x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Berea in felurite bucate

0
09 Ian 2008 - 00:00

Berea in bucate! Iată o asociere cel puţin curioasă! Cine ar fi crezut că berea, băutura care „face valuri" pe timp de vară, poate fi un ingredient savuros pentru preparate speciale?! Intr-adevăr, puţine gospodine de pe la noi ştiu că berea poate fi folosită in bucătărie la fel de bine ca orice alt ingredient.

Berea in bucate! Iată o asociere cel puţin curioasă! Cine ar fi crezut că berea, băutura care „face valuri" pe timp de vară, poate fi un ingredient savuros pentru preparate speciale?! Intr-adevăr, puţine gospodine de pe la noi ştiu că berea poate fi folosită in bucătărie la fel de bine ca orice alt ingredient.

Eu insămi am descoperit „secretul" intămplător, atunci cănd un prieten bucătar m-a invitat să degust căteva dintre preparatele sale cele mai alese: curcan umplut, găscă la cuptor, pui cu ciuperci. Toate aveau in compoziţie bere. Ulterior aveam să incerc in propria bucătărie bunătăţile cu pricina. Acum vi le prezint şi dumneavoastră, să vă convingeţi ce minuni poate face berea in bucate.

Ingredient-minune

Tot prietenul cu pricina mi-a povestit că berea poate fi folosită pentru preparatele la cuptor, pentru supe, dar şi in patiserie. Prima regulă atunci cănd folosim berea pentru carne este asortarea! Berea neagră merge cu carnea roşie, iar berea blondă, cu cea albă! Exact ca in cazul vinurilor. Principalul rol al berii este de a frăgezi carnea. Tocmai de aceea licoarea este potrivită pentru carnea „mai grea", care se frăgezeşte după multe ore de stat la cuptor. Dar fiindcă berea dă şi o aromă aparte, ea poate fi asortată şi la peşte. „După imaginaţie, se poate inlocui cu succes apa din anumite preparate", mi-a şoptit mie bucătarul. Decăt să inăbuşiţi carnea in apă de la robinet, mai bine adăugaţi bere. Este mai „curată" şi are o aromă specifică. Iar in patiserie, berea face mai pufoase anumite aluaturi. Spre exemplu, cel de clătite sau cel pentru cornuleţe.

Găscă umplută

Ingrediente: o găscă, ficatul, inima, 300 g carne tocată, o legătură de pătrunjel, două ouă, o ceapă de apă, două chifle imbibate in lapte, sare, piper, bere.

Preparare: Se taie picioarele şi gătul găştei, se curăţă, se sărează şi se piperează atăt pe dinăuntru, căt şi pe dinafară. Organele se dau prin maşina de tocat, iar apoi se amestecă bine cu ceapa rasă, pătrunjelul tăiat mărunt, carnea, ouăle şi chifla stoarsă. Se umple găsca şi se coase pielea de la găt. Se pune in tavă, se adaugă apă şi se lasă la cuptor 3 ore. Din cănd in cănd se stropeşte cu supa respectivă. După două ore şi jumătate, in tavă se adaugă berea, cu care se şi stropeşte găsca. Cănd este rumenită, se scoate din cuptor.

Pui cu ciuperci

Ingrediente: un pui, o sticlă de bere, ulei de măsline, oregano, piper negru, sare, usturoi; sosul: Ciuperci tăiate, o ceapă, frunze de rozmarin, foi de dafin, usturoi, ulei de măsline, apă.

Preparare: Se deschide sticla de bere, iar jumătate din cantitate se pune deoparte intr-o cană. Sticla de bere se bagă in interiorul puiului şi se aşază (in picioare) intr-o tavă cu apă. Se unge puiul cu ulei şi se presară oregano, piper, sare şi praf de usturoi. Se imbracă in folie de aluminiu şi se lasă in cuptor pănă cănd se rumeneşte. |n timpul acesta se prepară sosul. Se taie ceapa solzişori şi se prăjeşte intr-o tigaie cu ulei incins. Cănd ceapa devine aurie se adaugă puţină apă, rozmarin, frunze de dafin şi usturoi tocat mărunt. Se lasă căteva minute pe foc, apoi se pun ciupercile tăiate lamele şi berea din cană.

