x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Aromate şi condimentate

0
Autor: Simona Chiriac 26 Noi 2008 - 00:00

În Malaysia supa nu vine niciodată singură pentru că este însoţită de… aperitive. Aşa se face că în faţa ta masa va fi plină de boluri cu preparate de toate texturile, culorile, gusturile şi aromele. Este o adevărată nebunie pentru cei care se află încă la începutul călătoriei culinare în Malaysia. Iar pentru ca alegerea să fie şi mai dificilă, există "supe uşoare" (răcoritoare, servite mai ales vara) şi "supe consistente" (hrănitoare, specifice zilelor mai reci).



Uşoare sau consistente

Dacă este vară, veţi putea sorbi dintr-un bol cu "Sayur bening" (supă de legume), "Lauk pindang" (supă de peşte cu usturoi, galangal, ineluşe de ceapă şi lemongrass) sau "Lauk asam" (supă de peşte cu pastă de tamarind sau legume). Aceasta ar fi ingredientele de bază, la ele adăugându-se anghinarele, haşmele, pasta uscată de crevete sau ardeii chili proaspeţi. În zilele mai reci, supele sunt foarte condimentate şi aromate. Coriandrul, fenicul, chimionul, piperul, anasonul şi scorţişoara sunt aromele care definesc aceste supe. Se folosesc diferite tipuri de carne (pui, vită, miel) şi legume, creându-se astfel gusturi şi arome diverse. Indiferent de ocazie, supele se servesc decorate cu ineluşe de ceapă prăjită, usturoi, ceapă verde tocată şi frunze proaspete de coriandru.

Dacă ajungeţi în sezonul rece în Malaysia trebuie să comandaţi "Sop ayam" (supă de pui), surprinzătoare datorită combinaţiilor de condimente. Carnea de pui este mai întâi marinată într-o soluţie de ghimbir, usturoi, coriandru, chimion, curcumă, piper şi apă. Se prăjesc într-o tigaie ineluşe de ceapă, scorţişoară, cardamom şi cuişoare. Se pun bucăţile de pui marinate, câteva fire de lemongrass şi se acoperă cu apă. După ce a fiert, carnea se scoate, se taie fâşii şi se pune în boluri, iar în supă se lasă să fiarbă tăiţeii. Peste carne se toarnă supa cu tăiţei şi se decorează cu ineluşe de ceapă prăjită, ceapă verde şi frunze de coriandru proaspăt. "Sop ekor lembu" (supă din coadă de vită) şi "Sop kambing" (supă de miel) sunt alte două preparate pe care merită să le încercaţi.

Sop Ekor lembu  /  Supă de coadă de vacă

Ingrediente: 30 g ţelină, 5 g ceapă verde, 30 g morcov tăiat în bucăţi mări, 30 g cartofi tăiaţi în cuburi,  5 g haşme prăjite, o linguriţă de seminţe de coriandru, 4 cartofi descojiţi şi tăiaţi în sferturi, sare, 600 g coadă de vacă (tăiată de-a lungul cartilajului, dar nu tocată), o ceapă tăiată ineluşe, 30 g usturoi feliat, 30 g felii de ghimbir, doi litri de apă, 30 g chili, un beţişor de scorţişoară, o jumătate de linguriţă de seminţe de chimion.  

Preparare: Mai întâi se pregăteşte coada de vacă, tăindu-se în bucăţi. Se pune într-o oală împreună cu ceapa, beţişorul de scorţişoară, seminţele de coriandru şi de chimion, ghimbirul, haşmele şi usturoiul. Se toarnă apa, chilii şi se lasă să fiarbă. Se îndepărtează spuma ce se formează la suprafaţă şi se mai reduce flacăra. Se lasă să clocotească la foc mic, până când bucăţile de carne se înmoaie, dar nu cad de pe os. Se adaugă cartofii, morcovii, ţelina, sarea şi se mai lasă să clocotească. Când s-au înmuiat toate ingredientele, se scoate carnea şi se dezosează. Se aşază bucăţile de carne în boluri, se toarnă supa şi se decorează cu ceapă verde.

