x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Berea in felurite bucate

0
09 Ian 2008 - 00:00

Berea in bucate! Iată o asociere cel puţin curioasă! Cine ar fi crezut că berea, băutura care „face valuri" pe timp de vară, poate fi un ingredient savuros pentru preparate speciale?! Intr-adevăr, puţine gospodine de pe la noi ştiu că berea poate fi folosită in bucătărie la fel de bine ca orice alt ingredient.

Berea in bucate! Iată o asociere cel puţin curioasă! Cine ar fi crezut că berea, băutura care „face valuri" pe timp de vară, poate fi un ingredient savuros pentru preparate speciale?! Intr-adevăr, puţine gospodine de pe la noi ştiu că berea poate fi folosită in bucătărie la fel de bine ca orice alt ingredient.

Eu insămi am descoperit „secretul" intămplător, atunci cănd un prieten bucătar m-a invitat să degust căteva dintre preparatele sale cele mai alese: curcan umplut, găscă la cuptor, pui cu ciuperci. Toate aveau in compoziţie bere. Ulterior aveam să incerc in propria bucătărie bunătăţile cu pricina. Acum vi le prezint şi dumneavoastră, să vă convingeţi ce minuni poate face berea in bucate.

Ingredient-minune

Tot prietenul cu pricina mi-a povestit că berea poate fi folosită pentru preparatele la cuptor, pentru supe, dar şi in patiserie. Prima regulă atunci cănd folosim berea pentru carne este asortarea! Berea neagră merge cu carnea roşie, iar berea blondă, cu cea albă! Exact ca in cazul vinurilor. Principalul rol al berii este de a frăgezi carnea. Tocmai de aceea licoarea este potrivită pentru carnea „mai grea", care se frăgezeşte după multe ore de stat la cuptor. Dar fiindcă berea dă şi o aromă aparte, ea poate fi asortată şi la peşte. „După imaginaţie, se poate inlocui cu succes apa din anumite preparate", mi-a şoptit mie bucătarul. Decăt să inăbuşiţi carnea in apă de la robinet, mai bine adăugaţi bere. Este mai „curată" şi are o aromă specifică. Iar in patiserie, berea face mai pufoase anumite aluaturi. Spre exemplu, cel de clătite sau cel pentru cornuleţe.

Găscă umplută

Ingrediente: o găscă, ficatul, inima, 300 g carne tocată, o legătură de pătrunjel, două ouă, o ceapă de apă, două chifle imbibate in lapte, sare, piper, bere.

Preparare: Se taie picioarele şi gătul găştei, se curăţă, se sărează şi se piperează atăt pe dinăuntru, căt şi pe dinafară. Organele se dau prin maşina de tocat, iar apoi se amestecă bine cu ceapa rasă, pătrunjelul tăiat mărunt, carnea, ouăle şi chifla stoarsă. Se umple găsca şi se coase pielea de la găt. Se pune in tavă, se adaugă apă şi se lasă la cuptor 3 ore. Din cănd in cănd se stropeşte cu supa respectivă. După două ore şi jumătate, in tavă se adaugă berea, cu care se şi stropeşte găsca. Cănd este rumenită, se scoate din cuptor.

Pui cu ciuperci

Ingrediente: un pui, o sticlă de bere, ulei de măsline, oregano, piper negru, sare, usturoi; sosul: Ciuperci tăiate, o ceapă, frunze de rozmarin, foi de dafin, usturoi, ulei de măsline, apă.

Preparare: Se deschide sticla de bere, iar jumătate din cantitate se pune deoparte intr-o cană. Sticla de bere se bagă in interiorul puiului şi se aşază (in picioare) intr-o tavă cu apă. Se unge puiul cu ulei şi se presară oregano, piper, sare şi praf de usturoi. Se imbracă in folie de aluminiu şi se lasă in cuptor pănă cănd se rumeneşte. |n timpul acesta se prepară sosul. Se taie ceapa solzişori şi se prăjeşte intr-o tigaie cu ulei incins. Cănd ceapa devine aurie se adaugă puţină apă, rozmarin, frunze de dafin şi usturoi tocat mărunt. Se lasă căteva minute pe foc, apoi se pun ciupercile tăiate lamele şi berea din cană.

Se dă focul incet şi se lasă să clocotească căteva minute. După un sfert de oră se toarnă puţin din sosul lăsat de pui (străns in sticla cu jumătatea din cantitatea de bere), se amestecă foarte bine şi se mai ţine cinci minute pe foc. Puiul se serveşte alături de sosul de bere.

