x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arome asiatice

Arome asiatice

de Simona Lazar    |    14 Feb 2007   •   00:00

Retete speciale pentru Noul An Chinezesc
Din sumar: Food world I Agenda gurmanda I Bucatar de rezerva I Meniuri cu timbru I Pauza de cafea I O lingura plina cu dragoste I Spre un alt ""romantism"" I Inlocuitori pentru carne I Sihastria unui gurmand I Armonii, arome si caolin din tara Mandarinilor I Preparate norocoase I Anul Nou chinezesc reaprinde flacara iubirii I Recomandarea saptamanii - Rafinamente chinezesti I Saptamana purificarii I Caiet de retete I


Reteta de suflet

editorial de SIMONA LAZAR
Aflu ca e la moda sa-ti serbezi ziua de nastere ori onomastica, la slujba, apeland la serviciul de catering al restaurantelor chinezesti. Cineva imi povestea deunazi cum decurge o astfel de aniversare: sarbatoritul vine la birou cu "fluturasul-meniu" al restaurantului, fiecare coleg arata cu degetul ce preparat isi doreste, se socoteste cate portii de "pachetele de primavara", cate de "baozi" sau "jiaozi" au fost cerute, dupa care se face comanda telefonic si… se asteapta. In acest rastimp, sarbatoritul (si ajutoarele lui) asaza pe mese improvizate farfurioare si paharele de plastic, pune la indemana servetelele (eventual, din cele cu bradulet colorat, ramase din seara de Revelion - revelionul nostru, nu al "lor"), deschid sticlele de apa plata si apa minerala, prepara cafeaua… Cand sunt toate gata, soseste si comisionarul la usa biroului, cu pachetele si pachetelele lui. Se face "strigarea", fiecare primind cutiuta de carton cu felul de mancare comandat. Daca s-a mai incurcat cate o comanda, nu-i bai, caci oricum colegii se invita sa guste unul de la altul. Si fiindca mancarea chinezeasca e picanta, nu trece mult si zarva se potoleste. Nevoia de a stinge cu ceva focul condimentelor amestecate ii face pe "invitati" sa-si aduca aminte de cel de dragul caruia s-au adunat. Mainile se intind spre paharele care se umplu - dupa inspiratia si bugetul sarbatoritului - cu vin, sampanie sau bere. Mai nou, aflu ca la unele restaurante chinezesti din Capitala se organizeaza "Valentine’s Day". No comment! Si asta cu doar cateva zile inainte de celebrarea Anului Nou Chinezesc (in noaptea de 17 spre 18 februarie), unde, pe langa chinezii din Bucuresti, nu vor ezita sa participe si romanasii nostri. Ce, strica un Revelion in plus? Si inca unul care dureaza… 15 zile!

De dragoste, pe chinezeste

Cu cateva luni in urma, pe cand ne gandeam ce cadou sa facem unor tineri la care tinem foarte mult si care urmau sa-si uneasca destinele, ne-a iesit dinainte un serviciu de ceai din portelan foarte fin, prin care puteai privi in zare ca printr-o coaja de ou. Am fi trecut poate pe langa el, daca patroana magazinului de antichitati nu ne-ar fi semnalat o particularitate: doua dintre cele sase cesti de ceai aveau desenate, in interior, cate doua pasari cu aripi intinse in zbor. Ni s-a spus atunci ca acele doua cesti erau anume facute pentru a sorbi ceaiul aromat al iubirii doi tineri casatoriti. Un ritual stravechi, care imbraca Orientul Indepartat intr-o aura romantica. Asa cum in gusturi si arome oriental-romantice va invaluim si noi, astazi.
  • simona.lazar@jurnalul.ro
  • ×