x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bacsisul - intre nevoie si exces

Bacsisul - intre nevoie si exces

01 Sep 2004   •   00:00
Bacsisul  -  intre nevoie si exces

GASTRONOMIE

Salariul unui ospatar nu-i ajunge adesea nici pentru a-si plati chiria. Amabilitatea, promptitudinea si, de multe ori, carisma sunt esentiale pentru un trai decent. Atunci cand vine vorba de bacsis, ospatarii au pareri impartite: unii spun ca sunt multumiti de oricat de mic sau de mare ar fi, altii ca este insuficient. Insa toti sunt de acord ca banii care le rasplatesc amabilitatea le asigura traiul zilnic.
CRISTINA CATANA

Ospatarii primesc bacsis atunci cand se intrunesc mai multe conditii: servirea ireprosabila, atmosfera din local, mancare de calitate. Uneori si aspectul celui care serveste cantareste foarte mult. Aurel Ristea, chelner in barul "La 80", spune ca o doamna i-a lasat bacsis 1.500.000 de lei, la o nota de plata mult mai mica, pentru ca i-au placut suvitele lui. El este o exceptie, in general, in cazul barbatilor aceste situatii sunt mai rare. Fetele sunt cele care primesc un bacsis mai gras. Un ospatar de la restaurantul "La Canberra" recunoaste ca atunci cand merge intr-un alt local lasa un bacsis mai mare daca este servit de o fata. "Normal ca las bacsis mai mare ospataritelor, imi place sa mi se aduca mancarea de catre o fata cu picioare frumoase, de exemplu... ma binedispune si-mi deschide apetitul", recunoaste zambind ospatarul.

PACALEALA. Daca se mai intampla ca din cauza unei uniforme care sta "un pic mai ciudat" fata sa para insarcinata, atunci bacsisurile vor fi si mai grase. Aurel Ristea povesteste ca o colega de-a lui a patit acest lucru si ca in ziua respectiva "a facut mai multi bani decat toti ospatarii la un loc".

In medie, bacsisul nu trebuie sa fie mai mic de 10% din totalul notei de plata. Carmen, picolita in "Ristorante-Pizzeria Italia", spune ca se intampla sa primeasca si "un ciubuc" de 30% sau chiar 40%, atunci cand servirea este foarte buna.

Parerile sunt impartite si in cazul unui bacsis foarte mic. Carmen spune ca ei ii este indiferent, atat timp cat el exista. Aurel Ristea, de partea cealalta, spune ca daca primeste 5.000 ii da clientului inapoi politicos si ii multumeste oricum. Ne intrebam noi ce s-ar intampla daca, dimpotriva, clientul i-ar scapa o bancnota de 500.000 in loc de una de 50.000?

Chiar daca pare ciudat, cele mai mari bacsisuri se fac atunci cand localul este mai gol. Aurel Ristea motiveaza ca in acest caz ai mai mult timp sa te ocupi de client, "sa il bibilesti, sa ii lasi impresia ca el este singurul care conteaza".

FRATESTE. La sfarsitul zilei, bacsisul se pune "la oala" si este impartit in mod egal intre bucatar si ospatari. Aurel Ristea spune ca regula aceasta a fost introdusa in 1994 de francezii care au deschis in Bucuresti un hotel foarte mare. Mai sunt cazuri, spune el, cand "de la masa clientului pana la bar, bacsisul se micsoreaza", dar acestea sunt destul de rare. Mai in gluma, mai in serios, marturiseste ca "in zilele fara chef" se face ca munceste, ca oricum le ia banii celorlalti colegi.

Clientii localurilor au si ei parerile impartite. Ionescu Mihaela spune ca, de obicei, lasa bacsis 10% din valoarea notei pentru ca "oricum chelnerii au salarii si mai mult de atat nu sunt sigura ca ceea ce ii las eu peste valoarea notei ii ramane lui". Pe de alta parte, Marian T. este de parere ca numai ospatarii din localurile de lux merita bacsisuri mari "pentru ca acolo servirea este intotdeauna ireprosabila".

Bacsisul ar trebui sa fie un supliment, o recompensa pentru felul in care ospatarul si-a tratat clientul! Clientul trebuie sa stie ca ospatarul primeste un salariu decent si ca nu este obligat sa-i lase in nici un fel bacsis daca nu a fost multumit. Din pacate insa, lucrurile nu stau asa, iar practicantii acestei meserii traiesc de pe urma amabilitatii lor si, cei mai norocosi, de pe urma zambetului frumos.
×
Subiecte în articol: gastronomie bacsis aurel ristea