Costiţă cu bere

Ingrediente: 5 costiţe de vită, 250 g bacon, două cepe, o sticlă de bere neagră, două ceşti de supă de vită, 250 g sos de roşii, două de linguri de ulei.

Preparare: Curăţaţi carnea de grăsime. Peste carne presăraţi o linguriţă de sare şi un vărf de cuţit de piper. Turnaţi cam două linguri de ulei intr-o cratiţă cu fundul gros şi puneţi-o pe foc. Cănd uleiul este incins, adăugaţi costiţele. Deoarece acestea lasă grăsime, aveţi grijă să vărsaţi din cănd in cănd surplusul de ulei din cratiţă. După ce s-au rumenit, costiţele trebuie scoase din ulei. Tăiaţi şunca in două, iar apoi puneţi-o in cratiţă cam cinci minute. Tot in cratiţă puneţi ceapa tăiată solzişori; se lasă să stea pănă cănd se căleşte (aproximativ cinci minute). Urmează sosul de roşii, supa, berea şi frunzele de dafin, care trebuie lăsate la fiert. Nu uitaţi să amestecaţi bine! Adăugaţi costiţele rumenite. Acoperiţi cratiţa cu un capac şi băgaţi-o la cuptor cam două ore. Este recomandabil ca după o oră să ridicaţi capacul şi să intoarceţi costiţele de pe o parte pe cealaltă. Acoperiţi cratiţa din nou şi puneţi-o la loc, la cuptor. Cănd carnea este gata, inchideţi cuptorul, adunaţi grăsimea de deasupra, scoateţi frunzele de dafin şi adăugaţi sare dacă este necesar. Serviţi costiţele „imbăiate" in sos.

Curcan umplut

Ingrediente: un curcan de 3 kg, 250 g slănină, două linguri de untură, o linguriţă de salvie uscată, o lămăie, 6 mere, doi căţei de usturoi, o lingură de miere de albine, 150 ml bere, 50 g sare, 5 g piper.

Preparare: Se curăţă curcanul, se spală, iar pulpele şi pieptul se impănează cu slănină. Pe dinăuntru se tapetează cu sare, piper şi salvie mărunţită bine. Se umple cu două mere, o lămăie şi doi căţei de usturoi. Curcanul se aşază in tavă, se unge cu untură, se toarnă un pahar cu 250 ml apă şi se bagă la cuptor, unde se ţine la foc mic aproximativ două ore şi jumătate. |n ultima jumătate de oră se unge periodic cu berea amestecată cu mierea de albine. Merele rămase se curăţă, se taie in felii şi se aşază in jurul curcanului. Măncarea este gata atunci cănd carnea rumenită uniform se pătrunde uşor cu furculiţa.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   cănd,   apă,   carnea,   ulei,   bere,   berea,   cuptor,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie
În luna februarie, AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1. Astfel, telespectatorii pot accesa platforma online şi pot viziona, de pe orice dispozitiv, primele patru episoade din cel de-al treilea...

SNAP! revine la Diskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: „Iubim muzica lăutărească!”

SNAP! revine la Diskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: „Iubim muzica lăutărească!”
Galerie Foto SNAP!, grupul muzical german care a împlinit 30 de ani de carieră, este unul dintre numele mari ale line-up-ului DISKOteka Festival 2020. Aceștia sunt așteptați să concerteze, din nou, pe stadionul „Dan...

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”, cel mai așteptat eveniment al anului

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”,  cel mai așteptat eveniment al anului
„Mariola”, „BO$$”, „My Heart”. Cu siguranță hiturile nu vor lipsi din cel mai tare show pe care Minelli îl va avea pe 30 mai la The Concert, evenimentul care va reuni, timp de 3 zile de poveste, cei mai ur...

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese: “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese:  “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”
Galerie Foto Cel mai nou sezon iUmor va avea marea premieră sâmbătă, 22 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1, iar Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au avut zile de audiții absolut surprinzătoare. Cu provocări nemaintâlnite...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public
Galerie Foto Cea de-a doua ediție premieră a celui mai dur reality-show a continuat aseară cu o cursă plină de adrenalină, la Antena 1. Cele nouă echipe de vedete care au acceptat provocarea Asia Express- Drumul Comorilor...

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi, iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi,  iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița
Galerie Foto La filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, actorii au avut parte de numeroase momente amuzante și de o serie de...

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...
Serviciul de email marketing furnizat de