x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alimentaţia viitoarei mame

Alimentaţia viitoarei mame

de Carmen Dragan    |    24 Aug 2007   •   00:00
Alimentaţia viitoarei mame

O alimentaţie echilibrată, cu un conţinut bogat in vitamine şi fier, cu o raţie normală de grăsimi şi proteine este rezumatul unei nutriţii adecvate pentru viitoarea mămică.

PRIORITATE - Cănd alimentaţia copilului depinde de cea a mamei

O alimentaţie echilibrată, cu un conţinut bogat in vitamine şi fier, cu o raţie normală de grăsimi şi proteine este rezumatul unei nutriţii adecvate pentru viitoarea mămică.

Â
Transformările corpului femeii in perioada de sarcină impun măsuri care să menţină sănătatea organismului matern şi cea a viitorului copil, de-a lungul intregii perioade de sarcină. Un rol important printre aceste măsuri revine alimentaţiei.

NECESAR. In mod normal o gravidă trebuie să aibă două mese principale pe zi, două gustări şi o masă specială de fructe. In alimentaţia ei trebuie să fie prezente in fiecare zi o jumătate de litru de lapte degresat sau echivalentul in brănză, smăntănă sau iaurt. Dintre legume se recomandă cele cu frunze verzi, care conţin acid folic, cum ar fi salata, spanacul, broccoli, vinete, andive, dar şi linte sau fasole, insă in cantităţi mai mici, deoarece sunt mai greu digerabile. Fructele proaspete nu trebuie să lipsească inaintea oricărei mese, iar impreună cu masa specială de fructe trebuie să insumeze cam jumătate de kilogram pe zi. Acestea au un număr mare de vitamine necesare organismului, mai ales in această perioadă. Medicii recomandă un singur tip de fruct la fiecare masă. Kiwi, banane, caise, piersici, mere, ananas sau mango sunt cele mai importante fructe ce ar trebui să fie prezente in alimentaţia gravidei. Carnea de pasăre sau cea de vită, precum şi peştele sunt foarte necesare, intrucăt ele asigură necesarul de proteine. Cărţile de specialitate recomandă şi prezenţa a măcar unui ou pe zi. Cerealele integrale sunt utile la micul dejun, deoarece conţin glucide. De asemenea, este de preferat păinea neagră.

INTERZIS. Se vor evita alimentele prea grase, cum ar fi carnea de porc, condimentele, afumăturile, conservele de carne sau de peşte, pentru că acestea irită mucoasa digestivă, producănd hipersecreţie de suc gastric. De asemenea, vor fi excluse gemurile şi dulceţurile, produsele de patiserie, de fast-food, ciocolata, ingheţata şi bomboanele. Toate sucurile consumate trebuie să fie pasteurizate. Ceaiul şi cafeaua se pot bea cu moderaţie. Se vor evita emoţiile de orice fel in timpul mesei şi se va respecta obligatoriu repaosul după masă.

Meniu

Dimineaţa: cafea cu lapte, păine intermediară cu unt sau unt de arahide, un ou, roşii sau ardei.

Gustare: fructe, tartine cu unt şi brănză.

Prănz: supă de pasăre cu tăiţei de casă, pui la grătar cu cartof natur, salată verde, păine neagră.

Masa de fructe: mere, suc natural de portocale.

Gustare: iaurt, caşcaval, ardei gras.

Cină: peşte in pergament cu salată de crudităţi, papanaşi cu brănză de vaci şi smăntănă, o banană.

Trebuie evitate brănzeturile moi deoarece acestea pot fi contaminate cu bacteria Listeria. De asemenea, carnea trebuie să fie gătită foarte bine. Trebuie evitate măncărurile care conţin scoici, peşte crud sau ouă crude. Este important să se respecte orele de masă.

×
Subiecte în articol: gastronomie