x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Andreea şi perele

Andreea şi perele

de Veronica Bectas    |    07 Oct 2007   •   00:00
Andreea şi perele

Am avut parte de o experienţă deosebit de plăcută. Ei, da, o să ziceţi şi ce-i cu asta?! Este, pentru că mi se intămplă rar. Iar cănd este vorba despre tineri este şi mai rar. Şi dacă şi iubeşti persoana, mulţumirea e totală.

RAFINAT - UN DESERT DE NEUITAT


Am avut parte de o experienţă deosebit de plăcută. Ei, da, o să ziceţi şi ce-i cu asta?! Este, pentru că mi se intămplă rar. Iar cănd este vorba despre tineri este şi mai rar. Şi dacă şi iubeşti persoana, mulţumirea e totală.

Â

Din bucătăria ingustă şi lungă, răzbătea miros de aer cald, de unde am dedus că se puneau bazele unui preparat copt, şi de scorţişoară, deci... ceva dulce. In bucătărie era Andreea, care se afla in largul ei, pentru că, slăbuţă şi diafană, nu se simţea incorsetată de ingustimea spaţiului. Am continuat să privesc, fără să o deranjez. Am observat pe dulap nişte pere mari, o rădăcină de ghimbir şi borcanul cu miere. Domniţa a spălat şase pere şi a inceput să le taie in lung. Jumătăţile de pere trebuia golite de sămburi. Andreea, intărătată de indărătnicia jumătăţilor de pere, le executa pe rănd, cu mare atenţie, incruntăndu-se la ele. Acum scotea din miezul perelor, aducăndu-le la o grosime de un centimetru! Miezul il punea pe o farfurie şi-l toca mărunt. A terminat şi această operaţie, a uns cu miere interioarele perelor şi le-a lăsat intr-un lighenaş.

Â

Un alt efort. A luat un castron in care a pus brănză de vaci, a ras ghimbir, cinci linguri de miere, nuci măcinate, un praf de sare, scorţişoară şi a inceput a le amesteca vărtos. Aaa, şi-a şters fruntea de sudoare şi, după ce a gustat, mulţumită de parfumul şi omogenitatea compoziţiei, a dat deoparte castronul. A uns tava cu unt. Spectacolul a devenit din ce in ce mai interesant şi palpitant in momentul in care a fost nevoită să scoată jumătăţile de pere. Cu două degeţele de la măna stăngă scotea o jumătate de pară, o scurgea, scuturănd-o de două ori, de mierea şi de zeama lăsate de fruct, strămbăndu-se a silă, de lipiciul mierii, o proptea pe farfurie şi, cu linguriţa, o umplea cu crema de brănză, apoi o aranja căt mai bine in tavă. A repetat acest ritual, fără abatere, pănă la ultima jumătate de pară. Şi-a muşcat uşurel buza de satisfacţie, apoi a ornat cu bucăţele de nucă şi a dat la cuptor, la foc potrivit. A inchis uşa aragazului şi s-a indreptat de şale, răsuflănd uşurată. Atunci a dat ochii cu mine. Am intrebat-o ce face şi, senină, mi-a zis că a pus ceva la cuptor şi că abia aşteaptă să-i spun dacă-mi place. In timp ce ea a dispărut din zonă, ca o boare, am spălat vasele. Măcar cu atăt s-o ajut, nu?! Mirosul dulceag şi parfumat imi stărnea pofte gurmande, ticăloase.

Â

Rezultat aromat. După o jumătate de oră, zăna mirosului divin işi făcu apariţia şi, cu glas dulce, mă invită afară ca să poată scoate tava. Uşa cuptorului eliberă o dogoare parfumată. Tava scoasă ne dezvălui o mulţime de moviliţe aurii, pe care Andreea le pudră cu scorţişoară. Le-am lăsat la răcit şi fiecare ne-am apucat să facem ceva, pentru ca timpul să treacă mai uşor. In sfărşit, s-au răcit şi ne-am pus căte o jumătate de pară, care nu mai avea atitudinea aia războinică şi indărătnică pe care o afişa in măna Andreei cănd le scobea de miez. Aspectul resemnat, turtit de moviliţa de brănză divin mirositoare, te imbia să guşti fără grabă. Mmmm, gust minunat, dulce-acrişor, cu o tentă fină de iute-ciudat, parfum amestecat de pulpă de pară şi scorţişoară. Gustul de nucă, intărit de praful de sare, evidenţia pe cel al brăzei dulci. Minunat! "Vă place?", mă intrebă ea cu glas subţirel. "Eu am creat-o!", zise ea, fără să mai aştepte răspunsul meu. Bine, e foarte bună! Şi ii zic: pot să-i dau numele tău? Inclină capul intr-o parte şi după o găndire rapidă, acceptă.

Â

veronica.bectas@jurnalul.ro

Â

Pere umplute

Ingrediente: 6 buc. pere, 300 gr. brănză de vaci, 5+2 linguri miere, 100 gr nuci măcinate, o jumătate linguriţă ghimbir ras, un praf de sare, scorţişoară pudră, unt pentru uns tava.

Preparare: Se taie in două, pe lung, perele şi se curăţă căsuţa de seminţe, apoi se scobesc pănă rămăn groase de 1 cm, se ung cu miere şi se lasă deoparte. Brănza se bate bine cu 5 linguri de miere, ghimbir, sare, nuci, scorţişoară şi pulpa scoasă de la pere, tocată mărunt, şi se drege de dulce. Jumătăţile de pară se scurg de zeamă şi se umplu cu crema de brănză, se ornează cu miez de nucă şi scorţişoară, apoi se dau la cuptor 30 min. la foc potrivit, in tava unsă cu unt. Se servesc reci, cu sos de vanilie sau frişcă.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end pere scorţişoară