x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Aromate şi condimentate

0
Autor: Simona Chiriac 26 Noi 2008 - 00:00

În Malaysia supa nu vine niciodată singură pentru că este însoţită de… aperitive. Aşa se face că în faţa ta masa va fi plină de boluri cu preparate de toate texturile, culorile, gusturile şi aromele. Este o adevărată nebunie pentru cei care se află încă la începutul călătoriei culinare în Malaysia. Iar pentru ca alegerea să fie şi mai dificilă, există "supe uşoare" (răcoritoare, servite mai ales vara) şi "supe consistente" (hrănitoare, specifice zilelor mai reci).



Uşoare sau consistente

Dacă este vară, veţi putea sorbi dintr-un bol cu "Sayur bening" (supă de legume), "Lauk pindang" (supă de peşte cu usturoi, galangal, ineluşe de ceapă şi lemongrass) sau "Lauk asam" (supă de peşte cu pastă de tamarind sau legume). Aceasta ar fi ingredientele de bază, la ele adăugându-se anghinarele, haşmele, pasta uscată de crevete sau ardeii chili proaspeţi. În zilele mai reci, supele sunt foarte condimentate şi aromate. Coriandrul, fenicul, chimionul, piperul, anasonul şi scorţişoara sunt aromele care definesc aceste supe. Se folosesc diferite tipuri de carne (pui, vită, miel) şi legume, creându-se astfel gusturi şi arome diverse. Indiferent de ocazie, supele se servesc decorate cu ineluşe de ceapă prăjită, usturoi, ceapă verde tocată şi frunze proaspete de coriandru.

Dacă ajungeţi în sezonul rece în Malaysia trebuie să comandaţi "Sop ayam" (supă de pui), surprinzătoare datorită combinaţiilor de condimente. Carnea de pui este mai întâi marinată într-o soluţie de ghimbir, usturoi, coriandru, chimion, curcumă, piper şi apă. Se prăjesc într-o tigaie ineluşe de ceapă, scorţişoară, cardamom şi cuişoare. Se pun bucăţile de pui marinate, câteva fire de lemongrass şi se acoperă cu apă. După ce a fiert, carnea se scoate, se taie fâşii şi se pune în boluri, iar în supă se lasă să fiarbă tăiţeii. Peste carne se toarnă supa cu tăiţei şi se decorează cu ineluşe de ceapă prăjită, ceapă verde şi frunze de coriandru proaspăt. "Sop ekor lembu" (supă din coadă de vită) şi "Sop kambing" (supă de miel) sunt alte două preparate pe care merită să le încercaţi.

Sop Ekor lembu  /  Supă de coadă de vacă

Ingrediente: 30 g ţelină, 5 g ceapă verde, 30 g morcov tăiat în bucăţi mări, 30 g cartofi tăiaţi în cuburi,  5 g haşme prăjite, o linguriţă de seminţe de coriandru, 4 cartofi descojiţi şi tăiaţi în sferturi, sare, 600 g coadă de vacă (tăiată de-a lungul cartilajului, dar nu tocată), o ceapă tăiată ineluşe, 30 g usturoi feliat, 30 g felii de ghimbir, doi litri de apă, 30 g chili, un beţişor de scorţişoară, o jumătate de linguriţă de seminţe de chimion.  

Preparare: Mai întâi se pregăteşte coada de vacă, tăindu-se în bucăţi. Se pune într-o oală împreună cu ceapa, beţişorul de scorţişoară, seminţele de coriandru şi de chimion, ghimbirul, haşmele şi usturoiul. Se toarnă apa, chilii şi se lasă să fiarbă. Se îndepărtează spuma ce se formează la suprafaţă şi se mai reduce flacăra. Se lasă să clocotească la foc mic, până când bucăţile de carne se înmoaie, dar nu cad de pe os. Se adaugă cartofii, morcovii, ţelina, sarea şi se mai lasă să clocotească. Când s-au înmuiat toate ingredientele, se scoate carnea şi se dezosează. Se aşază bucăţile de carne în boluri, se toarnă supa şi se decorează cu ceapă verde.

Laksa Penang  /  Tăiţei de orez în sos iute

Ingrediente: 800 g paste Laksa (tăiţei de orez), 600 g peşte lup de mare sau macrou, 1.500 ml apă, două bucăţi de tamarind uscate, 6 fire de daun kesum (coriandru vietnamez), două linguri de zahăr, o linguriţă de sare, 6 linguri de pastă de tamarind amestecată cu 250 ml apă, 20 g ceapă roşie feliată; pentru sosul Laksa Asam: 14 ardei iuţi uscaţi, pastă de crevete, 60 g bunga kantan (flori de ghimbir), două felii de galangal, 4 linguri cu haşme tocate; pentru decor: chilli, 6 frunze de varză chinezească, 20 g castravete, 5 g frunze de mentă, 20 g pastă de crevete, 20 g ananas din conservă, 10 g ou fiert, 5 g limetă.

