x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Blajul de azi confirmă "Mica Romă".

Blajul de azi confirmă "Mica Romă".

de Veronica Bectas    |    22 Iun 2011   •   10:18
Blajul de azi confirmă "Mica Romă".

Festivalul itinerant de cultura si mancare Transilvania Fest a fost adoptat de comunitatile locale din Ardeal, precum si de toti cei care isi manifesta interesul pentru produsele specifice si traditiile zonelor transilvane, inca de la prima editie, din 2005. Anul acesta el va avea loc in zilele de 29-31 iulie, insa organizatorii, asa cum ne-au obisnuit – si in maniera marilor teatre care au avanpremiere – i-au invitat pe jurnalisti intr-o calatorie initiatica, in luna iunie, in locul care va gazdui luna viitoare cea de-a saptea editie a festivalului, respectiv orasul Blaj, din judetul Alba.
"Mica Roma", asa cum l-a denumit Mihai Eminescu, a fost intemeiat in anul 1737 de Ioan Inochentie Micu Klein. Treptat, pe masura ce orasul iti arata istoria sa, intelegi ca aceasta este una si aceeasi cu istoria intregului popor roman. Constati ca micul targ cochet, care pana in urma cu patru ani era considerat un oras mort, a renascut "respira si transmite istorie pura", asa cum spune primarul Gheorghe Valentin Rotar. Oriunde calci, oriunde te intorci, istoria te impresoara, de la cladirile vechi la copacii seculari, precum stejarul lui Avram Iancu. Toate au fost si sunt in plina renovare si punere in valoare.

Transilvania Fest, Primaria Blajului si Consiliul Judetean Alba au initiat un concurs de arhitectura pentru restaurarea Palatului Culturii. Pentru a evidentia maretia palatului si a proiectului, organizatorii au oferit o "cina la Palat", gatita de Rares Craiut, directorul Transilvania Fest. S-a servit tarta cu ceapa caramelizata si piept de pui in sos alb cu garnitura de orez, care au fost preparate dupa "Cartea Regala de bucate" scrisa de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei. Un gust... regal, care concureaza cu mancarurile cu sosuri dulci din zona, pe care vom avea prilejul sa le degustam la sfarsitul lunii iulie.

Pentru ca festivalul si-a propus inca de la inceput sa puna in valoare micii producatori locali, sigur ca nu au lipsit in traseul nostru intalnirile cu oamenii locului. L-am remarcat, intre ei, pe profesorul de fizica Victor Mates, care a dus pe meleagurile Japoniei, Chinei, ca si in tarile europene, mierea si traditia romaneasca in stuparit. De fapt, ar trebui sa spunem... traditia dacica, pentru ca producerea mierii, in zona Blajului, este atestata din Antichitate. Micii producatori si mestesugari locali reprezinta baza celor care aprovizioneaza pietele din Blaj si a oraselor din jur, cu legume, fructe, produse lactate si branzeturi bio, tesaturi la razboi, sculpturi in lemn. Ne vom reintalni cu ei si cu produsele lor la festival. Insa fala cea mare a locului ramane productia vitivinicola, in zona aflandu-se celebrele podgorii de la Jidvei. Asa ca s-a impus un ultim popas la Castelului Cetatea de Balta. Acesta a fost inaltat initial in secolul al XII-lea si in anul 1556 a fost daramat de principele Sigismund Zapolya. In anii 1570-1580 a fost reconstruit si a avut diverse intrebuintari. In perioada comunista a fost folosit ca sediu IAS si aici a functionat sectia de sampanizare. Si-a recapatat gloria si vechea eleganta abia dupa ce a intrat in patrimoniul podgorenilor de azi, conferind locului aureola de vechi "chateau" in inima viei, asemeni celor din Franta (vinurile de aici fiind, de fapt, comparabile si multimedaliate).

×