x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Atelier de arte tradiţionale

Atelier de arte tradiţionale

de Carmen Dragan    |    27 Apr 2011   •   17:43
Atelier de arte tradiţionale

În cadrul Târgului Tradiţional de Florii şi de Paşte, ce a avut loc săptămânile trecute (14-15-16 aprilie şi 18-23 aprilie) s-a organizat  un atelier de arte tradiţionale. Acolo am cunoscut-o pe Valeria Fercal, din satul Paltinu, comuna Moldoviţa din judeţul Suceava, la doar 3 km de Mănăstirea Moldoviţa. Ea i-a învăţat pe copii să încondeieze ouă. Tanti Valeria a deprins această artă de mică, de la o bătrână din sat. Apoi ea şi-a învăţat copiii, vecinii şi prietenii.

Arta scrierii ouălor
Uşor, uşor, tanti Valeria mă iniţiază şi pe mine în arta încondeierii. Aflu de la ea mai întâi care sunt motivele care apar pe ouăle din Bucovina: "Cărarea rătăcită, bâta ciobanului, creasta cocoşului, plugul, grebla, frunza de stejar, crucea de pe pască, coada de berbec – acestea sunt elementele pe care le veţi găsi pe ouăle noastre". Iată şi care ar fi etapele de realizare a ouălor închistrite: "Se ia oul, se găureşte cu un ac de seringă, se scoate gălbenuşul şi albuşul, se spală bine, se usucă. Apoi se pune la încălzit într-un tub cu miere de albine. Cu chi­seliţa începem să încondeiem. Trebuie lucrat cu două chiseliţe, cu una încondeiez, iar una se lasă la încălzit, pentru că se răceşte foarte repede. Prima oară se face conturul în alb, cu ceară. Se pune oul în vopsea galbenă. Ce vrem să rămână pe galben scriem atunci. Apoi îl punem în vopsea roşie, scriem ce vrem să rămână pe roşu şi apoi punem oul în vopsea neagră. La o sursă de căldură ştergem oul cu şerveţel. Se dă cu un lac fără diluant ca să primească rezistenţă şi luciu".

Harul  pe care îl are tanti Valeria a plimbat-o peste tot prin ţară şi străinătate, prin televiziuni şi prin diverse târguri, unde îi învaţă pe copii şi pe tineri arta închistririi ouălor. Ea a fost în Suedia şi în Ungaria, unde a prezentat încondeiarea ouălor de Bucovina.

×