x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aroma si putere

Aroma si putere

de Cristina Andreea Catana    |    29 Aug 2005   •   00:00
Aroma si putere

Frunzele i se foloseau la incununarea celor mai buni dintre atletii Greciei Antice. Tot ea ii facea bine pe cei suferinzi. Astazi, telina este un ingredient important al gastronomiei de pretutindeni.

Telina pe care noi o stim astazi a crescut in mod salbatic in tinuturile cu clima mediteraneana din nordul Africii si sudul Europei. Aceasta avea radacina mult mai mica si frunzele mult mai stufoase. In acele vremuri telina era consumata si ca medicament. Primele mentiuni documentare apar in secolul al IX-lea i.Hr. in "Odiseea" lui Homer. Grecii foloseau frunzele telinei pentru a-si incorona atletii castigatori la jocurile sportive din Nemeea (similare Jocurilor care se desfasurau pe Muntele Olimp), iar romanii le-au utilizat in bucatarie, pentru aromatizarea preparatelor. De asemenea, la anumite ceremonii, romanii purtau si ei coroane din frunze de telina, dar obiceiul nu s-a pastrat foarte mult timp, impamantenindu-se credinta ca telina aduce ghinion. Din scrieri chinezesti din secolul al V-lea i.Hr. aflam, de asemenea, ca telina crestea, in flora spontana, si in Himalaya. Daca in bazinul Mediteranei era cunoscuta din vechime, a trebuit sa treaca sute de ani pana cand telina sa fie luata in considerare ca ingredient culinar si in restul Europei. In secolul al XVII-lea, telina a inceput sa fie consumata si cruda, ca ingredient principal in compozitia unor salate sau aperitive.

SANATATE. Telina contine vitamina C si alte substante care ajuta la reducerea colesterolului si la prevenirea cancerului. De asemenea, continutul ridicat de vitamina C o face sa fie un bun luptator impotriva degeraturilor si frisoanelor. Un alt beneficiu al consumului de telina este ca mareste potenta sexuala. Pentru a pastra telina in conditii optime, aveti nevoie de o cutie inchisa ermetic. Daca vreti sa mai folositi radacina din care ati utilizat o parte, trebuie sa aveti grija sa nu existe pe ea nici un stop de apa, pentru ca isi va pierde unele dintre proprietatile nutritive.

SALATA
Ingrediente: un piept de pui, castraveti murati, maioneza, telina, ciuperci.

Mod de preparare: pieptul de pui se fierbe si se toaca cubulete, la fel ciupercile si castravetii murati. Telina cruda se da pe razatoarea fina. Se amesteca totul, in final, cu maioneza. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
×
Subiecte în articol: gastronomie telina