Se dă focul incet şi se lasă să clocotească căteva minute. După un sfert de oră se toarnă puţin din sosul lăsat de pui (străns in sticla cu jumătatea din cantitatea de bere), se amestecă foarte bine şi se mai ţine cinci minute pe foc. Puiul se serveşte alături de sosul de bere.

Costiţă cu bere

Ingrediente: 5 costiţe de vită, 250 g bacon, două cepe, o sticlă de bere neagră, două ceşti de supă de vită, 250 g sos de roşii, două de linguri de ulei.

Preparare: Curăţaţi carnea de grăsime. Peste carne presăraţi o linguriţă de sare şi un vărf de cuţit de piper. Turnaţi cam două linguri de ulei intr-o cratiţă cu fundul gros şi puneţi-o pe foc. Cănd uleiul este incins, adăugaţi costiţele. Deoarece acestea lasă grăsime, aveţi grijă să vărsaţi din cănd in cănd surplusul de ulei din cratiţă. După ce s-au rumenit, costiţele trebuie scoase din ulei. Tăiaţi şunca in două, iar apoi puneţi-o in cratiţă cam cinci minute. Tot in cratiţă puneţi ceapa tăiată solzişori; se lasă să stea pănă cănd se căleşte (aproximativ cinci minute). Urmează sosul de roşii, supa, berea şi frunzele de dafin, care trebuie lăsate la fiert. Nu uitaţi să amestecaţi bine! Adăugaţi costiţele rumenite. Acoperiţi cratiţa cu un capac şi băgaţi-o la cuptor cam două ore. Este recomandabil ca după o oră să ridicaţi capacul şi să intoarceţi costiţele de pe o parte pe cealaltă. Acoperiţi cratiţa din nou şi puneţi-o la loc, la cuptor. Cănd carnea este gata, inchideţi cuptorul, adunaţi grăsimea de deasupra, scoateţi frunzele de dafin şi adăugaţi sare dacă este necesar. Serviţi costiţele „imbăiate" in sos.

Curcan umplut

Ingrediente: un curcan de 3 kg, 250 g slănină, două linguri de untură, o linguriţă de salvie uscată, o lămăie, 6 mere, doi căţei de usturoi, o lingură de miere de albine, 150 ml bere, 50 g sare, 5 g piper.

Preparare: Se curăţă curcanul, se spală, iar pulpele şi pieptul se impănează cu slănină. Pe dinăuntru se tapetează cu sare, piper şi salvie mărunţită bine. Se umple cu două mere, o lămăie şi doi căţei de usturoi. Curcanul se aşază in tavă, se unge cu untură, se toarnă un pahar cu 250 ml apă şi se bagă la cuptor, unde se ţine la foc mic aproximativ două ore şi jumătate. |n ultima jumătate de oră se unge periodic cu berea amestecată cu mierea de albine. Merele rămase se curăţă, se taie in felii şi se aşază in jurul curcanului. Măncarea este gata atunci cănd carnea rumenită uniform se pătrunde uşor cu furculiţa.

Citeşte mai multe despre:   două,   sare,   cănd,   apă,   carnea,   ulei,   bere,   berea,   cuptor,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...

Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã

 Chef Scãrlãtescu a pierdut încã un concurent din echipa mov. Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Cea de-a doua confruntare a show-ului culinar “Chefi la cuțite” a fost marţi seară lider incontestabil de audiență, pe toate segmente de public. Emisiunea prezentată de Gina Pistol a adunat în fața micilor ec...

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei

Neatza transmite live din cel mai mare centru logistic din Sud-Estul Europei
Galerie Foto Se cunosc de mai bine de 30 de ani şi tot de atunci îi leagã o frumoasã prietenie. Au acumulat împreunã mii de ore de transmisiuni în direct şi sute de ediţii speciale, au bifat premierã dupã premierã şi...

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"

Robert de Niro, impresionat de tehnologia care l-a întinerit pentru rolul din "The Irishman"
Noile tehnologii de modificare facială îl ajută pe Robert De Niro să arate cu zeci de ani mai tânăr în noul film Netflix "The Irishman", însă actorul american recunoaşte că este îngrijorat că îmbătrâneşt...

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...
Serviciul de email marketing furnizat de