x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Betisoarele pun in pericol auzul

Betisoarele pun in pericol auzul

00 0000   •   00:00

Igiena urechilor. Aparent este o activitate banala. Banal pare si obiceiul unora de a folosi betisoare de urechi pentru a curata ceara (cerumenul) care se secreta in mod firesc in canalul auditiv. Total gresit, ne spun medicii ORL-isti. Pentru ca urechea are un mecanism propriu de curatare, ea nu are nevoie de un ajutor din exterior. Cerumenul care se formeaza la nivelul timpanului se elimina natural din canalul auditiv, catre exteriorul urechii. Aceasta este singura zona care poate fi curatata periodic cu betisoare de urechi.

RISCURI

Folosite pentru interiorul urechii, betisoarele nu fac decat sa impinga cerumenul catre membrana timpanica. Ca urmare, va aparea senzatia de ureche infundata, jena locala si o scadere a acuitatii auzului. Dar acestea nu sunt singurele neplaceri pe care le pot provoca betisoarele. Curatarea excesiva cu aceste obiecte poate duce la traumatisme ale conductului auditiv extern. Apoi exista riscul perforarii timpanului sau chiar provocarea unor infectii locale. Exista situatii in care curatarea excesiva cu betisoare de urechi poate provoca otitele externe. Aceleasi neplaceri le puteti avea si in cazul in care folositi diferite obiecte ascutite pentru curatarea urechilor, precum agrafele. In ceea ce priveste utilizarea unor substante de curatat, precum apa oxigenata, si ele sunt total contraindicate de catre medicii de specialitate.

APA SI SAPUN

Va intrebati atunci cum se face igiena urechilor? Dr. Anca Iliescu, medic primar ORL la Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala ORL "Prof. Dr. Dorin Hociota", ne raspunde la aceasta intrebare: "Curatarea se face cu apa calduta si sapun, zilnic, dar numai la nivelul pavilionului urechii externe. Dupa aceea, urechile trebuie sterse cu coltul unui prosop curat", precizeaza medicul. Cu alte cuvinte, vom igieniza numai partea externa a urechii si o vom evita pe cea interna.

DOP DE CEARA. Cantitatea de cerumen care se secreta in ureche variaza de la individ la individ. Cand se secreta in exces, poate aparea asa-numitul dop de ceara, iar prezenta lui poate deveni deranjanta, determinand scaderea auzului, senzatia de ureche plina, infundata, ameteli, acufene (zgomote in urechi). In nici un caz nu vom incerca sa indepartam acest dop acasa, ne avertizeaza dr. Anca Iliescu. Nu vom folosi conurile speciale pentru topirea dopurilor de ceara pentru ca riscam sa ne provocam arsuri grave ale conductului auditiv. Nu trebuie aplicate din proprie initiativa nici un fel de picaturi otice. Solutia cea mai buna: vizita la un cabinet ORL, unde medicii de specialitate vor extrage dopul. Metodele sunt variate: aspiratia sub control otomicroscopic, folosirea de carlige speciale sau practicarea unei spalaturi auriculare.

×
Subiecte în articol: profesionistii