x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bogăţie în butoaie

Bogăţie în butoaie

de Simona Chiriac    |    24 Sep 2009   •   00:00
Bogăţie în butoaie

În lunile septembrie şi octombrie, în gospodăriile româneşti se "plămădeşte" vinul ce va însoţi, pas cu pas, fiecare moment din viaţa omului (de la naştere, căsătorie şi până la moarte, trecând apoi peste toate sărbătorile din an, hrana şi pământul se stropesc cu vin).



După ce se zdrobesc boabele de struguri în vechiul lin de lemn, mustul fermentat se punea după câteva zile în butoaie de stejar (nu trebuie uitat că de sute de ani vinul bun se însoţeşte cel mai bine cu o esenţă de stejar). Nu poate fi închipuită nici o gospodărie românească, oricât de veche sau de nouă ar fi, fără să aibă o pivniţă sau poate o cramă în care să fie puse la păstrare butoaiele de vin.

Rituri de peste an
Aldămaş beau negustorii după ce s-au înţeles la preţ, ca să nu le pară rău de afacerea încheiată. La nunţi sunt cinstiţi cu vin toţi cei care trec pragul casei, iar fiecare închină în cinstea mirilor, să le fie casa îmbelşugată. Oamenii nu uită să dea câteva picături de vin şi pământului însetat ca să bea şi morţii de pe cealaltă lume. Pe drumurile de munte, ciobanii, dar şi drumeţii, purtau cu ei o ploscă din lemn de stejar, frumos împodobită, care se umplea cu vin cât să ostoiască singurătatea, căci aşa după cum se spune în popor, "vinul îl întăreşte pe om, îi dă putere şi viaţă".

Tradiţiile vinului
O poveste populară aminteşte că după facerea lumii, pe pământ curgeau râuri cu vin în loc de apă, aşa că fiecare putea să bea după dorinţă. Pentru că oamenii se făcuseră însă răi, Dumnezeu i-a pedepsit, luându-le vinul şi lăsând pe pământ atât cât să fie folosit în timpul slujbelor din biserică. O altă poveste spune că viţa-de-vie a apărut din sângele ce a curs atunci când Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Şi poate din acest motiv, a lucra via şi a face vin sunt activităţi pline de har, putând şterge păcate. "Poama, dacă vei lucra şapte ani un pogon de vie fără să sudui niciodată în ea, cum e via: că te zgârâie, te tai, dar să nu zici nimică, atunci Dumnzeu îţi iartă păcatele, te duci drept în ceri. Dacă-i sângele Domnului Hristos!" (Elena Niculiţă Voronca- "Datinele şi credinţele poporului român").

Fursecuri cu struguri

Ingrediente: 300 g făină, două ouă, 300 g mălai, 300 g unt, un pliculeţ praf de copt, 200 g zahăr tos, o linguriţă cu esenţă de migdale, două pliculeţe zahăr vanilinat, un pahar cu boabe de struguri fără sâmburi, un sfert de linguriţă cu sare.

Preparare: Într-un bol se pun făina, mălaiul, praful de copt şi se amestecă. Într-un vas separat se mixează gălbenuşurile împreună cu zahărul tos până îşi dublează volumul şi se albesc. Se adaugă esenţa de migdale şi albuşurile mixate separat împreună cu sarea şi zahărul vanilinat. Se pune untul topit şi răcit, se amestecă şi se toarnă peste ingredientele uscate. Se presară strugurii scurşi de suc, se amestecă bine cu o lingură, apoi se frământă până rezultă un aluat omogen. Se presară o masă cu făină, se întinde aluatul, se decupează rondele cu un pahar şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc la foc potrivit 12-15 minute sau până când devin aurii.
(Reţetă redactată de Alina Ramona Anghel)

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic