x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ambasadorul

Ambasadorul

07 Iul 2004   •   00:00

Vinul este un ambasador consacrat. Cu aceeasi usurinta cu care diplomatii transmit gandurile bune ale popoarelor pe care le reprezinta, vinul face cunostinta strainilor cu istoria, arta, cultura neamului care l-a creat si ingrijit.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Foarte multi romani cumpara sticle de vin pe care le duc cadou prietenilor, colegilor, partenerilor "de afara". Deloc intamplator, acest gest este foarte bine apreciat de catre destinatari. Din nefericire, majoritatea vinurilor alese in acest scop sunt vinuri comerciale si care nu se inscriu nici in linia arhaicului romanesc si nici in linia moderna, universala. Si atunci nu ramane decat intentia. Derutanta si inexplicabila, aceasta lipsa de cunoastere si de imaginatie in alegerea vinurilor!

Afirmam ca Romania este o tara viticola, ca bazinul viticol se aseamana cu al Frantei (Paralela 45 trece si prin Bordeaux). Cultura vitei-de-vie este pliata peste modelul francez de ani multi si nici macar carmuitorii vremurilor gri, nu de mult apuse, n-au putut sterge apartenenta la familia europeana. In plus, "mesajele" pe care le descoperim astazi in sticlele de vinoteca dovedesc ca podgorenii au reusit sa se opuna conceptului "cantitatea ca o noua calitate". Continuitatea in credinta, stiinta si cumintenie ii recomanda pe vinarii nostri ca pe niste pastratori ai darurilor divine. Murfatlarul, Cotnariul, Jidveiul, Odobestiul, Bohotinul, Samburestiul, Dealu Mare, Terasele Dunarii, Uricanii dau vinuri generoase care incanta oamenii din cele mai indepartate colturi ale lumii, aratandu-le in acelasi timp harta sufletului nostru. Aceasta fiind miza, alegerea unui vin "de dat cadou" nu poate fi facuta dupa ureche. Daca vrem sa fim apreciati pentru bunul gust, trebuie mai intai sa-l cultivam in asa fel incat cel care degusta un vin romanesc sa-si aminteasca cu placere de noi. Zilele trecute am vizitat din nou Crama Oprisor. Taranii de acolo probabil ca nici nu stiu ca muncesc viile care dau unele dintre cele mai bune vinuri din Romania. Probabil nici denumirea firmei proprietare nu-i impresioneaza prea mult pentru ca ei tot in Golul Drancei se duc la munca si tot de acolo se intorc seara acasa. Doar banuiesc ca daca astazi traiesc mai bine, acest lucru se datoreaza fiecarei sticle care ajunge sa fie apreciata de iubitorii de vin. Dar pentru ca fac vinuri cinstite traiesc doar un pic mai bine. Viticultura nu este inca o afacere. Mult mai bine traiesc cei care ne pacalesc dandu-ne vinuri ieftine, frumos ambalate. De aceea indraznesc sa va rog sa fiti atenti cand cumparati un vin. Puteti face ca unui roman sa-i fie mai bine si sa achizitionati un vin sanatos si de valoare sau sa faceti foarte mult bine unuia care va pacaleste si va pune intr-o lumina proasta.

Profitati de perioada concediilor si, eliberati de stresul zilnic, faceti cunostinta cu vinuri de casa buna. Ele ar putea fi, intr-o buna zi, ambasadorul Dumneavoastra.

×
Subiecte în articol: gastronomie