x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Atunci când în bucătărie aromele se împletesc

0
Autor: Simona Chiriac 09 Iul 2009 - 00:00
Atunci când în bucătărie aromele se împletesc
Vezi galeria foto

O fâşie îngustă de pământ, strecurată între Anzi şi Oceanul Pacific. Chile, o ţară care întâlneşte toate contrastele: briza oceanului, deşert, fiorduri, vulcani, gheţari. În nord, acolo unde se întinde deşertul Atacama, se află Valle de la Luna (Valea Lunii).



Frământat de torentele şi vânturile de demult, ţinutul s-a transformat într-o copie fidelă a suprafeţei selenare. Lacuri acum secate, acoperite cu un strat de cristale albe de sare. Stânci răsucite în fel şi chip, roci ce-şi schimbă culoarea o dată cu răsăritul sau apusul soarelui, devenind albastre, verzi sau roşii. Turiştii spun că cel mai frumos este să vii aici în nopţile cu lună plină, atunci când Luna de deasupra se oglindeşte în Luna de jos, de pe pământ. Iar undeva, între ele, se află oamenii.

Cu cât cobori către sud, peisajul se schimbă, făcând loc vegetaţiei, pădurilor, lacurilor şi insulelor, tot mai aproape de Antarctica. De altfel, Chile este considerată a fi cea mai lungă ţară din lume (de la nord la sud având nu mai puţin de 4.200 kilometri).

Varietate culinară
Varietatea geografică este evidentă şi în caracteristicile bucătăriei chiliene. Vietăţile marine, legumele, carnea de vită şi fructele sunt principalele ingrediente ce se regăsesc în preparate tradiţionale precum cazuela, empanada, humitas sau curanto. Influenţe spaniole, germane, italiene, franceze, dar şi orientale. De pe plantaţiile din regiunea Arica se obţin măslinele Azapa, considerate a fi la fel de gustoase precum cele greceşti. Porumbul (choclo), moştenire a vechilor civilizaţii mayaşă şi aztecă, este alimentul de bază al unei populaţii indigene - Mapuche - creatorii unor mituri şi legende fabuloase. Chirimoya şi lucuma sunt două fructe mai puţin cunoscute, dar care merită gustate.  

Pollo Escabechado (Pui marinat) este o reţetă, foarte populară, care se prepară din două kilograme de carne de pui prăjită, două cepe şi doi morcovi feliaţi, 6 boabe de piper, o frunză de dafin, o jumătate de cană cu oţet din vin, sare şi ulei. Într-o tigaie se pun toate ingredientele şi se lasă la foc mic, aproximativ 90 de minute. După ce se răceşte, se pune carnea pe un platou, iar de jur împrejur se aşază legumele. Se strecoară supa, se îndepărtează uleiul de la suprafaţă şi se toarnă peste pui. Se lasă în frigider până când lichidul se încheagă şi se transformă în aspic. Se serveşte cu frunze de salată, felii de roşii, mazăre, fasole sau inimi de anghinare.

Supă rece de avocado
Ingrediente: două bucăţi mari de avocado, două căni cu supă de pui, două căni cu lapte rece, suc de lămâie, două linguri cu coriandru verde tocat, o roşie fără coajă şi seminţe, tăiată cubuleţe, piper cayenne, piper negru măcinat, sare.

Preparare: Într-un blender se mi­xează miezul de avocado împreună cu supa de pui. Se toarnă lapte cât să se obţină o supă mai groasă. Se adaugă sucul de lămâie (cam o lingură şi jumătate), apoi piperul cayenne şi cel negru, sarea. Se toarnă supa în boluri şi se decorează cu coriandru şi cubuleţe de roşii. Se serveşte imediat ca să nu-şi schimbe culoare. Este ideală în zilele călduroase, având un efect răcoritor.

Meringue cu miere
Ingrediente: 6 linguri cu miere, 6 linguri cu vin alb, 4 ouă, o jumătate de cană cu migdale, un vârf de cuţit cu sare.

Preparare: Într-o tigaie se pun pe foc mierea şi vinul, lăsându-le să dea în clocot. Se amestecă foarte des cu o lingură de lemn. Se ţine pe foc până când compoziţia devine de consistenţa siropului. Albuşurile se mixează cu un praf de sare până când se întăresc. Se toarnă în fir subţite siropul peste albuşuri, mixând în continuare. Se pregătesc cupe şi se toarnă crema cu miere. Se decorează cu migdale prăjite şi zdrobite uşor.

