x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Brînza bavareză şi aroma Alpilor germanici

Brînza bavareză şi aroma Alpilor germanici

30 Apr 2008   •   00:00

Despre o ţară care dă lumii numeroase sortimente de brînză se spune că nu poate să moară niciodată. Aşadar, am putea spune că Franţa, Elveţia, Italia şi Germania sînt nemuritoare. Istoria brînzei debutează în Antichitate, în vremea Imperiului Roman, dar abia în Evul Mediu încep să se diversifice sortimentele, ajungînd ca în ziua de astăzi să ne bucurăm de sute de brînzeturi tari, cremoase, dulci, sărate, iuţi, picante, maturate, cu mucegai nobil alb, albastru sau roşu.

Despre o ţară care dă lumii numeroase sortimente de brînză se spune că nu poate să moară niciodată. Aşadar, am putea spune că Franţa, Elveţia, Italia şi Germania sînt nemuritoare. Istoria brînzei debutează în Antichitate, în vremea Imperiului Roman, dar abia în Evul Mediu încep să se diversifice sortimentele, ajungînd ca în ziua de astăzi să ne bucurăm de sute de brînzeturi tari, cremoase, dulci, sărate, iuţi, picante, maturate, cu mucegai nobil alb, albastru sau roşu.

 

 

Esenţe diverse

Despre brînza germană s-a spus că ar împrumuta din reţetele franceze. Însă, între cele 150 de tipuri de brînză, realizate de producătorii germani de-a lungul secolelor, există şi sortimente originale.

 

Brînza Bierkase, un sortiment ce conţine bere, este una dintre ele, reprezentativă pentru regiunea sudică a Germaniei. Făcută din spumă de lapte de vacă şi maturată în bere neagră bavareză, brînza este semi-tare. Pentru a fi mîncată, în mod tradiţional, trebuie înmuiată într-un pahar de bere.

 

 

 

Combinaţii rafinate

Bavaria Blu este un sortiment ori­gi­nal ce a deschis o nouă etapă a brîn­ze­turilor cu mucegai nobil. Inventato­rul său este Bergader Privatkaeserei. Aria de colectare a laptelui este cu­prinsă între Chiemgau şi Bavaria Su­perioară şi împrejurimile Berchtesgaden. Bavaria Blu este prima brînză cu mucegai albastru în interior şi un înveliş fin de mucegai alb. Are un gust unic şi însoţeşte foarte bine mîncărurile calde, putând reprezenta acea notă finală a unui sos îmbietor. Tot Bergader a fost primul care a produs brînza cu mucegai albastru din lapte de vacă, obţinînd astfel sortimentul Bergader Edelpilz. Această brînză îşi începe existenţa în 1927 pe dealurile însorite ale ţinutului bavarez Chiemgau. De atunci şi pînă astăzi reţeta a rămas aceeaşi. Produsul este în totalitate natural, aşa cum demonstrează diferitele nuanţe de mucegai nobil prezent la suprafaţă, care se dezvoltă fără a trece prin nici un proces chimic. Bergader Almkäse este un alt sortiment bavarez, iar Basils Rau­chkäse este o brînză afumată. Un alt tip apreciat de cunoscători este şi Cambozola. Povestea ei a început prin anii ’70, cînd a avut loc un “mariaj” între camembertul franţuzesc şi gorgonzola italiană. Cambazola este mai moale decît celelalte brînzeturi cu mucegai nobil, deoarece are un adaos de smîn­tînă. Este o gustare perfectă după cină, dacă este servită alături de pîine franţuzească, fructe şi nuci. O combinaţie rafinată, despre care se spune că nu dă greş niciodată şi că are... calităţi afrodiziace.






Salată cu brînză, struguri şi nuci

 

Ingrediente: 150 g brînză Bavaria Blu, 100 g rucola, 75 g miez de nucă, 125 g boabe de struguri albi, zeamă de lămîie.

 

Preparare: Se amestecă într-un castron brînza tăiată cubuleţe, frunzele de rucola, nuca tăiată în sferturi şi boabele de stru­guri. Se stropeşte cu zeamă de lămîie şi se lasă la marinat, la rece, 30 de minute înainte de a se servi.

 

 

 

Salată cu brînză

 

Ingrediente: 200 g brînzeturi diverse (Bergarder, Bavaria Blu, Edelpilz, Bier­kase), o salată verde (creaţă), o legătură de frunze de păpădie, 200 g roşii cherry, zeamă de lămîie, o lingură de seminţe de busuioc uscate, o linguri­ţă de oregano uscat, ulei de măsline, două cepe roşii (mari), două ouă fierte.

 

Preparare: Se spală şi se taie salata şi frunzele de păpădie (nu foarte mărunt). Se taie cubuleţe brînzeturile. Se spală şi se taie în jumătăţi roşiile cherry. Se taie julienne ceapa şi ouăle. Se amestecă toate într-un castron. Se presară seminţele de busuioc şi oregano. Se stropeşte cu ulei de măsline şi zeamă de lămîie.

 

 

 

Rulouri de pangasius

 

Ingrediente: 4 fileuri de pangasius,

150 g brînză Bavaria Blu, ulei de măs­line pentru prăjit, două linguri de făină albă, o lămîie, sare, piper; pentru garnitură: un morcov, o salată verde, 10 roşii cherry, o lingură de ulei de măsline, 50 g brînză Bavaria Blu, crutoane de pîine (cubuleţe), sare, piper, zeamă de lămîie.

 

Preparare: Fileurile de pangasius se condimentează, se rulează în ele cîte un bastonaş de brînză Bavaria Blu, după care rulourile se trec prin făină şi se prăjesc în ulei de măsline încins. Cînd s-au rumenit se scot şi se stropesc cu zeamă de lămîie. Pentru garnitură se pregăteşte o salată din morcov tăiat fideluţă, salată verde, roşii cherry tăiate în jumătăţi, brînză Bavaria Blu zdrobită cu furculiţa, crutoane de pîine – toate se condimentează şi se stropesc cu zeamă de lămîie şi ulei de măsline, apoi se amestecă.

 

 


Minitorturi cu cremă de brînză

 

Ingrediente: pentru blat: 3 ouă, 3 linguri de zahăr, 3 linguri de făină, o jumătate de lingură de cacao, 3 linguri de apă, praf de copt, sare; pentru cremă: 100 ml frişcă lichidă, sucul şi coaja de la o jumătate de lămîie, 4 linguri de zahăr pudră, 500 g brînză albă cremoasă, 70 ml lichior de lămîie; pentru decor: coajă de lămîie confiată.

 

Preparare: Se bat albuşurile cu zahărul şi apa. Se adaugă gălbe­nu­şurile, fre­cate înainte cu un praf de sare, făina, ca­caua şi praful de copt. Se toar­nă în for­me rotunde, mici, şi se coace. Se bate cu mixerul frişca pînă se întă­reş­te. Separat, restul ingredientelor se ames­tecă energic cu o lingură de lemn pînă se omogenizează, după care se încorporează frişca. Se taie felii din bla­tul de tort şi se pune deasupra un strat din crema de brînză obţinută. Se deco­rea­ză cu coajă de lămîie rasă şi confiată.

×