x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucataria cu dragoste

Bucataria cu dragoste

de Monica Andronescu    |    18 Ian 2006   •   00:00
Bucataria cu dragoste
CULTURA SI PIPER
Ti se intampla uneori sa descoperi in paginile cartilor cu care te intalnesti in viata povesti despre o lume careia nu i-ai apartinut niciodata, dar pe care o simti, intr-un mod straniu ca apartinandu-ti dintotdeauna. "Dintre toate locurile din lume, cel mai mult imi place bucataria", te proiecteaza direct in interiorul unui alt univers cuvintele cu care se deschide romanul "Kitchen" al lui Banana Yoshimoto, publicat la Editura Humanitas. Intr-o lume in care nu reuseste sa-si afle rostul, o descoperi pe tanara Mikage, care cauta noi forme de comunicare cu sine si cu cei din jur, izolandu-se in acelasi timp intr-o insingurare atipica in mijlocul bucatariei. "Doar eu si bucataria. E putin mai incurajator sa gandesc asa, decat sa cred ca sunt chiar singura pe lume." Un produs oarecum tipic al acestui secol asa-zis al comunicarii, dar in care adevarata forma de comunicare a disparut, Mikage gaseste in universul casnic al bucatariei un spatiu al iubirii si al descoperirii de sine, dar si al intalnirii cu ceilalti, cu totul neobisnuit. "Adesea, cand ma doboara oboseala, stau si ma gandesc... mi-ar placea, atunci cand o fi sa mor, sa-mi dau ultima suflare in bucatarie."

Destinul ei, cu rasturnari spectaculoase si intorsaturi stranii, e unul al micilor obsesii, al drumurilor strabatute cu incapatanare pana la capat, pana la momentul magic, aproape, al intelegerii. Din bucataria proprie pe care trebuie s-o paraseasca la moartea bunicii, Mikage va trece intr-o alta, a tanarului Yuichi, coleg de facultate care se hotaraste s-o ia sa locuiasca impreuna cu el si cu ciudata lui mama, Eriko, oferindu-i bucataria lor cu o canapea uriasa in care fata va invata un nou gust al lumii. Si toate momentele esentiale ale vietii, care vor urma, vor fi punctate cu elemente gastronomice. O poezie cu totul aparte se creeaza in interiorul cald al bucatariei, ivindu-se pe alocuri din alchimia mancarurilor pe care Mikage le prepara cu o pasiune de indragostita. "Cand ridic ochii de la aragazul manjit de grasime, de la cutitele ruginite, pe fereastra vad stralucind trist stelele."

Cu fiecare pas, Mikage se apropie tot mai mult de o inteleptire cu totul speciala, in care povestile oamenilor si ale ei insesi se amesteca si se contopesc intr-o intelegere superioara a existentei al carei drum nu poate trece decat prin bucatarie. Bucuriile simple ale vietii incep atunci sa tina loc de adevaruri: "Ai mancat multe lucruri bune? Ihi... sashimi, crevete, carne de porc mistret. Astazi am avut mancare frantuzeasca. (...) A, apropo, am trimis prin posta rapida, acasa, un pachet cu wasabi, placinta de tipar si niste ceai"...

INGREDIENT TEMPERA
Jean-Baptiste Greuze "Prajitura Regelui", 1774
Epifania sau Sarbatoarea Regilor comemoreaza vizita celor trei magi, Melchior, Gaspard si Balthazar, veniti sa-i aduca mici daruri simbolice lui Iisus: mirt, tamaie si aur. In multe tari, traditia cere ca, de Epifanie, sa se imparta, in familie, o turta facuta dintr-un amestec foarte simplu. Iata reteta pentru zece persoane: 500 g faina, 200 g zahar, sare si patru oua batute, 25 g de drojdie si 150 g unt. Amestecam aluatul, apoi framantam pana se omogenizeaza bine si-l lasam 24 de ore in frigider.

A doua zi, framantam iarasi, adaugand si putina coaja de portocala si ii dam forma plata si rotunda, decorand cu galbenus si fructe confiate. Coacem turta 30 de minute.

In Prajitura Regilor se ascunde o figurina. Cine o gaseste este declarat rege. Sarbatoarea e un prilej pentru copii de a se innoi cu ceva, dar, in primul rand, este o reuniune de familie in jurul unui simbol de mare efect in lumea crestina.

Nu e de mirare ca tema a fost exploatata in pictura, Jean-Baptiste Greuze (1725-1805) imortalizand-o intr-una dintre cele mai cunoscute reprezentari ale genului. (Tudor Cires)
×