x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătăria Braziliei, "veselă" şi colorată

Bucătăria Braziliei, "veselă" şi colorată

de Maria Belu-Burtea    |    02 Iul 2009   •   00:00
Bucătăria Braziliei, "veselă" şi colorată
Sursa foto: /

Aproximativ un milion de indieni băştinaşi existau în Brazilia în momentul în care primul portughez a pus piciorul pe teritoriul lor, la începutul secolului al XVI-lea. Începând cu anul 1538, aproximativ cinci milioane de negri africani au fost aduşi aici înainte de abolirea sclaviei, în 1888.



Portughezii au fost urmaţi de italieni, germani, sirieni, libanezi, iar asiaticii au ajuns în jurul anului 1930. Toate aceste influenţe au creat aici o multitudine de arome exotice, întretăiate de o mulţime de ingrediente şi condimente total neobişnuite. Bucătăria braziliană, de fapt un amestec de influenţe culinare, este la fel cu spiritul ţării, unul vesel şi colorat, precum dansatoarele de samba. Dacă am împărţi teritoriul brazilian în regiuni gastronomice, atunci acestea ar fi cinci.

Samba culinară

Nordul Braziliei este cunoscut şi sub numele de Amazonia, acesta incluzând o mare parte din pădurea tropicală amazoniană. Populaţia este compusă din indieni sau metişi de indieni cu portughezi, care consumă mult peşte, legume, cum ar fi rădăcini de manioc, yams şi arahide şi fructe tropicale. Bucătăria braziliană este caracterizată şi de influenţa indiană. Una dintre mâncărurile populare în zonă este Caruru Do Par, un bol cu creveţi uscaţi, bame, ceapă, roşii, coriandru şi ulei.

Regiunea aridă şi semiaridă din nord-est, folosită pentru creşterea vitelor, este o zonă importantă în cultivarea trestiei de zahăr şi a arborelui de cacao. În statul Bahia predomină bucătăria afro-bahiană cu influenţe africane, indiene şi bahiane, folosind ingredientele disponibile pe plan local. În restul zonei de coastă se simt influenţe africane, dar ingredientele de bază sunt fructele de mare, scoicile şi fructele tropicale. Spre interiorul teritoriului se consumă carne de vită, orez, fasole, carne de capră, manioc şi porumb.

Centrul şi vestul Braziliei cuprind o savană vastă şi prerii cu terenuri împădurite în partea de nord. Meniul este dominat de peşte, carne de vită şi porc, produse din soia, orez, porumb şi manioc.

Sud-estul este regiunea din inima Braziliei caracterizată printr-o diversitate a stilurilor de gătit. În Minas se consumă mult porumb, carne de porc, fasole şi brânzeturi locale. În jurul capitalei Rio de Janeiro se prepară fasole neagră, în Sao Paolo fasole roşie sau galbenă, iar în Minas Gerais un amestec de fasole neagră şi roşie. În oraşul Sao Paolo, bucătăria are influenţe europene şi nord-africane.

În partea de sud există bucătăria tradiţională - aşa numita - "cowboys", care cuprinde carne uscată la soare sau pusă la sare şi churrasco, friptură preparată pe grătar cu cărbuni. Populaţia din această regiune este de origine europeană (germani şi italieni), iar dieta este bazată pe grâu. Aceştia au lucrat pământul introducând în zonă viţa-de-vie, legumele cu frunze şi produsele lactate. Când nu dispuneau de cartofi foloseau manioc dulce, care poate fi preparat la fel ca şi cartoful.

Perua Brasilera
(Piept de curcan cu bacon)


Ingrediente: un piept de curcan, câteva felii de bacon, sare şi piper.

Preparare: Pieptul de curcan se curăţă, se spală şi se usucă într-un şervet absorbant. Când s-a uscat bine se condimentează cu sare şi piper, se înveleşte în felii de bacon şi se pune la macerat pentru o zi în ulei aromat. După aceea se frige pe grătar. Se mănâncă împreună cu garnitură de orez alb cu bobul lung fiert şi cu legume, precum ceapă, ardei gras de trei culori, porumb, trase la tigaie timp de 5-7 minute, amestecate cu orezul fiert şi condimentate cu sare şi piper.

Aquacate molcajete
(Guacamole)


Ingrediente: avocado, ceapă, usturoi, roşie, zeamă de lămâie, sare şi piper.

Preparare: Avocado se curăţă de coajă şi se taie mărunt. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie fin. Se curăţă usuroiul şi roşia şi se toacă. Se pun toate legumele într-un blender şi se mixează, se adaugă zeamă de lămâie, sare şi piper.

Espeto mixto
(Frigărui de curcan şi vită)


Ingrediente: 100 g carne de curcan, 100 g carne de vită, ceapă, ardei gras verde, roşu şi galben, porumb, ulei aromat.

Preparare: Se taie carnea pentru frigărui, se feliază mai gros legumele şi porumbul şi se înfig pe ţepuşele pentru frigărui. Se ţin în baiţ de ulei aromat timp de 24 de ore. A doua zi se frig pe grătar.

Xinxim da celia
(Piept de găină cu legume)


Ingrediente: piept de găină, ceapă, ardei gras roşu, verde şi galben, creveţi, suc de roşii, sare, piper, lapte de cocos, coriandru.

Preparare: Pieptul de găină se curăţă, se spală şi se trage la tigaie timp de 10 minute. Separat se spală, se curăţă legumele şi creveţii şi se adaugă în tigaie peste pieptul de găină. Se amestecă, apoi se adaugă sucul de roşii şi se mai lasă timp de cinci minute, după care se adaugă laptele de cocos şi coriandrul, se mai ţine pe foc timp de un minut şi se poate mânca.

Meniu propus şi realizat de Ovidiu Constantin Faur, bucătar-şef la Restaurantul Villa Rodizio, din Bucureşti

×
Subiecte în articol: sare carne bucataria caiet de retete