x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Armas

Armas

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    30 Iul 2005   •   00:00
Armas

Soi vechi romanesc cunoscut de viticultori atat sub numele de Armas, cat si cu sinonimul de Armasiu.

Intalnit in cultura, la inceput, pe teritoriul Moldovei istorice, la nord de Cotnari, soiul Armas s-a raspandit in timp, dar foarte putin, si in celelalte provincii romanesti.

Unii autori au considerat gresit ca denumirea de Armas ar fi un sinonim al soiului Grasa de Cotnari. Realitatea este ca soiul Armas impreuna cu soiul Grasa de Cotnari si soiul Furmint fac parte din acelasi sortogrup (grupare ce presupune soiuri inrudite ce s-au format in timp, ca urmare a unor mutatii naturale).

Armas este cunoscut ca un soi cu crestere si vigoare mijlocie, lastarii crescuti intr-un an pot ajunge pana la circa 2,5 m lungime. Fiind un soi autofertil, in care fecundatia se face cu polen provenind din aceeasi floare, poate fi cultivat in plantatii pure.

Armas este considerat un soi cu insusiri mixte, deoarece poate fi folosit atat pentru consum in stare proaspata, ca strugure de masa, cat si pentru producerea de vinuri albe de calitate.

La maturare, strugurii sunt cilindrici si cilindro-conici, deseori aripati, de 12-17 cm lungime, cu boabe dese. Boabele de culoare galbena-verzuie sunt de marime mijlocie, aproape mare (300 de boabe cantaresc 1 kg), au putine seminte (1-2 si mai rar 3), iar miezul este suculent si dulce, deosebit de placut la gust. Datorita acestor insusiri, soiul Armas era cautat de populatie pentru a fi consumat si ca strugure de masa.

In anii normali, coacerea strugurilor la soiul Armas se realizeaza in prima jumatate a lunii septembrie, dar poate avea loc cu una sau chiar doua saptamani mai tarziu, daca anul respectiv este racoros.

Productia de struguri obtinuta din acest soi este relativ mica, in medie, 3 kg de struguri la butuc, iar productia pe hectar rareori depaseste 10.000 kg. Facand parte din acelasi sortogrup cu soiul Grasa si soiul Furmint, soiul Armas are aptitudine pentru supracoacere, calitate bine pusa in evidenta daca este cultivat in regiunile de deal puternic insorite. In acest caz, culesul se realizeaza in luna octombrie, cand strugurii, ajungand la supracoacere, pot acumula pana la 250 g/l zaharuri, iar boabele capata o culoare ruginie foarte frumoasa.

Vinurile obtinute din soiul Armas se incadreaza in grupa vinurilor de calitate, avand in medie aproape 12° alcool si 4,5 g/l aciditate. Ele pot fi seci sau demiseci, si sunt in general foarte armonice si placute la gust.

De fapt, chiar literatura straina de specialitate cu privire la soiul Armas face urmatoarea remarca "Cultiv... en Moldavie, l’Armas est à l’origine de vins blanc sup...rieurs secs ou demi - secs", ceea ce se intelege ca din soiul Armas cultivat in Moldova se obtin vinuri albe superioare seci sau demiseci.

"Uitat" in prezent, Armas a fost in decursul timpurilor un soi foarte apreciat atat pentru gustul strugurilor, cat si pentru calitatea vinurilor obtinute.

Armas, ca si multe alte soiuri romanesti, azi practic disparute, face parte din tezaurul viticol romanesc, de care trebuie sa ne amintim cu piosenie.
×
Subiecte în articol: gastronomie armas soiul