x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aperitiv libanez

Aperitiv libanez

de Simona Chiriac    |    11 Ian 2006   •   00:00
Aperitiv libanez
FAST FOOD
Se numeste tabbouleh sau tabouli (daca vi se pare ca suna mai pe romaneste) si este o… salata. Dar nu orice fel de salata.
Printre ingrediente se afla grau bulgur (va voi povesti imediat despre ce este vorba), patrunjel, suc de lamaie, ulei, rosii, ceapa si menta. Asta, daca ne gandim doar la reteta traditionala libaneza. Astazi, se adauga in mod frecvent si usturoi, busuioc, carne (de pui, vita sau curcan), boabe de porumb si lista ar putea continua, dar nu chiar la nesfarsit.

In Libanul de odinioara, tabbouleh se putea servi la inceputul mesei, in farfurii ornate cu felii de rosii si frunze mari de salata. Alteori, se foloseau frunze fragede de salata, varza sau vita-de-vie in loc de tacamuri. Dar nu toate salatele tabbouleh au acelasi gust. Cele traditionale libaneze au o pronuntata aroma de patrunjel proaspat. Secretul este sa-l toci marunt-marunt, folosind un cutit foarte bine ascutit. In nici un caz nu trebuie sa trisezi si "sa insarcinezi" cu aceasta activitate un robot de bucatarie. Vei regreta cu siguranta! Pe de alta parte, rosiile trebuie sa fie foarte coapte, zemoase si dulci. As putea spune ca, in acest sens, cea mai buna alegere o reprezinta rosiile cherry. In alte retete de tabbouleh predomina gustul graului bulgur. Este o problema de gust.

Si pentru ca tot am pomenit acest ingredient mai putin intalnit la noi, trebuie sa va fac musai cunostinta cu el. Graul bulgur nu este altceva decat grau obisnuit, fiert, uscat in cuptor si apoi sfaramat. Poate nu vi se pare mare lucru. Dar s-ar putea sa va razganditi cand veti afla ca aceasta "activitate" se desfasura in Orientul Mijlociu inca de acum 4.000 de ani. Biblia ne povesteste ca babilonienii, hititii si evreii obisnuiau sa "produca" grau bulgur. Mai tarziu, aceasta indeletnicire s-a raspandit si printre egipteni, romani si arabi. Mai mult, imparatul Chinez Shen Nung (2800 i.H.) considera graul una dintre cele cinci plante sacre, alaturi de orez, soia, mei si orz. Unul dintre motive era si cel mai important: asigura hrana populatiei. Graul era rezistent la boli, la atacurile insectelor si putea fi pastrat pentru perioade mari de timp.

Inainte de a-l gati, graul bulgur este inmuiat in apa clocotita, pentru a deveni mai moale. La ce mai poate fi folosit in afara de salata noastra? Ei bine, se poate gati un delicios pilaf sau chiar falafel.

TABBOULEH CU MENTA SI PATRUNJEL


  • INGREDIENTE: 250 g grau bulgur, 100 g frunze de menta, 3 legaturi cu patrunjel proaspat, doua cepe, doua rosii, 12 linguri cu ulei de masline, o lamaie, sare si piper.
  • PREPARARE: Graul bulgur se pune la inmuiat in apa, timp de o ora, apoi se scurge. Se asaza intr-un bol si se adauga ceapa tocata, frunzele de menta maruntite, patrunjelul tocat fin, uleiul, zeama de lamaie, rosiile taiate cubulete, sarea si piperul. Se amesteca foarte bine, adaugandu-se mai multa zeama de lamaie, in functie de gust. Se serveste rece.
  • TABBOULEH CU CASTRAVETI


  • INGREDIENTE: 125 g grau bulgur, doua cepe, jumatate de lingurita cu cuisoare, piper, sare, 3 legaturi de patrunjel proaspat, 100 g de hagima, 4 rosii, 100 g frunze de menta, 8 linguri cu zeama de lamaie, 12 linguri cu ulei de masline, 200 g castraveti, 200 g mazare.
  • PREPARARE: Graul bulgur se inmoaie in apa clocotita, apoi se pune la uscat. Ceapa tocata se amesteca impreuna cu sarea, piperul si cuisoarele. Intr-un vas mare se pune patrunjelul taiat foarte marunt, hagima, rosiile tocate, mazarea, castravetii taiati cubulete si frunzele de menta. Peste ele se adauga graul bulgur. Se amesteca si apoi se pune vasul in frigider timp de o ora. Inainte de a fi servita salata, se adauga amestecul de ceapa si condimente, apoi uleiul si sucul de lamaie.

    TABBOULEH CU MASLINE


  • INGREDIENTE: 250 g grau bulgur, 500 ml apa, o lingura cu ulei de masline, 100 g masline, o legatura de patrunjel, 3 frunze de busuioc, un ardei mic rosu, alune, o ceapa verde, doua linguri cu zeama de lamaie, sare, piper.
  • PREPARARE: Graul bulgur se pune la inmuiat in apa clocotita, timp de o ora. Dupa ce s-a scurs foarte bine de apa, se pune intr-un vas. Se adauga uleiul de masline, patrunjelul si busuiocul tocat, ardeiul rosu taiat cubulete, maslinele taiate felioare, nucile, ceapa tocata, sucul de lamaie, sarea si piperul. Se amesteca foarte bine, se acopera cu un capac si se lasa in frigider timp de doua ore inainte de a fi servita salata.

    TABBOULEH CU CEAPA VERDE


  • INGREDIENTE: 4 castraveti, 7 fire de ceapa verde, o legatura de patrunjel, doua rosii, 250 g grau bulgur, 4 linguri cu ulei de masline, 4 linguri cu otet alb, 8 linguri cu suc de lamaie, sare, o cana cu apa.
  • PREPARARE: Graul bulgur se pune intr-un vas. Se adauga uleiul de masline, otetul si sucul de lamaie. Se amesteca si se lasa deoparte timp de un sfert de ora. Se toaca rosiile, castravetii, patrunjelul, ceapa verde si se pun peste grau. Se adauga apa si sarea, apoi se lasa totul in frigider, nu inainte de a amesteca foarte bine.
  • ×