Preparare: Într-un mojar se macină toate ingredientele pentru sos. Într-o tigaie cu apă, aşezată pe foc, se adaugă sosul, sucul de tamarind, feliile de tamarind uscate şi coriandrul. Când începe să fiarbă se reduce temperatura şi se mai lasă pe foc încă 20 de minute. Între timp se înmoaie tăiţeii timp de un sfert de oră, se clătesc, se strecoară şi se lasă deoparte. Tăiţeii proaspeţi nu trebuie înmuiaţi în prealabil. În oala de pe foc se adaugă peştele tocat, ceapa roşie, zahărul şi sarea. Se mai lasă pe foc încă 10 minute, apoi se îndepărtează feliile de tamarind. Tăiţeii se aşază în fiecare bol, apoi se pun supa şi garnitura: frunze de varză chinezească, castravete şi chili tăiate julien, ananas din conservă, frunze de mentă, sferturi de limetă şi de ou fiert. În fiecare bol se pune şi câte o linguriţă de pastă de crevete.

Mee rebus  /  Tăiţei de orez proaspeţi în sos bogat

Ingrediente: 500 g tăiţei galbeni de grâu, 200 g muguri de fasole, două linguri de coriandru măcinat, o lingură de pastă de soia, 1.500 ml supă de vită, un cartof dulce mare, fiert şi pasat, două roşii tăiate felii rotunde, 4 linguri de ulei; pentru sosul iute: 12 ardei iuţi uscaţi, 8 haşme, doi căţei de usturoi tăiaţi în sferturi, 6 felii subţiri de galangal; pentru garnitură: două ouă fierte tare, tăiate în sferturi, două bucăţi de brânză tofu tăiate fâşii şi prăjite, 100 g usturoi chinezesc tocat, 6 haşme tăiate ineluşe şi prăjite, două limete mici tăiate în jumatăte.

Preparare: Ardeii iuţi, usturoiul, haşmele şi galangalul se pun într-un mojar şi se pisează. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se prăjeşte pasta picantă până când se simte aroma. Se adaugă coriandrul măcinat şi tofu. Se prăjeşte timp de două minute. Într-un vas se pune cartoful dulce, se adaugă puţină supă şi se amestecă până când se obţine un piure. Se adaugă restul de supă peste ingredientele prăjite. Se amestecă bine pasta de cartofi şi se lasă pe foc, aducându-se la fierbere. Se presară sare. Când este aproape gata – are o consistenţă cremoasă – se adaugă roşiile. Se înmoaie tăiţeii de grâu şi mugurii de fasole timp de unu-două minute în apă fiartă, apoi se scurg. Se servesc tăiţeii şi mugurii în boluri, se pune un polonic cu sos deasupra şi se decorează cu limete, ouă fierte, usturoi chinezesc, haşme şi felii de carne de vită fiartă şi condimentată.
Citeşte mai multe despre:   două,   supă,   usturoi,   apă,   ceapa,   lasa,   geografii culinare,   coriandru

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona

Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 20.00-23.55 în care a fost...

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener

Agenția TUI Travel se întoarce în România, cu un nou partener
Piața românească de turism a devenit un deziderat pentru marile agenții din lume, după creșterile succesive înregistrate în ultimii trei ani. TUI Group, cel mai mare tour operator din lume, va fi reprezentat în...

Vacanță de iarnă la schi, în România

Vacanță de iarnă la schi, în România
Iubitorii sporturilor de iarnă au de unde alege, dacă vor să-și petreacă vacanța de Crăciun în țară. Domeniul schiabil s-a extins în ultimii ani, iar hotelierii și-au diversificat ofertele. Cele mai populare...

Centrul de Agrement și Divertisment Poiana Brașov

Cei care vor să se relaxeze la Poiana Brașov și atunci când nu schiază, au la dispoziție un centru de agrement amplasat la poalele pârtiei de schi Bradul, în spatele complexului Capra Neagră, unde...

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!

(P) Redecoreaza Craciunul cu oferte pentru casa ta!
Galerie Foto Craciunul este la doar doua saptamani distanta asa ca, trebuie sa incepem pregatirile pentru cea mai frumoasa sarbatoare din an. Cu totii adoram sa redecoram in aceasta perioada, probabil si din simplul fapt ca dupa C...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan – secrete de înfrumusețare din Asia Express
Galerie Foto Când ești un influencer de succes, dar ai doar un 1 Euro pe zi, trebuie să găsești tot felul de soluții pentru a nu renunța la ritualurile de înfrumusețare. Alina Ceușan și Carmen Grebenișan și-au păstrat...

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală

Concurenții Chefi la cuțite, la doi pași de semifinală
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, Antena 1 difuzează penultimul battle din sezonul 7 Chefi la cuțite. La doar doi pași de semifinală, concurenții vor primi o nouă provocare din partea Ginei Pistol, iar proba le va testa...
Serviciul de email marketing furnizat de