x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Astăzi incep pregătirile pentru masa de Crăciun

Astăzi incep pregătirile pentru masa de Crăciun

de Maria Belu    |    20 Dec 2007   •   00:00
Astăzi incep pregătirile pentru masa de Crăciun

Tăierea porcului de Ignat, 20 decembrie, zi in care creştinii il celebrează pe Sfăntul Ignatie Teofanul, este un obicei romănesc, dar in spatele acestei datini există o legendă.

Tăierea porcului de Ignat, 20 decembrie, zi in care creştinii il celebrează pe Sfăntul Ignatie Teofanul, este un obicei romănesc, dar in spatele acestei datini există o legendă.

Se spune că un bărbat, pe nume Ignat, vrănd să taie porcul, din greşeală şi-a lovit tatăl cu securea in cap. Bătrănul a fost ingropat, iar fiul, răvăşit de drama pe care a creat-o, a plecat in lume şi, căindu-se, a primit mila de la Dumnezeu şi Sfăntul Petru. Povestea, deşi incălcită, vorbeşte in termeni creştini despre păcat şi recunoaşterea lui. Se spune că in această zi, creştinii trebuie să se ocupe doar cu tăiatul porcului, altă muncă fiind interzisă. Cei miloşi ar fi bine să nu participe la tăierea porcului, deoarece acesta va muri greu, iar carnea lui nu va mai fi bună.

BUCATE ALESE. In Maramureşul istoric, obiceiul tăierii porcului se păstrează din moşi strămoşi ca nicăieri altundeva in Romănia. "Ignat, Ignat, porc umflat", spun moroşenii cănd taie godacul, in dimineaţa geroasă a zilei de 20 decembrie. Şi parcă, in această zonă, bucatele sunt mai gustoase decăt in altă parte a ţării, deoarece sarmalele, cărnaţii, caltaboşul se prepară după reţete păstrate cu grijă din generaţie in generaţie de oameni gospodari. Ca să aflăm mai multe secrete legate de preparatele ce se pregătesc in această zonă pentru masa de Crăciun, am stat de vorbă cu Ion Tătăran, gospodar din Lăpuşel, Maramureş, pe care l-am cunoscut la Tărgul Ţăranului Romăn (tărg organizat de grupul de iniţiativă "Radu Anton Roman" in Piaţa Amzei incepănd cu 8 decembrie, sămbăta şi duminica, pănă la Crăciun). "Aceste reţete se pregătesc numai in partea de nord-vest a Ardealului şi sunt vechi de sute de ani", ne-a mărturist el. Bucureştenii nu sunt insă singurii care pot aprecia gustul minunat al preparatelor din Lăpuşel. "In perioada

18-27 ianuarie" - ne spune Ion Tătăran - "suntem invitaţi la Marele Tărg de la Berlin «Săptămăna Verde», tărg la care participă producătorii de produse tradiţionale şi ecologice. Şi, ca să nu plecăm cu măna goală, l-am rugat să ne dea căteva dintre reţetele bucatelor pregătite cu grijă pentru masa sfăntă de Crăciun.

Reţete:

CALTABOŞ. Organele de porc: limba, inima, plămănii, rinichiul, ficatul, capul de porc se fierb cu sare, piper, cimbru, măghiran şi orez. După fierbere, se toacă şi se umple maţul de porc, se leagă şi se fierb din nou. Se pun apoi in apă rece.

CÃ...RNAŢI. Carnea de porc, potrivit de grasă, se pune la maturat cu sare. Se toacă, se amestecă bine cu boia, piper şi usturoi. Se introduce in maţul de porc şi se formează cărnaţii. Aceştia se pun in afumătoare, inşiraţi pe beţe de lemn, la fum rece din rumeguş de fag, timp de patru-cinci zile, alternativ cu aerisirea.

PIEPT DE PORC RULAT. Foloseşti piept de porc nu foarte gras, cărnăciori ardeleneşti, sare, piper, boia, usturoi. Pieptul de porc se pune la maturat intr-un baiţ de condimente şi se ţine opt-zece zile la o temperatură de 4-6 grade C. După maturare, pieptul se spală cu apă rece şi se ţine la scurs o zi. Apoi se rulează, introducăndu-se in interior un cărnăcior ardelenesc, după care se leagă cu sfoară. Se fierbe la o temperatură de 85-90 de grade C, timp de două-trei ore, apoi se lasă la scurs o zi, după care se aşază pe beţe de lemn şi se ţine la afumat 8-12 ore, cu fum din rumeguş de fag, la o temperatuă de 45-50 de grade C.

maria.belu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: gastronomie porc