli, participând la cunoscutele "masterclass" oferite de aceşti titani fragezilor interpreţi lirici.

Printre rolurile realizate enumerăm: Micaela din opera "Carmen" (Wichitta Grand Opera); Liu din "Turandot" (Teatrul Liric din Craiova şi Opera din Los Angeles); Hanna din opereta "Văduva veselă" (Opereta bucureşteană), Susanna din "Nunta lui Figaro" (Opera din Bucureşti, Teatrul L'Athrium din Fort-de-France - Insula Martinica); Mimi din "La Boheme" (Opera din Los Angeles); Luisa Fernanda - Zarzuella (Teatrul Zarzuela din Madrid). A cântat în concerte cu Jose Carerras (patru în România şi două în Germania), marele tenor invitând-o alături de el şi într-o gală la Leipzig, transmisă în direct pe canalele ZDF şi ARD.

Au un proiect comun şi în 2011, pentru Filipine şi Mexic. Dar a cântat într-un concert şi cu Placido Domingo în Mexic. A fost în concert cu tenorul Alex Vicens în Suedia, la Ovesholm, unde regele Carl Gustav i-a înmânat diploma "pentru merite artistice deosebite".

PROIECTE
În 2010 va cânta la Craiova, aici având câteva proiecte, printre care şi debutul cu Rosalinda din "Liliacul" de Strauss, rol pe care îl va interpreta în 2011 şi la Opera din Los Angeles. Nu poţi trece peste unele aprecieri, care pentru Alexandra sunt ca o sursă de energie. Pavarotti spunea că ea are o voce de "briliant", cu un timbru foarte special. Carerras îi apreciază frumuseţea, talentul şi prezenţa scenică deosebită. Criticul Grigore Constantinescu remarca "egalitatea registrelor, siguranţa acutului, luminozitatea, volumul şi expresivitatea vocii". Călătoreşte mult, dar de Crăciun are "liber". Va sta acasă cu familia. De Revelion va petrece cu prietenii la Mamaia, acolo unde are o casă.

×
Subiecte în articol: vedete