GASTRONOMIE
Bacsisul nu este un obicei de traditie orientala, asa cum suntem tentati sa credem. El este practicat in toata lumea si uneori chiar contabilizat.
IRINA COBUZ
MULTUMIRE. Ospatarii sunt categorici cand vine vorba de bacsis: Trebuie dat! "Nu se mai foloseste termenul bacsis, este jignitor pentru noi. Acum se spune "tips"", spune Dobre Mihai, un ospatar care se considera din vechea generatie.
SPAGA. Cand oferi o suma la intrarea in restaurant pentru a fi sigur de serviciile pe care le vei primi, se poate vorbi de spaga, spune maestrul bucatar Henrik Sebok: "Nu este nici elegant nici corect. Chelnerul trebuie sa fie egal pentru toata lumea, serviciile trebuie sa fie aceleasi". "Tips"-ul nu este considerat dezonorant de ospatari. Si nici clientul nu trebuie sa creada ca da pomana. Sunt bani castigati cinstit prin prestarea unor servicii. "Este chiar jignitor sa nu primesti bacsis din partea unui client multumit, care il ofera cu placere", este de parere Bogdan Piele, sef-bucatar la restaurantul "Museum".
CODUL OSPATARULUI
Nota de plata se aduce intr-o mapa speciala si doar atunci cand este solicitata de catre client printr-un semn discret. Chelnerul nu trebuie sa ramana langa masa sau sa deschida mapa cu factura in prezenta clientului. Ospatarul trebuie sa aduca restul chiar daca clientul ii da de inteles ca-l poate pastra. Doar dupa plecarea clientului, bacsisul este insusit.