x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Astazi Sfanta Maria, maine Sfanta Ana

Astazi Sfanta Maria, maine Sfanta Ana

08 Sep 2004   •   00:00

La Multi Ani tuturor celor care poarta aceste minunate nume! Sa va bucurati de tot ceea ce este mai bun in viata si, mai ales, de apropierea celor dragi! Acum, cedati ziarul in mainile acestora si, doar pentru astazi, nu mai cititi randurile de mai jos intrucat doresc sa le fac cateva sugestii pentru cadoul dumneavoastra.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Vorbim intre noi, cei care avem misiunea de a face o astfel de zi cat mai frumoasa pentru mamele, sotiile, fiicele noastre sau alte cunostinte. Sa ne orientam putin printre vinurile care ar putea fi oferite in dar sau asupra celor care ar urma sa sustina atmosfera festiva. Desi se merge simplificator pe formula: femeie = vin dulce, aceasta axioma este de multa vreme contrazisa de realitate.

Femeile sunt in mod constant mult mai sincronizate cu schimbarile si, in general, foarte curioase. De aceea, aplicarea unui sablon le va multumi doar pentru ca v-ati gandit la ele, dar nu inseamna neaparat "punct ochit, punct lovit". Doar daca stiti ca optiunea dragei dumneavoastra Marii sau Ana este clar dulcele, indreptati-va spre o Tamaioasa Romaneasca sau o Busuioaca de Bohotin (Rezerve XX - recomandare). Puteti sa cautati si un Muscat bun sau o Feteasca Regala demidulce. O Babeasca ar putea fi interpretata ca o gluma rautacioasa. Pentru vinurile moderne, seci si demiseci, Feteasca Neagra din Private Reserve (Cramele Prahova) vine cu argumentul - pe langa calitati indiscutabile - al elaborarii de catre o femeie: Aurelia Visinescu. De altfel cred ca Feteasca Neagra ar putea fi prezenta cea mai potrivita acestor zile. Iisus este prezent printre noi si prin sangele sau, vinul rosu (eucharistia). Schwartz Madchentraube, Coada Randunicii, Swalowtail - adica Feteasca Neagra este simbolul nobilimii vinurilor rosii romanesti, iar potentialul sau a facut ca inclusiv oenologii firmelor straine instalate in Romania sa atinga culmea succesului.

Asadar dintr-o paleta generoasa puteti alege o Feteasca Neagra ’99 de Uricani, Black Peak - Vinterra, Swalowtail - Vinarte, sau una foarte placuta mie, dar si foarte greu de gasit, cea de la Institutul de Cercetari de la Valea Calugareasca. Aceasta din urma marcheaza definitiv memoria gustativa prin plinatate, rotunjime si prin atingerea tuturor caracteristicilor unui vin etalon. Intr-o reteta exclusivista, Feteasca Neagra este prezenta si in cupajul Millenium - Serve. Tot in cantitati mici, cei de la Murfatlar, ofera o Feteasca Neagra in gama 3HA.

Asadar, avem de unde alege. Trebuie totusi sa nu cadem prada impulsului generat de vreo reclama "pentru cei puternici". Femeile sunt puternice, dar si sensibile.

×
Subiecte în articol: gastronomie feteasca feteasca neagra