x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ayurveda, magia din inima Capitalei

Ayurveda, magia din inima Capitalei

de Gabriela Boeriu    |    22 Oct 2008   •   00:00

Am vizitat recent unul dintre acele locuri care te fac “să respiri” o nouă percepţie asupra vieţii o dată ce ai simţit bunăvoinţa unitară a celor de aici. Ai tendinţa să păşeşti încet, de teamă să nu deranjezi. Asta probabil pentru că întreaga atmosferă, începând de la ambianţă, continuând cu mâncarea sau servirea şi terminând cu muzica sau decorul, te îndeamnă la linişte şi regăsire… de sine.


Mâncare sănătoasă

Despre Casa Satya este vorba, pe  Banu Manta, o stradă obişnuită din Bucureşti, ce face notă discordantă pozitivă prin perspectiva bio, naturală, sănătoasă oferită clienţilor şi de care mulţi probabil că încep să uite, pierduţi fiind printre gusturile nociv-gustoase ale produselor din comerţ. Am început prin a vă detalia farmecul locului, o să vă “aştern” acum  argumentele. În prepararea reţetelor (inspirate din milenara înţelepciune ayurvedică a Indiei) se foloseşte numai zahăr de trestie, făină integrală. Pentru a obţine sucul proaspăt al legumelor se utilizează un aparat special, ce nu distruge enzimele. De asemenea, orice fel de mâncare este preparat cu apă ionizată alcalină – o apă ce şi-a dovedit în mii de studii proprietăţile de reîntinerire, neutralizare a radicalilor liberi, vindecare, detoxifiere şi echilibrare a întregului organism.

 

“Raiul” din Bucureşti

Ce părere aveţi despre aerul ionizat? Sau mai bine zis cum v-aţi simţi dacă aţi respira aer curat, adică filtrat şi îmbogăţit cu ioni negativi într-o concentraţie similară aerului după o ploaie torenţială? Cei care după o zi obositoare de lucru închid ochii şi se imaginează lângă o cascadă au ocazia acum să simtă măcar… aerul din jurul cascadei. Dacă numai atât le permite timpul… Cu gazda de la această oază de sănătate m-am amuzat un pic. I-am spus că mi se pare că am făcut numai lucruri bune în viaţă, pentru că acum mă simt ca în Rai. Citisem în prezentare de această comparaţie, dar aveam să cred abia după ce am văzut şi am simţit pe pielea mea. Lumina de aici este full spectrum, compoziţie similară cu cea a soarelui şi, cu toate că vă aflaţi în interior, beneficiaţi de aceleaşi proprietăţi tămăduitoare şi de stimulare a imunităţii precum cele ale luminii solare.

Dacă odată instalat confortabil la masă v-aţi făcut testul pentru a afla ce “dosha” sunteţi şi v-aţi ales  mâncarea preferată, daţi-mi voie să vă mai spun că în curând acest loc mai pregăteşte şi alte surprize… ecologice. Pentru ca aura dumneavoastră să capete luminozitate…

Ceainărie, magazin online, sală de cursuri, Samadhi tank, saună cu ozon, masaj ayurvedic sunt opţiuni de recreere a fizicului şi psihicului şi tot atâtea oferte din care puteţi alege. Şi dacă v-aţi hotărât, recomandarea este să vă neglijaţi (măcar pe perioada şederii aici) ceasul şi să savuraţi clipele. “Mulţi oameni uită cum este să mănânci liniştit, să te concentrezi asupra calităţii mesei şi nu asupra cantităţii. Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cum te simţi, zice o vorbă. Trebuie să ne reeducăm şi, chit că ia ceva mai mult timp, trebuie să facem acest efort. Este în avantajul sănătăţii noastre şi merită”, ne-a spus Luca Pintilie, proprietarul restaurantului.

 
“Deşi restaurantul e deschis de multă vreme, lumea vine la noi pentru că avem produse naturale, ce ajută foarte mult corpul uman atât de agresat, nu numai prin poluarea exterioară, dar şi, dacă vreţi, prin cea interioară… Cred că în curând lumea va începe să realizeze cât de mult înseamnă o masă corectă şi câtă energie ne oferă ea”
Luca Pintilie, proprietarul restaurantului

TORT DE NĂUT ŞI PRAF DE ROŞCOVE
Ingrediente: două căni de năut bine fiert şi clătit (200 g), 1/3 cană suc de portocale (100 ml), un beţişor de vanilie (2 g), coaja de la o portocală, 4 ouă mari, o cană zahăr brun (200 g), o jumătate de cană de pudră de roşcove (50 g), 15 g praf de copt, 7 ml soda (sifon), 7 g sare, o cană de nuci tocate (100 g); glazură: 120 ml suc de portocale (1/2 cană), coaja de la o portocală, 10 jumătăţi de caise uscate, 30 g miere, un vârf de cuţit de cardamom (0,5 g).
Preparare: Se coc nucile în cuptor. Se unge uşor o tavă rotundă de 20 cm şi se pune hârtie de copt cerată. În robotul de bucătărie se mixează la viteză maximă năutul şi sucul de portocale. Se adaugă vanilia, coaja de portocală şi ouăle, amestecând bine după ce se pune fiecare ingredient. Într-un bol mediu se amestecă împreună zahărul, pudra de roşcove, praful de copt, sarea şi soda. Se adaugă în robot şi se mixează foarte bine. Se pun nucile. Se toarnă compoziţia rezultată în tavă şi se ţine în cuptor 40-50 de minute, verificând după 40 de minute dacă o scobitoare introdusă în mijloc iese uscată. Când este gata, se lasă să se răcească în tavă cel puţin 15 minute, apoi se scoate şi se mută pe un platou. Se glazurează şi se garniseşte cu felii de mango şi mure proaspete.

×
Subiecte în articol: bucătărie vegetariană