Laksa Penang  /  Tăiţei de orez în sos iute

Ingrediente: 800 g paste Laksa (tăiţei de orez), 600 g peşte lup de mare sau macrou, 1.500 ml apă, două bucăţi de tamarind uscate, 6 fire de daun kesum (coriandru vietnamez), două linguri de zahăr, o linguriţă de sare, 6 linguri de pastă de tamarind amestecată cu 250 ml apă, 20 g ceapă roşie feliată; pentru sosul Laksa Asam: 14 ardei iuţi uscaţi, pastă de crevete, 60 g bunga kantan (flori de ghimbir), două felii de galangal, 4 linguri cu haşme tocate; pentru decor: chilli, 6 frunze de varză chinezească, 20 g castravete, 5 g frunze de mentă, 20 g pastă de crevete, 20 g ananas din conservă, 10 g ou fiert, 5 g limetă.

Preparare: Într-un mojar se macină toate ingredientele pentru sos. Într-o tigaie cu apă, aşezată pe foc, se adaugă sosul, sucul de tamarind, feliile de tamarind uscate şi coriandrul. Când începe să fiarbă se reduce temperatura şi se mai lasă pe foc încă 20 de minute. Între timp se înmoaie tăiţeii timp de un sfert de oră, se clătesc, se strecoară şi se lasă deoparte. Tăiţeii proaspeţi nu trebuie înmuiaţi în prealabil. În oala de pe foc se adaugă peştele tocat, ceapa roşie, zahărul şi sarea. Se mai lasă pe foc încă 10 minute, apoi se îndepărtează feliile de tamarind. Tăiţeii se aşază în fiecare bol, apoi se pun supa şi garnitura: frunze de varză chinezească, castravete şi chili tăiate julien, ananas din conservă, frunze de mentă, sferturi de limetă şi de ou fiert. În fiecare bol se pune şi câte o linguriţă de pastă de crevete.

Mee rebus  /  Tăiţei de orez proaspeţi în sos bogat

Ingrediente: 500 g tăiţei galbeni de grâu, 200 g muguri de fasole, două linguri de coriandru măcinat, o lingură de pastă de soia, 1.500 ml supă de vită, un cartof dulce mare, fiert şi pasat, două roşii tăiate felii rotunde, 4 linguri de ulei; pentru sosul iute: 12 ardei iuţi uscaţi, 8 haşme, doi căţei de usturoi tăiaţi în sferturi, 6 felii subţiri de galangal; pentru garnitură: două ouă fierte tare, tăiate în sferturi, două bucăţi de brânză tofu tăiate fâşii şi prăjite, 100 g usturoi chinezesc tocat, 6 haşme tăiate ineluşe şi prăjite, două limete mici tăiate în jumatăte.

Preparare: Ardeii iuţi, usturoiul, haşmele şi galangalul se pun într-un mojar şi se pisează. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjeşte pasta picantă până când se simte aroma. Se adaugă coriandrul măcinat şi tofu. Se prăjeşte timp de două minute. Într-un vas se pune cartoful dulce, se adaugă puţină supă şi se amestecă până când se obţine un piure. Se adaugă restul de supă peste ingredientele prăjite. Se amestecă bine pasta de cartofi şi se lasă pe foc, aducându-se la fierbere. Se presară sare. Când este aproape gata – are o consistenţă cremoasă – se adaugă roşiile. Se înmoaie tăiţeii de grâu şi mugurii de fasole timp de unu-două minute în apă fiartă, apoi se scurg. Se servesc tăiţeii şi mugurii în boluri, se pune un polonic cu sos deasupra şi se decorează cu limete, ouă fierte, usturoi chinezesc, haşme şi felii de carne de vită fiartă şi condimentată.
Citeşte mai multe despre:   două,   supă,   usturoi,   apă,   ceapa,   lasa,   geografii culinare,   coriandru

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...
Serviciul de email marketing furnizat de