x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Am gătit pentru Tito"

0
20 Iun 2007 - 00:00

Era o zi de iarnă, decembrie 1977. Am fost convocat in echipa ce asigura protocolul, mesele şi recepţia ocazionate de intălnirea dintre preşedintele Nicolae Ceauşescu şi preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, intălnire ce a căpătat apoi valoare de simbol. Era vorba despre sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, denumire ce odinioară semnifica doar porţile sugrumării apelor de către munte.

Era o zi de iarnă, decembrie 1977. Am fost convocat in echipa ce asigura protocolul, mesele şi recepţia ocazionate de intălnirea dintre preşedintele Nicolae Ceauşescu şi preşedintele Iugoslaviei, Iosip Broz Tito, intălnire ce a căpătat apoi valoare de simbol. Era vorba despre sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, denumire ce odinioară semnifica doar porţile sugrumării apelor de către munte.

Urma inaugurarea lucrărilor de construire a noului complex hidroenergetic situat in dreptul Ostrovului Mare şi al comunei Pradova, la circa 80 de kilometri, in aval de prima hidrocentrală ce fusese dată in folosinţă cu cinci ani inainte.

Fusesem desemnat să asigur masa preşedintelui Tito la reşedinţa ce-i fusese rezervată in Drobeta Turnu-Severin. Il priveam de aproape. La cei peste 80 de ani, Tito era un bărbat drept, relativ inalt, bine făcut. Purta cu naturaleţe o imbrăcăminte impecabilă, aborda o mină care invedera un suflet omenos, cursiv şi cumpătat in vorbire.

Masa era aranjată pentru o singură persoană. Acasă, Tito lua masa singur, un dejun de lucru cu măncăruri simple, nesofisticate. La inceput, brănzeturi proaspete, crudităţi, salată de vinete, ardei copţi, pateu din ficat de găscă. La salutul meu mi-a zămbit cu mulţumire. Prin acest zămbet respira o generoasă omenie şi anula cu desăvărşire barierele pe care inaltele funcţii le impuneau celor din jur.

M-am retras in bucătărie lăsăndu-l pe colegul meu, ospătarul Aurel Tulbure, să servească. In timp ce mănca, Tito avea un aer degajat, detaşat de toate celelalte. Mănca potolit, cu pasiune, absorbit, dar eliberat de toate problemele. Cum spuneam, i-am intocmit un meniu simplu de lucru intr-o zi obişnuită, ţinănd seama de vărstă, origine şi anotimp.

Preşedintele… ucenic-bucătar

După o bucată de sturion fiert, inainte de o ruladă de miel, am pus o tocăniţă de pui cu mămăliguţă, pe care Tito a savurat-o cu multă plăcere, neomiţănd să transmită mulţumiri. A servit un vin din partea locului - Sauvignon de Dealul Viilor - "Copilul Soarelui", cum se mai numeşte. Apoi s-a retras pentru odihnă. Puţin mai tărziu, după vreo oră sau poate două, impreună cu Aurel Tulbure ne-am aşezat pe o bancă in grădina vilei şi aşteptam maşina care să ne ducă la locul unde se pregătea recepţia de seară. Numai că iată ce vedem: pe alee se plimba preşedintele Tito, insoţit de aghiotantul său. Ne-am ridicat respectuos. Tito ne-a făcut semn să stăm liniştiţi. Intr-o engleză perfectă ne-a spus că inţelege munca noastră (colegul meu vorbea fluent engleza). Văzăndu-ne surprinşi că ştie cum este să lucrezi in meseria noastră, ne-a spus că in copilăria lui a ucenicit in bucătărie şi că apoi a fost chelner.

Vorbele mele - oricăt aş căuta - nu pot să exprime emoţia care m-a cuprins atunci, aflănd că mareşalul care a ţinut piept atăt lui Hitler, căt şi lui Stalin a fost in copilăria lui, la inceputul vieţii, şi ucenic bucătar. Aşa a fost.

Morun cu sos olandez

Un kilogram de fileuri de morun, 200 g unt, patru gălbenuşuri de ou, o lămăie, sare fină, piper alb măcinat, o jumătate de buchet de mărar. Odată desărat, fileul de morun se pune la fiert intr-o oală cu apă rece, unde se lasă să fiarbă 15 minute (dacă este proaspăt), 10 minute (dacă este desărat).

In acest timp se prepară şi sosul: se topeşte untul la bain-marie şi se incorporează in el gălbenuşul frecat inainte cu puţină sare. Se adaugă suc de lămăie, sare şi piper după gust. Se amestecă incontinuu, pănă cănd sosul devine alifios, apoi se dă deoparte. Se montează in farfurie bucăţi de peşte, acoperite cu sos şi ciupercuţe presărate cu mărar proaspăt.

Călătorie pe Ada Kaleh, insula scufundată in Istru

Cum te apropii de municipiul Drobeta Turnu-Severin, primul care-ţi iese in faţă şi iţi atrage atenţia este… Dealul Viilor. Frumos… Tulburător de frumos. Cu infăţişare de amfiteatru, solemn ca o Coroană Regală, se afla in coasta septentrională a municipiului. Ce işi poate dori mai mult o vie decăt să fie cu Dunărea la picioare şi cu Soarele in braţe toată ziua?

Mai sus se afla Ada Kaleh. Acum nu mai este. O mare intindere de ape a trecut peste ea. Şi iată … Găndurile se propagă in linie dreaptă. Imaginile vii se succedau cu repeziciune. Trecuseră mai bine de 20 de ani de cănd, adolescent fiind, călcam pentru prima oară pămăntul insulei cu nume de cetate.

Aventura Dunării

O gamă intreagă de imagini, forme şi culori care incăntă ochiul de adolescent iubitor de frumos şi atăt de fascinat. Oricăt de prodigioasă ar fi fantezia, păleşte in faţa realităţii, aici unde ai impresia că basmele au luat formele vieţii. O populaţie pitorească, o lume aparte, care de-a lungul anilor şi-a găsit aici refugiul, probabil pentru a scăpa de persecuţii, adeseori religioase. Un mic miracol născut dintr-o aventură a Dunării in lunga trecere a ei. Un miracol plămădit din vănturi, ape şi pămănt. Apele Dunării şi-au restrăns pentru moment domeniul şi s-a arătat uscatul. Clădit din rocile fărămiţate ale munţilor şi din solul fertil al cămpiilor, improspătat cu dărnicie de bătrănul Istru. O bucată de pămănt lungă de 1.700 de metri şi lată de aproximativ 500 de metri, plină de o vegetaţie cu aspect mediteranean. Cu castani, migdali, viţă-de-vie ce creştea impletindu-se pe trunchiuri de copaci. O bucată de pămănt in care de veacuri se dădea o luptă neincetată intre ape şi uscat, din care uscatul ieşea invingător. Pănă in ziua in care oamenii au decis ca insula plină de mistere să fie invinsă de ape...

Citeşte mai multe despre:   tito,   experiente culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...
Serviciul de email marketing furnizat de