x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arta gătitului în post

Arta gătitului în post

de Veronica Bectas    |    23 Noi 2011   •   21:00
Arta gătitului în post

Atunci cand esti in situatia de a te limita la anumite ingrediente, important este sa cunosti bine reteta principala, ca apoi sa 'te joci' cu ea, pentru cei care vor sa se simta 'satui' si in post. Sa presupunem ca vrem sa preparam o:

Mancare de ciuperci cu praz, pentru care avem urmatoarele ingrediente: 500 g ciuperci, 4 fire de praz, o ceapa mica, suc de roflii, sare, piper si 4 catei de usturoi (dupa dorinta). Modul clasic de preparare este: Ciupercile spalate fli curatate le tai felioare grosute fli le inabufli cu ceapa taiata fideluta, cu un praf de sare, ulei fli o jumatate de cana de apa. Partea alba a prazului o tai felioare rotunde, groase de 1 cm, le calesti in ulei, apoi le pui peste ciuperci fli adaugi o jumatate de cana suc de roflii si o jumatate de cana de apa, usturoiul pisat (dupa plac). Dregi de sare fli piper fli dai la cuptor pana scade la jumatate sosul. Buun.

Avand baza, poti lucra pe reteta, adaugand alte ingrediente, cum ar fi cartofi fierti, cartofi la cuptor, paste, masline, verdeata etc. Sa le luam pe rand.

Cartofii: ii cureti, ii tai cubulete si ii pui la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierti ii scurgi de apa si ii lasi la cald pana cand ii pui primii pe farfurie, deasupra montezi, cu o lingura, mancarea de ciuperci si presari verdeata (marar si patrunjel) cat mai artistic. Cartofii la cuptor sunt cei preparati astfel: cureti cartofii, ii tai bucati mari, pe lung, ii presari cu putina sare, piper si ii tavalesti printr-un sos de pasta de bulion, apoi ii montezi intr-o tava in care ai pus putin ulei si putina apa (depinde de cantitate si marimea tavii). Dai cartofii la cuptorul incins, la foc potrivit, ii intorci dupa 20 de minute si ii lasi pana cand sunt bine patrunsi, (ii mai incerci), dupa cum este cuptorul sau cat de grosi sunt cartofii. Ii servesti tot ca baza a mancarii noastre.

Pastele le prepari clasic si le pui tot ca baza. Dar poti folosi tot felul de paste, de la fidea la melcisori (dupa plac).

Maslinele le poti adauga in mancare dupa ce le-ai scos samburii si le-ai dat un clocot. Le scoti din apa, le scurgi si le adaugi in mancare inainte de a pune usturoiul. In cazul acesta, poti adauga la mancare si o foaie de dafin.

Verdeata este nu numai un aliment, ci si un ornament deosebit, care atrage meseanul. Deci, poti adauga marar si patrunjel in mancare, dar si sa o ornezi cat se poate de artistic. Asta ramane la latitudinea gospodinei.

Pentru a completa o masa satioasa, poti folosi salatele de sezon: muraturile, cum ar fi castravetii murati, ardei grasi umpluti cu varza, un 'asorte' de gogonele, ardei grasi, varza rosie, pepenasi, morcovi, telina, conopida si alte alea pe care o buna gospodina le pune in acelasi borcan ca sa zapaceasca meseanul. Daca le tai felioare si faci 'greseala' sa le pui intr-un castron in care torni doua cani din zeama lor imbunatatita cu trei catei de usturoi pisat si ceva ardei iute, apoi, mancarea de post devine una regeasca. Pofta buna!

×
Subiecte în articol: culinar