Sos de ardei iute
Ingrediente: 24 de ardei iuţi, un căţel de usturoi, o cană cu oţet, trei sferturi de cană cu ulei, o linguriţă cu sare.

Preparare: Ardeii iuţi se curăţă de seminţe şi vinişoare, apoi se taie în fâşii. Se aşază într-un bol şi se toarnă oţetul. Se lasă peste noapte, având grijă să se amestece de câteva ori cu o lingură de lemn. Se strecoară, păstrându-se oţetul. Se mixează ardeii într-un blender împreună cu usturoiul, sarea şi oţetul păstrat (pentru un sos mai puţin picant se va folosi oţet proaspăt). Se mai pune şi uleiul, obţinându-se o compoziţie de consistenţa maionezei. Sosul de ardei iuţi se serveşte cu friptură de porc (Chancho a la Chilena) sau cu preparate pe bază de peşte sau pui.

Citeşte mai multe despre:   două,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare

Chef Iosif Ștefănescu face echipă cu chef Sorin Bontea în cea de-a patra confruntare
Galerie Foto Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a patra confruntare a celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Având în vedere că Sorin Bontea a adjudecat amuleta care îi...

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”

Frații Ristei despre experiența Asia Express – „Aș mânca și o bucată de lemn”
Galerie Foto Florin Ristei și-a luat fratele mai mare, Dan, și împreună au pornit pe Drumul Comorilor, în Asia Express. Aventurieri din fire, cei doi se bucură din plin de această experiențã, dar recunosc faptul că au și...

România se promovează prin festivaluri de folk

România se promovează prin festivaluri de folk
Galerie Foto Trendul lansat în Vama Veche, prin organizarea festivalurilor de muzică folk și rock, de la începutul anilor 2000, le-a dat idei bune de promovare turistică și altora, iar rezultatele încep să se vadă, în...

Marocul, o destinație mereu însorită

Marocul, o destinație mereu însorită
Galerie Foto Românii încep să guste din ce în ce mai mult vacanțele complexe, iar Marocul este pe lista celor care vor să viziteze cât mai multe destinații, în circuite turistice. Tendința de ultim moment este aceea de a...

Salina Turda, între distracție și tratament

Salina Turda, între distracție și tratament
Salina Turda este una dintre atracțiile turistice de top ale României, atât pentru modul în care a fost amenajată – asemenea unei baze intergalactice – dar și pentru tratamentele balneare care se pot face...

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!

Când găteşti, ţine-ţi copilul aproape!
Ori de câte ori găteşti, cheamă-ţi copilul în bucătărie şi preparaţi mesele împreună. Cel mic va accepta provocarea, mai ales dacă vei prezenta totul ca pe-o joacă, şi va învăţa o mulţime de lucruri no...

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor

Cristian Denis este câștigătorul celei de-a zecea ediții iUmor
Câştigãtorul celei de-a zecea ediţii iUmor, din cel de-al şaptelea sezon al show-ului i-a cucerit pe juraţi încã din primele momente pe scena show-ului. “Sunt Cristian Deniş şi sunt scamator!”, şi-a...

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite

Paramedicii ISU, juraţi în cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 se anunţã una foarte durã. Se vor face reproşuri, se vor lansa critici usturãtoare, tensiunea va pune stãpânire...

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!

(P) Reducerile continua in campania Cyber Week!
Exista oferte dupa Black Friday? Daca v-ati pus aceasta intrebare raspunsul este simplu! Da, exista, in noua campanie de reduceri Cyber Week iar discounturile ajung pana la 80%. La SomProduct veti gasi o...

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate

Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti - amânate
Concertele pe care Lara Fabian le avea programate în Craiova şi Bucureşti au fost amânate, din cauză că artista este bolnavă. Show-urile erau programate duminică, în Craiova şi luni şi marţi - în...

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Show-ul Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a 11-a ediție a actualului sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Grigore Gherman, cu o transformare în Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, a fost aseară lider de audiență la...

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro

Relaţie magică între Al Pacino şi Robert De Niro
Relaţia între Al Pacino şi Robert De Niro (foto) este „magică”, a declarat emblematicul regizor american Martin Scorsese, cu câteva zile înainte de lansarea filmului „The Irishman”, relatează sâmbătă AF...

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"
Cea mai mare plăcintă cu mere din această toamnă, în lungime de peste zece metri, va fi atracţia principală a celei de-a treia ediţii a Festivalului Mărului, care va avea loc în weekend, în Parcul "Alexandru...
Serviciul de email marketing furnizat de